Tekninen lautakunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 193 Teknisen lautakunnan lausunto: Lotskeri 55. kaupunginosan 1. asemakaava 609 1579 (Lotskerinmäki)

PRIDno-2020-6537

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Kahelin, Kaavoitusarkkitehti, harri.kahelin@pori.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijoittuu pohjoiseen kantakaupunkiin kauppatorilta pohjoiseen n. 3,5-4 km etäisyydelle, Pohjoisväylän ja maantien 2660 risteyksestä suuntautuen pohjoisen ja idän väliseen sektoriin peltoalueiden ympäröimälle taajama-alueelle. Ehdotusvaiheessa kaava-alue on muuttunut pinta-alaltaan noin 77.82 ha:ksi. Suunnittelualueen rajat ovat etelässä Pohjoisväylä, lännessä maantie 2660 ja pohjoisessa Pakankuja. Alueella sijaitsee jonkin verran olevia rakennuspaikkoja mutta suurelta osin alue on viljelyaluetta.

Asemakaavan tavoitteena on osoittaa Lotskerin kaupunginosaan Lotskerinmäelle asuinrakentamiseen, virkistykseen, liikkumiseen ja tulvasuojeluun liittyvät kaavaratkaisut ja tarjota lisää kelvollisia rakennuspaikkoja pientalorakentamiselle
keskustapalvelujen lievealueella. Tulvasuojelun suunnittelua kaava-alueelle ja tämän asemakaavan valmistelua on tehty vuosina 2016 -2018.


Kaava-aluetta kehitetään pientaloasuinalueeksi Kantakaupungin yleiskaavan 2025 periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on omaleimaisen, korkeatasoisen ja viihtyisän rivitalo- ja pientaloalueen muodostuminen siten, että alueella nyt olevan maa- ja puutarhatalouteen liittyvän elinkeinotoiminnan edellytykset säilyvät ja myös palveluasumiselle luodaan mahdollisuuksia. Pohjois-Porin alueen jokitulvasuojelun kokonaisuuteen liittyvät tulvasuojeluratkaisut määritellään kaava-alueen osalta. Alueen eteläreunalle on yleiskaavassa osoitettu alueen osa, jota voidaan käyttää tulvavesien johtamiseen.

Valmisteluvaiheen kaavaluonnoksista ja kaavaehdotuksesta on ilmoitettu kuulutuksilla sanomalehdissä (Satakunnan Kansa ja Satakunnan Viikko), Porin kaupungin verkkosivuilla sekä kirjeellä osallisille. Käsittelyaikoja arvioitaessa on huomioitava asemakaavan suuri koko, sen osallisten suuri määrä ja käsiteltävien asioiden erityinen haasteellisuus. Erillisneuvotteluja on käyty ja käydään osallisten kanssa tilanteen sitä edellyttäessä.

Asemakaavasta on ollut I luonnos nähtävillä 11. - 27.6.2011 ja II luonnos 17.12.2020 - 29.1.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 4.-20.21.2010. Kaavaluonnosta on kehitetty useassa eri vaiheessa asianosasten maanomistajien kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelujen sekä tilattujen selvitysten rinnalla. 

Kaavaluonnoksista saatiin 5 mielipidettä ja 7 ennakkolausuntoa, jotka on otettu kaavatyössä huomioon.

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty tiivistettynä kaavaselostuksessa. Mielipiteet ja ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.


Asemakaavaan liittyy maankäyttösopimuksia.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja –selostus liitteineen.

Kaavaselostuksen lisäksi alueen rakentamista ohjaamaan laaditaan rakentamistapaselostus, jossa esitellään tarkemmin alueelle sopivia rakentamisen ratkaisuja. Hulevesien hallintaan laaditaan erillinen ohjeistus.

Päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä laadittu kaavaehdotus asetetaan nähtäville muistutusten ja lausuntojen saamista varten.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Lotskerin 55. kaupunginosan 1. asemakaava (Lotskerinmäki) 609 1579, päivätty 8.5.2023, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Satakuntaliitolta, Varsinais- Suomen ELY- keskukselta, Caruna Oy:ltä, Porin Vedeltä ja DNA Tower Oy:ltä, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________________

Merkitään, että Markku Koppelomäki poistui esteellisenä (osallisuusjäävi) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

Markku Koppelomäki

Valmistelija

  • Elisa Laine, tonttipäällikkö, elisa.laine@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 29.5.2023 asettaa Lotskerin 55. kaupunginosan 1. asemakaava (Lotskerinmäki) 609 1579, päivätty 8.5.2023 nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Satakuntaliitolta, Varsinais- Suomen ELY- keskukselta, Caruna Oy:ltä, Porin Vedeltä ja DNA Tower Oy:ltä, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Infrayksikön lausunto

Teknisen toimialan infrayksikkö pitää hyvänä, että kokoojakaduille on varattu riittävästi leveyttä, jotta katualeille voidaan toteuttaa jalankulku- ja pyörätie. Hyvänä pidetään myös sitä, että Tulvaniityntien ja Vaasantien risteykseen on varattu riittävästi katualuetta, johon on mahdollista suunnitella erilaisten liittymävaihtoehtojen välillä jatkosuunnittelua.

Pakankujan katualuevaraus on leveydeltään riittämätön. Se rajautuu lähes koko pituudeltaan vähintään toiselta puolelta kaupungin omistamiin maa-alueisiin, joille katualuetta on mahdollista levittää kaava-alueen rajausta siirtämällä.

Hieskoivunkujan pohjoispäässä oleva PP-merkintä on tarpeeton ja vaikeasti toteutettavissa käytännössä. Mikäli katu jatkuisi jalankulku- ja pyörätienä, kadulle tulisi varata tilaa kääntöpaikan rakentamiselle.   

Kuivurinkujan pp/h merkintä tulisi muuttaa pp. Katulinjauksen suoristamista tulisi harkita.

Lotskerinkujan ja Tulvaniityntien väliselle puistoalueelle tulisi osoittaa ohjeellinen pyöräreitti.

Korttelin 32 liittyminen Vaasantielle tulee osoittaa selkeämmin asettamalla tontin muulle osuudelle liittymäkielto.

Lotskerinkuja on asemakaavan toteuttajan kaavataloudellisesta näkökulmasta tarpeeton. Tulvaniityntien liittymäkielto korttelin 54 Helapuistoon rajoittuvan tontin osalta ei ole perusteltu ja se tulee poistaa. Kyseiselle tontille liittymä tulee järjestää Tulvaniityntieltä. Lisäksi Lotskerintien nimeämistä tulee harkita uudelleen, koska kadun katkaisee välillä pyörätieksi osoitettu väyläosuus.

Tonteille sijoitettu h-ist-kaavamerkintä tulee poistaa. Merkintä tarkoittaa: Istutettava alueen osa, joka on varattu ojan perkausta ja huoltotoimenpiteitä varten. Alueelle ei saa sijoittaa kiinteitä rakenteita eikä korvaamatonta kasvillisuutta. Merkintä ei ole tarpeellinen, koska kaupunki suorittaa omien alueidensa kautta tarpeelliset huoltotoimenpiteet.

Raittipuiston merkintä tulisi muuttaa VP-merkinnästä ET- alueeksi, koska sen ensisijainen tarkoitus on sijoittaa alueelle yhdyskuntateknistä huoltoa palveleva rakennus tai laitos.

Kaavaan tulee lisätä ohjeellinen yleiselle jalankululle varattu alueen osa korttelien 45 ja 56 väliselle Toivolanranta-puistoalueelle siten, että se tulee johtamaa vielä kaavoittamattomalle alueelle.

Happamia sulfaattimaita, tulvasuojelua ja hulevesiä koskeva lausunto on esitetty erillisellä liitteellä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon asemakaavaehdotuksesta 609 1579.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Markku Koppelomäki poistui esteellisenä (intressijäävi) tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (17:08 - 17:15) ja esittelijänä toimi tämän pykälän osalta Toni Haapakoski.

Viliina Välimäki poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana (17:13).

Tiedoksi

kaupunkisuunnittelu / Kahelin

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.