Nuorisovaltuusto, kokous 28.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 Kurinpito kouluihin kannanotto

PRIDno-2023-3608

Perustelut

Viime aikoina on tullut paljon ilmi tapauksia rajuista kiusaamistilanteista, joita harjoitetaan jopa koulussa. Näitä väkivaltaisia ja nöyryyttäviä tilanteita jopa kuvataan nettiin ja jaetaan eteenpäin. Esimerkiksi Hatanpään koulussa oli tapahtunut juuri tälläinen tilanne, jossa uhrin oltiin väitetty uhkailleen samalla luokalla olevaa tyttöä, vaikkea tämä ollutkaan totta. Kiusaajia ei tämä kiinnostanut, vaan he pakottivat välitunnilla kahdesti uhrin polvilleen, nöyryyttivät, potkeivat ja hakkasivat tätä kyseistä uhria. Kaikenlisäksi molemmat kerrat kuvattiin ja laitettiin jakoon. Tämä ei ole ainoa kerta, kun näin on tapahtunut. Nuorten keskuudessa leviää vakava ilmiö, jossa uhriin kohdistetaan julmaa väkivaltaa ja nöyryyttämistä. Kyse on muun muassa porukalla tehtävästä polvilleen käskemisestä ja pakottamisesta sekä uhriin kohdistettavasta fyysisestä väkivallasta. Nöyryytys-  ja väkivaltatilanne kuvataan ja kuvamateriaalia levitetään sosiaalisessa medi- assa, kuten Snapchatissä ja Telegramissa. Osallistumalla tähän toimintaan nuori voi syyllistyä rikokseen, jo pelkästään jos kuvaa tilannetta. Koulut eivät kuitenkaan näytä puuttuvat asiaan tarpeeksi, sillä yleensä välitunneilla on aina paikalla aikuisia nuoria vahtimassa, ettei tälläisiä tapauksia syntyisi. Hatanpään koulu ei ollut edes ilmoittanut tapauksesta uhrin vanhemmille.

Voisimme osoittaa Nuorisovaltuustossamme olevamme huolissamme kyseisen ilmiön kasvusta ja vakavuudesta, joten voisimme tehdä kannanoton liittyen asiaan. Perustetaan työryhmä, joka valmistelee yhdessä kannanoton ja tuo sen ilmi valmiina muulle Nuorisovaltuutetuille tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Perustetaan työryhmä kannanottoa varten.

Päätös

Perustetaan työryhmä koulun kurinpidon kannanottoa varten, jonka puheenjohtaja: Mirella Keto ja jäseninä: Veikka Arola, Joonatan Juntunen, Robert Poussa, Noa Stenros, Ronja Jokimäki


Muutoksenhaku

Kunnallisen viranhaltijalain (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 304/2003) 50 §:n 2 momentin mukaan viranhaltija, joka on jäsenenä yhdistyksessä, joka voi panna vireille tätä päätöstä koskevan asian työtuomioistuimessa, tai jäsenenä edellä mainitun yhdistyksen alayhdistyksessä, ei saa hakea tähän päätökseen muutosta oikaisuvaatimuksella, eikä valituksella, eikä saattaa asiaa hallintoriita-asiana ratkaistavaksi siltä osin, kun päätös koskee virka- ja työehtosopimuksen soveltamista ja tulkintaa. Samaa sovelletaan myös työsopimussuhteiseen työntekijään.