Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Selvitys Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisestä, valtuustoaloite, Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila

PRIDno-2023-765

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen: 

"Aloite Porin kaupunginvaltuustolle 27.2.2023:

Selvitys Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisestä.

Satakunnan hyvinvointialue karsii todennäköisesti pois kaikki ei-lakisääteiset ja ennaltaehkäisevät toiminnot. Tämä tarkoittaa sitä, että asukkaiden hyvinvointia tukevien yhdistysten toimintaedellytykset vaarantuvat, kun ne eivät saa avustuksia toimintansa tukemiseksi.

Kysymys on esimerkiksi liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja erilaista harrastus- ja tukitoimintaa järjestävistä yhdistyksistä. Niiden toiminnat ovat monelle esimerkiksi yksinäiselle ihmiselle ainoa sosiaalisen kanssakäymisen mahdollistava toiminta.  Monet niistä ovat myös esimerkiksi liikuntaa ja erilaisia kuntoutus- ja harrastusmahdollisuuksia edullisesti tarjoavia tahoja. Selvityksen tulisi kattaa kaikki yhdistykset, jotka ovat saaneet tukea kaupungilta toimintansa järjestämiseksi. 

Valtuustolle tuodaan selvitys kaikista vuonna 2022 ja 2023 yhdistyksille myönnetyistä avustuksista. Selvityksessä tuodaan esille hyvinvointialueelle siirtyneet avustukset ja toiminnot.

Siirtyvien toimintojen osalta on selvitettävä myös niiden jatko hyvinvointialueella. Mikäli on riskinä, että kaupunkilaisille tärkeät toiminnat uhkaavat jäädä ilman rahoitusta, on selvitettävä kaupungin mahdollisuutta jatkaa toiminnan tukemista myös jatkossa, jotta vältetään kuntalaisille tärkeiden ennaltaehkäisevien palveluiden loppuminen.

Porissa 27.2.2023

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Milka Tommila

Raisa Ranta

Mika Aho

Jani-Petteri Pajukoski

Jari Hakala

Antero Kivelä

Jaakko Jäntti"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi
Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Milka Tommila, jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.2.2023 § 34 Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisen selvittämistä koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 6.3.2023 § 98 aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot 31.5.2023 mennessä. 

Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa esitetään selvitystä Porin kaupungissa toimivien yhdistysten toimintaedellytysten varmistamisesta ja säilyttämisestä hyvinvointialueiden voimaantulon myötä.

Vapaa-ajan lautakunnan vastuualueeseen kuuluvat seuraavat toiminta-avustuskokonaisuudet: 

- kulttuurin toiminta-avustukset 
- liikunnan toiminta-avustukset 
- nuorisotyön toiminta-avustukset 
- hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustukset 

Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustusten osalta soteuudistus ja hyvinvointialueiden muodostuminen ei ole vaikuttanut avustuskelpoisten yhdistysten, avustuskriteerit täyttävän toiminnan tai käytössä olevan toiminta-avustusmäärärahan määrään. Talousarviossa avustuksiin osoitettu määräraha vuodelle 2023 on kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön osalta samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Kulttuurin toiminta-avustusten osalta vuoden 2023 määräraha on 86 819 euroa. Vuonna 2023 kulttuurin toiminta-avustusta myönnettiin 46 hakijalle. Vuonna 2022 kulttuurin toiminta-avustusta myönnettiin 46 hakijalle. Liikunnan ja nuorisotyön yhteenlaskettu määräraha vuodelle 2023 on 489 736 euroa, josta liikunnan toiminta-avustusten osuus on 384 136 euroa ja nuorisotyön osuus 105 600 euroa. Vuonna 2023 liikunnan toiminta-avustusta myönnettiin 65 hakijalle ja nuorisotyön toiminta-avustusta 34 hakijalle. Vuoden 2022 osalta liikunnan toiminta-avustusta myönnettiin 63 hakijalle ja nuorisotyön toiminta-avustusta 35 hakijalle. 

Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustukset jaetaan loppuvuodesta avattavan haun pohjalta, mikäli valtuuston vahvistamassa seuraavan vuoden talousarviossa on varattu määrärahaa avustuksiin. Yhdistysten avustuskelpoisuus ja avustettava toiminta määritellään kaupungin voimassa olevissa avustusperiaatteissa sekä avustusperiaatteita täydentävissä, vuosittain hyväksyttävissä avustuskohtaisissa avustusohjeissa. Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön parissa toimivien yhdistysten osalta hyvinvointialueiden käynnistyminen ei ole heikentänyt toiminta-avustuskelpoisten yhdistysten toimintaedellytyksiä. 

Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä suurimmat vaikutukset kohdistuvat vapaa-ajan lautakunnan alaisten toiminta-avustusten osalta hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustuksiin. Tuon avustuskategorian kentällä toimii suuri joukko yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joiden avustamiseen on määritelty avustettavan toiminnan perusteella selkeä vastuunjako kaupungin ja hyvinvointialueen välille. Esimerkkinä rajauksesta toimii kunnan vastuulle, ja näin myös avustusten piiriin, jäänyt ennaltaehkäisevä toiminta, kun taas vastaavana esimerkkinä hyvinvointialueen vastuulle jääneestä toiminnasta on kuntouttava työtoiminta, jonka avustaminen kuuluu hyvinvointialueen avustusten piiriin. 
Vuoden 2023 alusta kaikista toiminta-avustuksista päättäminen keskitettiin vapaa-ajan lautakunnan vastuualueelle, mutta hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustuksiin liittyvä valmistelutyö tehdään edelleen elinvoima- ja ympäristötoimialan valmistelijoiden työnä 

Vapaa-ajan lautakunta pitää valtuustoaloitteessa esiin nostettua huolta yhdistysten toimintaedellytyksistä tärkeänä. Hyvinvointialueen avustusten piirissä olevissa yhdistyksissä tehdään myös kaupungin näkökulmasta tarpeellista työtä, joten näiden yhdistysten toimintaedellytysten turvaaminen on, käytettävissä olevien resurssien ja hyvinvointialueen kanssa sovittujen reunaehtojen puitteissa, perusteltua. Vapaa-ajan lautakunta toteaa myös, että kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustusten piirissä olevien yhdistysten toimintaedellytyksiin ei hyvinvointialueiden aloittaminen ole vaikuttanut. 

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa KV 27.2.2023 § 34 Selvitys Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisestä -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan KH 6.3.2023 § 98 pyytää aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala on siirtänyt aloitteen strategia- ja hyvinvointiyksikön vastattavaksi.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Vapaa-ajan lautakunta 9.5.2023 § 53) ovat historiatiedoissa. Strategia- ja hyvinvointiyksikön lausunto liitteineen on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa KV 27.2.2023 § 34 Selvitys Porin kaupungissa olevien, asukkaiden hyvinvointiin liittyvien, yhdistysten toimintaedellytysten säilyttämisestä -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan KH 6.3.2023 § 98 pyytää aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnot.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala on siirtänyt aloitteen strategia- ja hyvinvointiyksikön vastattavaksi.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 5.6.2023 § 309.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Vapaa-ajan lautakunta 9.5.2023 § 53) ovat historiatiedoissa. Strategia- ja hyvinvointiyksikön lausunto liitteineen on liitteenä.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

______

Merkitään, että varavaltuutettu Kimmo Hohkala poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen kello 18.23.

Merkitään, että varavaltuutettu Pirjo Mäki saapui kokoukseen kello 18.24.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.