§ 13 Lupa haitallisten vieraspetojen pyyntiin, Metsähallitus

Lataa 

PRIDno-2023-987

Päätöspäivämäärä

9.11.2023

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö

Päätöksen peruste

Suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikkö voi myöntää luvan metsästykseen vertautuvaan haitallisten vieraspetojen pyyntiin kaupungin omistamilla kiinteistöillä.

Kuvaus

Metsähallitus hakee haitallisten vieraspetojen pyyntiä varten sijoittamislupaa seitsemälle (7) elävänä pyytävälle kanuloukulle sekä kymmenelle (10) heti tappavalle laatikkopyydykselle. Kanuloukuilla on tarkoitus pyytää supikoiria ja laatikkopyydyksillä minkkejä. Hakemus koskee vuotta 2024. Pyydyspaikat ja -alueet sijaitsevat Reposaaressa ja ne on valittu Porin kaupungin luonnonsuojeluvalvojan kanssa. Pyyntipaikat ja -alueet ovat samoja kuin vuonna 2023.

Reposaaren pyyntialue toimii Helmi-vieraspetohankkeessa Preiviikinlahden ja Kokemäenjoen suiston pyyntiä tukevana alueena, ja se parantaa Reposaaren pohjoispuolen saarien lintujen pesintämenestystä. Pyydysten ylläpito, syötitys ja eläinten lopettaminen tehdään Helmi-hankkeessa toimivien metsästäjien toimesta. Loukuissa on sähköinen loukkuvahtijärjestelmä, jonka kautta loukkuun joutuneesta eläimestä menee ilmoitus paikalliselle metsästäjälle. Loukku käydään tarkistamassa ilmoituksen saapumisen jälkeen samana päivänä. Laatikkopyydyksissä on halkaisijaltaan 70 mm aukko, joten näin vältytään muiden kuin minkkien (esim. kissojen) joutumiselta pyydyksiin. Saalis kerätään, hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ja lopulta hävitetään jätteenä asianmukaisesti.

Pyynnistä tiedotetaan alueen asukkaille ilmoitustauluille ja ulkoilureittien varsille kiinnitettävillä infokylteillä. Lisäksi asiasta tullaan kertomaan Reposaaren sosiaalisen median kanavissa.

Päätös

Myönnän Metsähallitukselle luvan haitallisten vieraspetojen pyyntiin hakemuksen mukaisesti seuraavin ehdoin: 

- Mikäli pyydys sijaitsee alle 50 metrin päässä asunnosta, on asukkaille tiedotettava erillisellä kirjeellä.

- Mikäli pyydyspaikoilla tai -alueilla ilmenee ongelmia, on pyynti lopetettava, ja sovittava luonnonsuojeluvalvojan kanssa korvaavasta pyyntipaikasta tai -alueesta.

- Toteutuneesta vieraspetopyynnistä on toimitettava lyhyt yhteenveto (mm. supikoirien ja minkkien määrät) Elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikköön 31.1.2025 mennessä (outi.aalto@pori.fi)

Pyydysten ja pyydyspaikkojen sijainnit on esitetty päätöksen liitteenä olevissa kartoissa. 

 

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Tästä lupapäätöksestä perittävä maksu on 60 euroa. Maksu perustuu Porin kaupungin elinvoima- ​ja ympäristölautakunnan 24.11.2021 hyväksymään ympäristönsuojeluviranomaisen taksaan.

Allekirjoitus

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, elinvoima- ja ympäristötoimiala, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö

Organisaatiotieto

Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö