Vapaa-ajan lautakunta, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Vapaa-ajan lautakunnan käyttösuunnitelma, hankesuunnitelma ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2024

PRIDno-2023-4437

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024-2026 talousuunnitelman 11.12.2023. Toimialojen, liikelaitosten ja muiden yksiköiden tulee tarkistaa omat käyttösuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota ja -suunnitelmaa valtuustoon nähden sitovien erien osalta. Käyttösuunnitelmissa on otettava huomioon kaikki kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen tekemät muutokset sekä lisäykset. Luottamuselinten tulee vahvistaa käyttösuunnitelma, hankesuunnitelma ja toiminnalliset tavoitteet kokouksissaan viimeistään tammikuun 2024 aikana.

Lautakunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen on tehty seuraavat käyttösuunnitelmaan vaikuttavat muutokset kaupunginjohtajan ehdotuksessa ja kaupunginhallituksen käsittelyssä:

  • Työnantajan sivukulujen tarkistus 133 000 euroa
  • Toiminta-avustusten muutos 130 000 euroa
  • Nuorten työpajojen ja etsivän nuorisotyön kustannusten siirto elinvoima- ja ympäristötoimialalta nuorisoyksikköön 82 333 euroa

Vapaa-ajan lautakunnan sitova erä on toimintakate, joka vuonna 2024 on -11.127.584 euroa. Irtaimen investointien määräraha on 30.000 euroa. 

Käyttösuunnitelmassa on muutettu toimintakatteen jakautumista yksiköiden välillä johtuen valtuustoon nähden sitovan määrärahan ylityksestä vuonna 2023, minkä vuoksi jouduttiin tekemään lisämäärärahapyyntö kaupunginvaltuustolle. Talousarvion toteuttamiseen haasteen aiheutti liikuntapalveluiden pääsymaksutuotot, jotka eivät ole palautuneet koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Tähän on varauduttu vuoden 2024 käyttösuunnitelmaa laadittaessa lisäämällä liikuntayksikön toimintakatetta noin 250 000 eurolla. Kulttuuriyksikön toimintakatetta on pienennetty vastaavasti. Määrärahat jakautuvat yksiköiden kesken seuraavasti:

  • Kulttuuriyksikkö -9 003 860 euroa
  • Nuorisoyksikkö -1 522 914 euroa
  • Liikuntayksikkö -566 810 euroa
  • Vapaa-ajan lautakunnan hallinto -35 000 euroa

Toiminnallisina tavoitteina vahvistetaan toimenpiteet ja mittarit, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi -osiossa tai toimialaan kytkeytyvän TOP10-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet. Mikäli TOP10-prosessin yhteydessä on esitetty taloudellisia tavoitteita, tulee myös nämä tavoitteet vahvistaa. Tavoitteiden vahvistamisen yhteydessä tulee kullekin tavoitteelle osoittaa vastuuhenkilö. Toiminnallisten tavoitteiden mittareista raportoidaan kaupunginvaltuustolle kolmannesvuosittain. TOP10-prosessien taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Tilikauden aikana voi ilmetä tarve tehdä käyttösuunnitelmaan tai hankesuunnitelmaan muutoksia yksiköiden tai kustannuspaikkojen välillä. Luottamuselimen päätöksellä oikeus muutoksiin voidaan antaa toimialajohtajalle käyttösuunnitelmien ja hankesuunnitelmien vahvistamisen yhteydessä.

Vapaa-ajan lautakunnan yksikkötasoiset käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelma sekä toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ovat esityslistan liitteinä. Luottamuselinten käsittelyssä käyttösuunnitelmat esitetään yksikkötasolla tileittäin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää vahvistaa vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelman, hankesuunnitelman sekä toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä valtuuttaa toimialajohtajan tekemään käyttösuunnitelmiin muutokset, mikäli niitä on tarve tehdä tilikauden aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli controller Tiina M. Toivosen alustuksen asiasta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.