Vapaa-ajan lautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Vapaa-ajan lautakunnan talousarvion 2023 määrärahamuutos

PRIDno-2023-3897

Valmistelija

  • Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Vapaa-ajan lautakunta aloitti toimintansa vuoden 2023 alusta lukien vastuullaan kulttuuri- sekä liikunta- ja nuorisopalvelut. Sivistyslautakunnan vastuulle tulivat opetus ja varhaiskasvatus. Molemmille lautakunnalle päätettiin omat määrärahansa eikä toimialan sisällä ole määrärahojen yhteissitovuutta lautakuntien kesken. Vapaa-ajan lautakunnan ensimmäisen toimintavuoden talous ei ole toteutunut talousarvion mukaisesti, vaan määrärahat tulevat ylittymään. Vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli määrärahaylitystä ei mitenkään pystytä välttämään, tulee luottamuselimen tehdä perusteltu esitys määrärahamuutoksesta niin, että se voidaan käsitellä viimeistään joulukuun kaupunginvaltuustossa.

Vapaa-ajan lautakunnan alaisten yksiköiden toimintatuotoista oli syyskuussa toteutunut 90 %. Myynti- ja maksutuotot sekä muut toimintatuotot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna 0,4 miljoonaa euroa, mutta eniten tuottojen positiiviseen kertymään vaikuttaa se, että tukia ja avustuksia on saatu 0,7 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän eli niiden määrä on aliarvioitu talousarviota laadittaessa. Liikuntapalveluiden pääsymaksutuotot jäävät talousarviosta, sillä kävijämäärät eivät ole saavuttaneet koronaa edeltävää tasoa. Maauimalan tuotot jäivät kesän vaihtelevien säiden vuoksi odotettua pienemmiksi ja syys-lokakuussa Meri-Porin uimahalli oli suljettuna legionellabakteerin vuoksi, mikä vaikutti myös negatiivisesti pääsymaksukertymään. Pääsymaksujen arvioidaan jäävän 0,3 miljoonaa euroa talousarviosta  Lisäksi jäähallin vuokratuottoja jää toteutumatta 0,1 miljoonaa euroa tehtyjen omistusjärjestelyjen vuoksi. Edellä mainittujen syiden vuoksi liikunta- ja nuorisoyksikön toimintatuotot jäävät talousarviosta ja aiheuttavat 0,4 miljoonan euron ylityspaineen toimintakatteeseen.

Lautakunnan talouteen hanke- ym. avustuksista tulevaa tasoittavaa vaikutusta vähentää toimintakulujen ylittyminen kulttuuriyksikössä 0,65 miljoonaa euroa. Talousarviossa olevista toimintakuluista oli syyskuussa toteutunut jo 81 %. Henkilöstökustannukset tulevat ylittymään 0,3 miljoonalla eurolla kulttuuriyksikön hankkeisiin palkattujen työntekijöiden, sijaisten ja muiden tilapäisten työntekijöiden palkkakustannusten vuoksi. Myös palvelujen ostot näyttävät ylittävän talousarvion 0,35 miljoonalla eurolla erityisesti hanketoimintaan liittyvien ennakoitua runsaampien palvelujen ostojen vuoksi. Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna 0,1 miljoonalla eurolla, mutta pysynevät talousarviossa. Toimintakustannusten ylittymisestä huolimatta kulttuuriyksikön talouden toteuma on kuitenkin positiivinen, sillä yksikkö alittanee toimintakatteensa  0,05 miljoonalla eurolla toimintatuottojen hyvän kertymän, etenkin hankeavustusten ansiosta,.Liikunta- ja nuorisoyksikön toimintakulujen osalta palvelujen ostot ylittävät talousarvion arviolta 0,1 miljoonaa euroa. Ylitys aiheutuu liikuntalaitosten kilpailutettujen kassa-ja kahviopalvelujen hintojen noususta sekä uimavalvonnan hankkimisesta ostopalveluna.

Vapaa-ajan lautakunnan määrärahojen ylitys muodostuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa sekä palvelujen ostojen ylityksestä 0,1 miljoonaa euroa. Kulttuuriyksikkö sen sijaan alittaa toimintakatteensa 0,05 miljoonalla eurolla. Edellä mainittujen syiden sekä loppuvuoden arvioidun talouskehityksen perusteella vapaa-ajan lautakunnan llisämäärärahan tarve on 0,45 miljoonaa euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vapaa-ajan lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,45 miljoonan euron lisämäärärahaa. Määrärahan tarve aiheutuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa,sekä palvelujen ostojen ylittymisestä 0,1 miljoonalla eurolla. Määrärahojen ylitystä kattaa kulttuuriyksikön toimintakatteen 0,05 miljoonan euron alitus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli controller Martti Kujanpään ja toimialajohtaja Esa Kohtamäen alustuksen asiasta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.