Vapaa-ajan lautakunta, kokous 6.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Musan kentän yleissuunnitelma, vapaa-ajan lautakunnan lausunto

PRIDno-2023-2116

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Musan kenttään liittyen on vuosina 2021-2022 tehty kaksi valtuustoaloitetta, toinen koskien paikoitusalueen laajentamista ja toinen kentän toiminnallisuuden kehittämiseksi. Musan kenttäalueen yleissuunnitelman laatiminen käynnistyi näiden aloitteiden pohjalta ja suunnitelman tavoitteena on löytää ratkaisuja kenttäalueen keskeisten toimintojen kehittämiseen, sijoitteluun ja mitoitukseen, sisäisen liikenteen järjestämiseen sekä aluerakenteiden, kuten aitojen, porttien ja valaistuksen sijoitteluun. Tavoitteena on ollut kehittää alueesta idyllinen ja toimiva paikka sekä merkittävän kokoluokan urheiluseuran harjoitus- ja kilpailutoiminnalle että asukkaita palvelevalle lähiliikunnalle.

Yleissuunnitelmaprosessi käynnistyi vuoden 2022 joulukuussa ja valmistunut yleissuunnitelma viedään teknisen lautakunnan käsiteltäväksi. Tekninen toimiala on pyytänyt yleissuunnitelmasta vapaa-ajan lautakunnan lausuntoa tekniselle lautakunnalle.

Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:

Vapaa-ajan lautakunta pitää laadittua yleissuunnitelmaa onnistuneena kokonaisuutena. Yleissuunnitelmassa on tarkasteltu, suunnitelmalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti, aluetta monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti. Suunnitelmaprosessissa on osallistettu sekä kenttäalueen pääkäyttäjänä toimivaa seuraa että alueen asukkaita. Yleissuunnitelmaprosessissa on onnistuttu luomaan ehjä ja kokonaisvaltainen suunnitelma, jossa on onnistuttu säilyttämään alueen alkuperäinen henki ja yhteys kenttäaluetta ympäröivään metsäalueeseen, mutta myös löytämään mainiosti niitä ratkaisuja, millä kenttäalueesta kehitetään nykyaikainen, sekä seurakäytön tarpeita palveleva että alueen asukkaita aktivoiva liikkumisympäristö.

Yleissuunnitelman yksityiskohdista vapaa-ajan lautakunta haluaa nostaa esiin alueen liikennejärjestelyt. Suunnitelmassa on kiinnitetty huomiota auto- ja bussiliikenteeseen sekä lisätty pysäköintialuetta, mutta koko suunnitelmaa ohjaava periaate kenttäalueen käyttäjien kannustamisesta saapumaan alueelle jalan, polkupyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä, oman auton sijaan, on erityisen kannatettava. Tämä periaate näkyy suunnitelmassa muun muassa pyöräpysäköinnin merkittävänä lisäämisenä alueelle. Lautakunta kannustaa myös kenttäaluetta käyttävää seuraa olemaan aktiivinen oman seurayhteisönsä suuntaan omin voimin tapahtuvan kulkemisen edistämiseksi.

Lautakunta nostaa suunnitelmasta esiin myös kenttäalueen Rinteentien puoleiselle laidalle suunnitellun, eri käyttäjäryhmät huomioivan lähiliikuntapuiston. Ulkokuntosalien ja toiminnallisten lähiliikunta-alueiden suunnittelussa on tärkeää tunnistaa eri käyttäjäryhmien tarpeet, pikkulapsista ikäihmisiin, kuitenkin myös aktiivikuntoilijat ja kentän käyttäjien oheisharjoittelutarpeet huomioiden. Kenttäalueen avaaminen Rinteentien suuntaan yhdistää lähiliikuntapuiston ympäröivään asuinalueeseen ja kannustaa alueen asukkaita liikkumiseen.

Jalkapallon harjoitus- ja pelialueiden osalta lautakunta nostaa esiin huomion kenttäalueen eteläpuolella olevat 40 m x 30 m kentät ja niitä ympäröivät reuna-alueet. Kentät ovat usein nuorimpien junioreiden käytössä ja lasten vanhemmat jäävät usein seuraamaan harjoitus- tai pelitapahtumia. Reuna-alueilla tulisi olla riittävä tila matalaan, kevytrakenteiseen katsomoon. Nuorimmat juniorit saapuvat harjoituksiin tulleessaan yleensä suoraan kentälle, joten katsomorakenne toimisi harjoitusten ja alueen omatoimisen käytön yhteydessä myös reppujen, vaatteiden, pyöräilykypärien ja muiden kulkevien tavaroiden säilytyspaikkana.   

Vapaa-ajan lautakunta korostaa tarvetta ajanmukaistaa jalkapallon harjoitus- ja kilpailuolosuhteita kaupungissa. Luonnonnurmikenttään verrattuna tekonurmi moninkertaistaa yksittäisen kentän viikoittaiset käyttötunnit ja pidentää käyttökautta sekä kauden alku- että loppupäästä merkittävästi. Jalkapallon kilpailukausi käynnistyy nykyisin jo maaliskuun puolella ja luonnonnurmikentät saadaan avattua käyttöön yleensä vasta toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Kilpailukausi jatkuu syksyllä lokakuun puolelle, nurmikenttien käyttökauden päättyessä useimpien kenttien kohdalla viimeistään syyskuun loppupuolella. Luonnonnurmikenttien selvästi kilpailukautta lyhyempi käyttökausi asettaa isoja haasteita jalkapallon harjoitus- ja kilpailutoiminnan järjestämiselle, erityisesti kauden alku- ja loppupäässä.

Lautakunta toteaa, että jalkapallo on yli 2000 pelaajan harrastajamäärältään kaupungin harrastetuin laji ja tästä syystä Musan kentän yleissuunnitelman toteuttamista tulee edistää. Mikäli tarpeen, vapaa-ajan lautakunta näkee, että Musan kentän yleissuunnitelma on mahdollista toteuttaa vaiheistettuna siten, että ensimmäisessä vaiheessa toteutettaisiin tekonurmikenttäalueet sekä valaistus ja alueen aitaaminen. Vapaa-ajan lautakunta toteaa, että Musan kentän yleissuunnitelman toteuttaminen tulee huomioida lähivuosien investoinneissa.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon tekniselle lautakunnalle. 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asiakohdan osalta heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli yksikön päällikkö Petteri Lahden alustuksen asiasta.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, Markku Koppelomäki, Sanna Välimäki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.