Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 396 Tytäryhtiöiden puolivuotisraportointi 2023

PRIDno-2023-3163

Valmistelija

  • Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Kaupunkikonserniin kuuluvat strategiset tytäryhtiöt Länsirannikon Koulutus Oy, Pori Energia Oy, Porin Linjat Oy, Porin Satama Oy, Porin Toimitilat Oy, Porin YH-Asunnot Oy, Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy ja Suisto Kiinteistöt Oy ovat konserniohjeen mukaisesti raportoineet toiminnastaan ajanjaksolta 1.1.-30.6.2023 sähköisillä Eemeli-lomakkeilla. Lisäksi 1.4.2023 toimintansa aloittanut Keräämö Oy on raportoinut erillisellä lomakkeella. Liitteenä on Eemeli-raportit.

Kaupunginvaltuuston asettamia tavoitteita yhtiöt ovat arvioineet kolmiportaisen asteikon mukaisesti: ei toteudu – toteutuu tilikauden aikana – toteutunut. Lisäksi yhtiöt ovat raportoineet keskeiset talouden tunnusluvut kesäkuun lopun tilanteesta.

Kaupungin strategisten yhtiöiden tilanne näyttää pääosin hyvälle. Kahta yhtiötä lukuun ottamatta yhtiöt ennustavat tilikaudelta 2023 joko positiivisia tai nollatuloksia. Parhaimpia tuloksia ennustavat Pori Energia (15,1 m€) sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu (0,9 m€). Heikoimmassa tilanteessa on Länsirannikon Koulutus, joka ennustaa tilikaudelta jopa 3,8 miljoonan euron tappiota. Keräämön osalta on vielä mahdoton antaa tulosennustetta, koska yhtiö on toiminut vasta 3 kuukautta ja edelleen perustamiseen ja toiminnan siirtämiseen Porin kaupungilta liittyvät kirjanpidon kirjaukset ovat kesken. Ennusteet tarkentuvat kaikkien yhtiöiden osalta seuraavaan raportointiin mennessä.

Tavoitteiden toteutumisen osalta näyttää melko hyvälle. Pori Energia, Porin Toimitilat ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ennustavat pääsevänsä kaikkiin tavoitteisiin. Eniten haasteita tavoitteiden toteutumisen kanssa on Länsirannikon koulutuksella ja Porin Satamalla. Tämän hetkisessä taloustilanteessa sekä yhtiöiden tuloksiin että tavoitteiden toteutumiseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta. Uusille strategisille yhtiöille Suisto Kiinteistöille sekä Keräämölle ei ole asetettu valtuuston vahvistamia tavoitteita vielä tilikaudelle 2023.

Strategisten yhtiöiden lisäksi myös muut kaupunkikonserniin kuuluvat tytäryhtiöt ovat raportoineet konserniohjeen mukaisesti 30.6.2023 tilanteesta. Liitteenä on omistajaohjauksen lausunto yhtiöiden taloudellisesta tilanteesta sekä tunnuslukutaulukko.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä yhtiöiden raportit tiedoksi sekä antaa mahdolliset evästykset raporttien johdosta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

________________

Merkitään, että Arto Nurmi poistui kokouksesta Länsirannikon Koulutus Oy:n asian käsittelyn ajaksi esteellisenä (palvelussuhdejäävi). Arto Nurmi on palvelussuhteessa Länsirannikon Koulutus Oy:ssä.

 

Esteellisyys

  • Arto Nurmi Länsirannikon koulutus Oy:n asian osalta.

Tiedoksi

Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.