Kuvaus
Asta ry hake Porin kaupungilta hankeavustusta 1200 euroa Liikunta on ParAsta- hankkeelle ajalle 1.5.2023- 31.12.2023. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 4000 euroa, josta kaupungilta haettavan avustuksen määrä on 1200 euroa hankkeen omarahoitusosuuteen. Haettavan avustuksen osuus kokonaiskustannuksista on 30%.
Tavoitteena on kyetä jatkamaan Porin kaupungin ja MTKL:n rahoittamaa ParAsta liikkua- kehittämishanketta, joka toteutettiin ajalla 1.5.2022-30.4.2023.
Asta ry:n tavoitteena on jatkaa edellä mainittua kehittämistoimintaa ns. kevennetyllä mallilla vuoden 2023 loppuun (1.5.2023 -31.12.2023). Toiminnan jatkamisella säilytetään kontakti
kehittämishankkeeseen osallistujien kanssa.
ParAsta Liikkua- hankkeen kuvaus:
ParAsta Liikkua - hankkeen tavoitteena oli tarjota liikuntaohjelmaa ja parantaa työikäisten (18-65 vuotiaat): osatyökykyisten, päihdekuntoutujien, mielenterveyskuntoutujien ja kohderyhmään kuuluvien kokemusasiantuntijoiden sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia merkittävästi. Hankkeessa tavoitettiin kokeiluluonteisella toimintamallilla erityisessä syrjäytymisvaarassa olevat kohderyhmiin kuuluvat.
Hanke toteutettiin ajalla 1.5. 2022 - 30.4. 2023.
Hanke toteutettiin yhteistyössä Porin psykososiaaliset palvelut, Porin sivistystystoimialan liikuntapalvelut, Porin Sininauha Ry, Porin mielenterveysyhdistys Hyvis Ry, Aspa Palvelut Oy, Arviointi- ja kuntoutuspalvelut Lossi Oy kanssa.
Hanketta edeltävä pilottivaihe (15.8 - 17.12) 2020 käynnistettiin tarjoamalla sitä neljän; Aspa- koti Valtin-, Porin kaupungin tuetun asumisen yksikön Taitelijakodin-, Lossi asumisyksikön asukkaille. Lisäksi palvelua tarjottiin Porin kaupungin kuntouttavan työtoiminnan työtoimintayksikköjen Tinki ja Jopin asiakkaille. Työikäisiä asukkaita ja asiakkaita näissä yksiköissä on n. 400 yhteensä. Kohderyhmästä valittiin 20 henkilöä pilottivaiheeseen. Pilotointi osoitti hankkeessa kuvatun toiminnan tarpellisuuden.
Liikunta- ja nuorisoyksikön lausunto:
Hanke on kohdennettu työikäisiin, eri syistä työelämän ulkopuolella oleviin 18-65-vuotiaisiin porilaisiin. Hankkeen kohderyhmiä ovat osatyökykyiset, päihdekuntoutujat, mielenterveyskuntoutujat ja
kohderyhmään kuuluvat kokemusasiantuntijat. Hankkeen päätavoitteena on tarjota liikunnallista ohjelmaa ja edistää näin kohderyhmien fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Hankkeen kohderyhmien liikkumisen edistäminen on erittäin tärkeää, sillä jo aiemmankin hankkeen kokemusten perusteella säännöllisellä liikkumisella saadaan muutosta aikaan osallistujien koetussa hyvinvoinnissa. Kaupungin liikuntapalveluiden on vaikea tavoittaa kohderyhmiin kuuluvia henkilöitä, joten nyt, kun aiemman hankkeen kautta on jo tavoitettu kohderyhmiin, heidän liikuttamistaan kannattaa jatkaa. Liikkumisesta ei ole hankkeen tavoittamien henkilöiden kohdalla välttämättä ehtinyt muodostua vielä pysyvää rutiinia, joten katko liikkumisessa saattaa aiheuttaa liikkumisen loppumisen kokonaan. Kaupungin liikuntapalveluiden näkökulmasta hanke on kannatettava, etenkin kun rahoituksella vahvistetaan hakijan edellytyksiä saada toiminnalleen jatkorahoitusta.