Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 244 Porin kaupunki, lausuntopyyntö jätetaksaluonnoksesta

PRIDno-2023-4031

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin Elinvoima- ja ympäristötoimialaan kuuluva seudullinen Jätehuoltojaosto on pyytänyt lausuntoa vuoden 2024 alussa voimaan tulevasta Porin seudun jätetaksasta.

Porin seudun jätehuoltojaosto valmistelee vuoden 2024 alussa voimaan tulevaa jätetaksaa. Taksa sisältää molemmat aiemman taksan osat: ekomaksuun ja sekajätteen aluekeräyspisteisiin liittyvän taksan sekä Hangassuon jätekeskukseen ja lajitteluasemiin liittyvän taksan. Taksa koskee seuraavia kuntia: Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila. Aluekeräyksen osalta taksa koskee Lavian aluetta ja Porin saarikiinteistöjä. Hangassuon jätekeskuksen jätemaksujen perusteella määräytyy koko toimialueen kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon sekajätekeräyksen käsittelymaksun osuus.

Merkittävimmät muutokset:

  • Hangassuon jätekeskuksessa vastaanotettavan poltettavan sekajätteen jätemaksua esitetään korotettavaksi 27 € (alv 0%) tonnia kohden. Tämä tarkoittaisi yksittäisellä kiinteistöllä noin 8 % korotusta jäteastian tyhjennysmaksuun.
  • Punnitusmaksua esitetään korotettavaksi 15,00 eurosta 17,00 euroon.
  • Ekomaksu nousisi vakituisella asuinkiinteistöllä 24,50 eurosta 26,00 euroon.
  • Ekomaksu nousisi vapaa-ajan asuinkiinteistöllä 12,40 eurosta 15,00 euroon.
  • Taksaan on lisätty pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoitteeseen liittyvät tyhjennysmaksut.

Porin kaupungilla on voimassa jätteenkuljetussopimus Veikko Lehti Oy:n kanssa. Sopimus on ollut voimassa vuoden 2024 loppuun asti. Lakimuutosten myötä pakkausmateriaalit (pakkausmuovi, paperi, kartonki, metalli ja lasi) siirtyvät Keräämö Oy:n hoitoon vuoden 2023 alusta ja biojätteet myöhemmin vuonna 2024. Veikko Lehti Oy hoitaa sekajätteet sopimuksen mukaisesti vuoden 2024 loppuun saakka. Teknisen toimialan hoidossa on rakennusten ja alueiden jätepisteitä reilut 150 paikkaa ja niissä eri kokoisia pakkausjäteastioita n. 230 ja bioastioita n. 80 kpl. Astioiden tyhjennysväli vaihtelee kahdesta kerrasta viikossa, kerran kuukaudessa tai vain tarvittaessa tyhjennettäviin. Teknisen toimialan jätehuolto kustannukset vuonna 2023 lokakuun loppuun mennessä yhteensä noin 340 000 euroa.

Jätehuollon kustannukset ovat merkittävät ja esityksen taloudelliset vaikutukset ovat vaikeasti arvioitavissa, mutta johtaa kuitenkin merkittävään kustannuksien nousuun. Tekninen lautakunta ilmaisee huolen jätetaksan kallistumisesta ja sen mahdollisista vaikutuksista teknisen toimialan talouteen sekä kiinteistöjen käyttäjien toimintaan. Jätetaksan korotukset voivat vaikuttaa kustannusrakenteeseen kymmenillä tuhansilla euroilla ja yleisesti ottaen alan toimintaedellytyksiin.

Korkeammat jätemaksut voivat kannustaa panostamaan enemmän jätehuollon tehokkuuteen ja kierrätykseen, mikäli volyymit ovat riittäviä. Toisaalta ne pakottavat luopumaan jätelajikohtaisesta keräyksestä, yksittäisen jakeen vähäisyyden vuoksi. Esimerkiksi päiväkodeissa on kerätty biojätettä opetustarkoituksessa, vaikka jätettä ei ole kertynyt edellytettävää määrää. Jatkossa biojätteen, lasin ja metallin kerääminen pienten määrien osalta ei ole mahdollista, sillä näiden jäteastioiden tyhjentäminen tapahtuisi vain tarpeen mukaan.

Kaupungilla on myöskin omilla varikoilla lavakeräystä useille jakeille, jotka kaupunki toimittaa vastaanottopisteeseen tai myyntiin. Kaupunki mm. myy metallijaetta ja tämän osalta vastaanottamisen menettelyistä tulee sopia tarkemmin.

Jätemaksujen korotuksilla pyritään varmasti tukemaan kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. On kuitenkin tärkeää tasapainottaa nämä tavoitteet huomioimalla myös kuntien taloudelliset haasteet. Ehdotamme, että keskustelemme avoimesti ja yhteistyössä mahdollisista ratkaisuista, jotka voivat helpottaa näitä haasteita ja varmistaa, että teknisen toimialan talous ja vuokralaisten toiminnallinen kasvatus sekä taloudellinen toimintakyky säilyy tasapainoisena.

 

Liitteet:

Lausuntopyyntö

Jätetaksaluonnos

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon 1.1.2024 voimaantulevan jätetaksaluonnokseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa tämän asian välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus / Pauliina Mäenpää

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.