Joukkoliikennejaosto, kokous 17.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 LISÄPYKÄLÄ: Joukkoliikenteen järjestäminen yhteysvälillä Pori-Olkiluoto 1.1.2024 alkaen (VARELY/5121/2023) (lisäpykälä)

PRIDno-2023-3838

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Yhteysvälin Pori-Olkiluoto nykyinen liikennöintisopimus nro KÄYTTÖ-681732 päättyy 31.12.2023. Liikenteenharjoittaja ilmoitti, että se ei käytä sopimuksen viimeistä optiovuotta 1.1.2024-31.12.2024.

TVO Oyj, Porin kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus (joukkoliikenneviranomainen) ovat päättäneet järjestää liikenteen hoitamisesta kaikille avoimen tarjouskilpailun. Tarjouskilpailu on ollut avoimena Cloudiassa 31.8-6.10.2023.

Hankintaa koskevat keskeiset muutokset verrattuna aiempaan ovat:

1. Nykyistä matalampi palvelutaso

Nykyinen liikennöintisopimus on kattanut kolme suoraa vuoroparia Porin ja Olkiluodon välillä (töihin klo 7:00:ksi, klo 08:00:ksi ja klo 09:00:ksi ja pois klo 15:00, klo 16:00 ja klo 17:00).Hankinnassa ollut kokonaisuus kattoi yhden vuoroparin (töihin klo 7:ksi ja pois klo 15). Lisäksi on varmistettu, että toinen edestakainen kulkuyhteys järjestyy jo hankituilla liikenteillä vaihdollisena (töihin klo 8:ksi ja pois klo 16). Pori-Olkiluoto liikenteen käyttö on vähentynyt aiemmasta ja lisäksi maksajaosapuolilla on tarve hillitä kustannuksia. Liikenteen hankintakustannukset ovat nousseet huomattavasti, koska polttoaine- ja energiakustannusten kehitys heijastuu tarjoushintoihin. 

2. Hankintamallin muutos
Nykyinen liikenne on hankittu käyttöoikeussopimusmallilla, jossa liikenteenharjoittaja saa lipputulot ja sen lisäksi kuukausittaisen liikennöintikorvauksen. Hankinnassa ollut kokonaisuus on bruttomallinen sopimus. Mallissa liikenteenharjoittaja saa kiinteän kuukausittaisen liikennöintikorvauksen ja liikenteen rahoittajat kantavat lipputuloriskin.  

Bruttomallilla saavutetaan nykyisessä markkinatilanteessa todennäköisesti kohtuullisempi tarjous kuin käyttöoikeussopimusmallilla.
 

3. Kalusto
Linjaa tullaan ajamaan M3 alaluokan III (yksinomaan istuvien matkustajien kuljetus) kaukoliikenteen linja-autoilla. Kaukoliikenteen linja-autoja ei koske laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuus-vaatimuksista.

Hankinnassa edellytetään, että kaluston enimmäisikä on 15 vuotta.
 

4. Lippu- ja maksujärjestelmät
Hankintaan on kirjattu lippu- ja maksujärjestelmävaatimuksia. Porista Olkiluotoon pääsee jatkossa kausi- tai sarjalipuilla sekä kertalipuilla. Lippujen hinnoittelu noudattaa seutuliikenteen yleistä hinnoittelua. Ydinvoimala-alueen työnantajat voivat kukin harkintansa mukaan tarjota työntekijöilleen etuuksia lippujen hankintaan.
 

5. Sopimuskausi
Liikenteen sopimuskausi on 1.1.2024-31.12.2026 + optio 1.1.2027-31.12.2029.
 

6.  Kustannusjako
Hankintakokonaisuudesta on tehty bruttokustannusarvio.

Ennen hankintapäätöksen tekemistä liikenteen rahoitukseen osallistuvat tahot sitoutuvat bruttokustannusten jakamiseen. Kustannusjako-osuuksista on käyty osapuolten kesken neuvotteluja ja esitys jaosta 1. vuoden ajan on ELY-keskus 50 %, TVO Oyj 30 % ja Pori 20 %. Toisesta vuodesta eteenpäin jako on ELY-keskus 30 %, TVO 50 % ja Pori 20 %.

Liikenteen nettokustannus tulee olemaan bruttokustannusta alhaisempi, koska matkustajien maksamat lipputulot vähentävät TVO Oy:n, ELY-keskuksen ja Porin kaupungin maksettavaksi tulevaa summaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

 Joukkoliikennejaosto päättää

  • hyväksyä kohteen hankinnan yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Teollisuuden Voima Oyj:n kanssa, siten että tilaajana toimii Varsinais-Suomen ELY-keskus.
  • hyväksyä esitetyn palvelutason.
  • hyväksyä periaatteellisen kustannusjaon Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Porin kaupungin ja Teollisuuden Voima Oyj:n välillä.
  • valtuuttaa suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikön sopimaan hankinta-asiakirjojen lopullisesta muodosta ja yksityiskohtaisesta rahoitusyhteistyöstä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä lisäsi päätösehdotukselle, että pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

VARELY, TVO

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.