Vapaa-ajan lautakunta, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Rakennustutkijan viran perustaminen Satakunnan Museoon

PRIDno-2024-146

Valmistelija

  • Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Satakunnan Museo toimii museolain (314/2019) mukaisena alueellisena vastuumuseona hoitaen lain määrittelemää museotyön edistämistehtävää sekä kulttuuriympäristötehtävää. Tähän sisältyy velvollisuus hoitaa lakiin perustuvat rakennusperinnön ja arkeologian viranomaistehtävät koko maakunnan alueella. Satakunnan Museo on ainoa näitä tehtäviä hoitava viranomainen maakunnassa.

Museossa työskentelee tällä hetkellä yksi rakennustutkija, jonka vastuualueena on koko maakunnan rakennusperintö. Hänen työtehtäviään ovat mm. kaavoitusta, erilaisia maankäyttöhankkeita ja rakennetun kulttuuriympäristön muutoksia koskevien asiantuntijalausuntojen laatiminen sekä neuvotteluihin osallistuminen. Rakennustutkija vastaa maakunnan historiallisen rakennuskannan ja kulttuuriympäristön inventointitietojen ylläpidosta, jakelusta ja tiedon saatavuuden kehittämisestä esim. tietojärjestelmissä. Tehtäviin kuuluu myös rakennetun ympäristön inventointien edistäminen ja ohjaaminen alueen kunnissa sekä suojelukysymyksistä tiedottaminen ja neuvonta. Tehtävän kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.

Kulttuuriympäristön toimintaympäristö on muuttunut viime vuosina ja viranomaistyön määrä on selvästi kasvanut:

Satakunnan Museon antamat lausunnot ja kannanotot vv. 2018-2023

2018

2019

2020

2021

2022

2023

315

332

374

473

549

540

 

Tulevat lakimuutokset, kiihtyvä vihreän energian rakentaminen, hyvinvointialueen rakennusten tilanne, meneillään olevat kouluverkkouudistukset sekä peruskorjausiän saavuttanut ja lisääntyvän purkupaineen alla oleva moderni rakennusperintö tulevat lisäämään kulttuuriympäristötyön viranomaistehtäviä entisestään. Jotta Satakunnan Museo kykenee hoitamaan lain sille määräämät tehtävät ja toimimaan rakennushankkeiden vaatimien määräaikojen puitteissa, museoon tulee rekrytoida toinen rakennustutkija.

Kaupunkiorganisaation näkökulmasta toisen rakennustutkijan työpanos mahdollistaa entistä sujuvamman yhteistyön kaupungin sisällä niin omissa rakennus- ja korjaushankkeissa kuin suojelukysymyksiin liittyvissä rakennuslupaprosesseissa. Myös esimerkiksi kaupungin strategiassa ja kehittämisessä suuressa roolissa olevat kestävä kehitys ja kiertotalous ovat tiiviisti yhteydessä kulttuuriympäristötyöhön, sillä säilyttäminen ja korjaaminen ovat keskeisiä keinoja rakentamisen päästöjen hillitsemisessä. Kestävän kaupunkisuunnittelun vahvistamiseksi ja kaupungin tavoitteiden saavuttamiseksi rakennusperintöön liittyvää asiantuntemusta organisaatiossa tulee vahvistaa.

Satakunnan Museon toimintaan osoitettu valtionosuus on vuodesta 2019 vuoteen 2024 kasvanut kaikkiaan 277 195 euroa, mikä kattaa uuden viran kustannukset. Uuden rakennustutkijan palkkaan on osoitettu Satakunnan Museolle 50 000 euron määräraha kaupungin talousarviossa 2024. Rakennustutkijoiden välinen tarkka työnjako sovitaan uuden rakennustutkijan aloitettua työnsä valittavan henkilön kokemus ja osaamisalueet huomioiden.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää hyväksyä rakennustutkijan viran perustamisen Satakunnan Museoon ja lähettää asian päätettäväksi kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

___

Merkitään, että seuraavaksi käsiteltiin asiakohta § 8.

Tiedoksi

Johanna Jakomaa
Paula Kauppila
Taru Smolander

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.