Päätöksen peruste
Kaavatilanne
Voimassa olevassa asemakaavassa 609 1489 (voim. 20.7.2012) rakennuspaikka on osoitettu palvelurakennusten korttelialueeksi (P-7). Kaavamääräyksen mukaan rakentamisen tulee sopeutua veturitallien tiiliarkkitehtuuriin. Uudisrakennuksien julkisivujen tulee olla pääosin puhtaaksi muurattua, juoksu- tai ristiriimitettyä poltettua punaista tiiltä. Kattojen tulee olla harjakattoisia ja katemateriaalina musta pystysaumattu teräsohutlevy tai huopa.
Rakennuksen osa, jossa piippu sijaitsee, on osoitettu kaupunkikuvan kannalta tärkeäksi rakennukseksi (sr-20). Kaavamääräyksen mukaan maankäyttö- ja rakennuslain 57 pykälän 2 momentin nojalla määrätään, että rakennusta ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä. Rakennuksessa suoritettavien muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen kaupunkikuvallisesti merkittävä luonne säilyy.
Kiinteistö sijoittuu Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa osoitetulle maakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön (Kaupunginsairaala)
Poikkeaminen
Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus). Poiketaan asemakaavamääräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä.
Hakemuksen perustelut
Poikkeaminen koskee vain piipun yläosaa n. 4 m matkalta, joka kuntotutkimuksessa on määritelty huonokuntoiseksi. Nykykunnossaan yläosa muodostaa turvallisuusriskin. Purkaminen on myös Satakunnan museon lausunnossa [10.11.2020] nähty mahdollisena vaihtoehtona. Purettavan osan tiiliä on tarkoitus käyttää jäävän osan korjaamiseen. Piipun jäävä osa säilyttää kaupunkikuvallisesti merkittävän luonteensa, purkamisen myötä ympäristön turvallisuus paranee. Lyhennys ja alaosan kunnostus edesauttavat piipun säilymistä. Piipusta on tehty kuntotarkastus 15.10.2020, joka on hakemuksen liitteenä.
Naapurien kuuleminen
Kaupunki on tiedottanut hakemuksesta naapureille kirjeitse sekä varannut heille tilaisuuden muistutuksen tekoon. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen. (MRL 173 §)
Lausunnot
Kaupunki on pyytänyt lausunnot Satakunnan Museolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.
Satakunnan museo 27.6.2023:
Satakunnan Museo näkee, että piipun lyhentäminen on perusteltua ja jäljelle jäävän osan kunnostaminen edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä.
Museo ei näe estettä poikkeamisluvan myöntämiselle.
Varsinais-Suomen ELY-keskus 30.6.2023:
Varsinais-Suomen ELY-keskus yhtyy Satakunnan Museon lausunnossa 27.06.2023 esitettyihin kantoihin, piippua voidaan lyhentää 22.5.2023 päivätyssä hakemuksessa ja sen liitteissä esitetyllä tavalla ja että jäljelle jäävän osan kunnostus edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä. Lisäksi ELY-keskuksen näkemyksen mukaan tarkemmista piipun purkamista ja kunnostusta koskevista suunnitelmista on vielä syytä varata Satakunnan Museolle mahdollisuus lausunnon antamiseen.
Asian harkinta
Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Piipun lyhentäminen huonokuntoiselta osaltaan on perusteltua ja jäljelle jäävän osan kunnostaminen edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä Satakunnan Museon ja ELY-keskuksen lausunnoissa todetulla tavalla. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista, ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)
Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.
Päätösvallan peruste
Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.