Jätehuoltojaosto, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Turun hallinto-oikeuden päätös, Porin seudun jätehuoltomääräykset 1.9.2023

PRIDno-2022-4799

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pauliina Hakala, jätehuollon suunnittelija, pauliina.hakala@pori.fi

Perustelut

Porin seudun jätehuoltoviranomainen on valmistellut alueellisten jätehuoltomääräysten päivitystä perustuen jätelain muutokseen. Nykyiset määräykset ovat olleet voimassa 1.1.2019 lähtien. Kunnalle kuuluvista jätehuollon tehtävistä säädetään jätelaissa (646/2011) ja jäteasetuksessa (978/2021). Määräyksillä varmistetaan toimiva jätehuolto, josta ei aiheudu ympäristö- tai terveyshaittaa. Uudistuksen tavoitteena on lisätä jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Määräyksiä annetaan mm. jätteiden lajittelusta, keräyksestä, kuljetuksesta, hyödyntämisestä ja roskaantumisen ehkäisemisestä. Jätehuoltomääräykset koskevat Porin jätehuoltojaoston toimialueen kuntia, jotka ovat Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pori, Siikainen ja Ulvila. Määräysten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023. Uudistuvat jätehuoltomääräykset eivät koske vielä suoraan Pomarkkua, mutta ne tulevat perustettavan jätehuoltoyhtiön osakkuuden myötä koskemaan myös Pomarkkua vuoden 2023 aikana.

Jätehuoltomääräyksiä on valmisteltu yhteistyössä toimialueen kuntien ympäristönsuojelu- ja terveysvalvontaviranomaisten kanssa. Valmistelussa on hyödynnetty Kuntaliiton keväällä 2022 julkaisemaa opasta jätehuoltomääräysten laatimiseksi.

Merkittävimmät muutokset

• Pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoite laajenee vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöille 1.7.2023. Muilla kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvilla kiinteistöillä (esim. kouluilla) erilliskeräysvelvoite perustuu viikoittaisiin kilomääriin.

• Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa (koskee Porin, Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan muodostamaa keskustaajamaa, johon liitetään myös Meri-Porin alueen taajamat) viimeistään 19.7.2024 lähtien.

• Bio- ja pakkausjätteiden kuljetus siirtyy kunnalliselle jätelaitokselle vaiheittain: pakkausjätteiden osalta kesällä 2023 ja biojätteiden osalta kesällä 2024.

• Kotikompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään kompostointirekisteriin 1.1.2023 lähtien. Kompostointi on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle. Kompostorin tulee olla ympärivuotisessa käytössä lämpöeristetty.

• Kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa luovutaan pikakonteista.

• Lavian alueella sekajätteen aluekeräys (Molok) rajataan vapaa-ajan asuntojen käyttöön 1.1.2024 lähtien.

Vaikutusmahdollisuuksien varaaminen

Alueen kunnille on lähetetty lausuntopyyntö jätehuoltomääräysluonnoksesta. Lausunnot tuli jättää 12.10.-22.11.2022 välisenä aikana diaarinumerolla PRIDno-2022-4799. Kuntalaisille ja muille tahoille varattiin mahdollisuus esittää mielipiteitä jätehuoltomääräysten luonnoksesta kirjallisena 10.11.2022 mennessä. Kuulutus julkaistiin 12.10.2022 alueen virallisissa tiedotuslehdissä ja luonnos jätehuoltomääräyksistä liitteineen oli nähtävillä kuntien ilmoitustauluilla ja verkkosivuilla.

Lavian sekajätekeräyksen supistamisen osalta lähetettiin vielä erikseen kirje 27.10.2022 jätteenkeräysjärjestelmän piiriin kuuluville talouksille. He saivat antaa kirjallisen mielipiteensä asiasta 14.11.2022 mennessä jätehuoltojaostolle.

Lausuntojen ja mielipiteiden perusteella jätehuoltomääräysluonnokseen tehdyt muutokset

14 § Lisäys: "Biojätteen erilliskeräys ei koske vapaa-ajan kiinteistöjä."

23 § Muutos taulukkoon: Pakkausjätteiden pisin tyhjennysväli: kartonki ja muovipakkaukset 12 vko ympäri vuoden, metalli ja lasi 16 vko ympäri vuoden.

23 § Muutos taulukkoon ja lisäys tekstiin: Sekalaisen yhdyskuntajätteen pisin mahdollinen tyhjennysväli, jos kiinteistöllä on biojätteen erilliskeräys tai kompostointi, on 12 viikkoa. Sekalaisen yhdyskuntajätteen jäteastian tyhjennysväliä voidaan pidentää ilmoituksen perusteella 8 viikkoon ja tietyin edellytyksin 12 viikkoon. Pidennetty tyhjennysväli edellyttää biojätteen kompostointia tai erilliskeräystä sekä hyötyjätteiden lajittelua. Kahdentoista viikon tyhjennysvälin edellytyksenä on lisäksi 1-2 hengen talous ja maksimissaan 240 litran jäteastia.

Lausunnoista ja mielipiteistä on laadittu kooste, joka on liitteenä. Lausunnot ja mielipiteet ovat kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Jätehuoltojaosto päättää hyväksyä liitteen mukaiset jätehuoltomääräykset. Määräykset astuvat voimaan 1.1.2023 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Tarja Räikkönen, Tiina M Toivonen

Kokouskäsittely

Tarja Räikkönen (palvelussuhdejäävi, Porin kaupungin tekninen toimiala/jätehuoltoyksikkö) ja Tiina M. Toivonen (palvelussuhdejäävi, Porin kaupungin tekninen toimiala/jätehuoltoyksikkö) poistuivat esteellisinä kokouksesta asian päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

Pauliina Hakala, jätehuollon suunnittelija, pauliina.hakala@pori.fi

Perustelut

Porin seudun jätehuoltomääräykset uudistettiin vastaamaan jätelakiin tulleita muutoksia ja ne astuivat voimaan 1.1.2023 Harjavallan, Kokemäen, Merikarvian, Nakkilan, Porin, Siikaisten ja Ulvilan alueilla. Uudistetut jätehuoltomääräykset tulevat 1.4.2023 perustetun jätehuoltoyhtiö Keräämö Oy:n osakkuuden ja yhteisen jätehuoltoviranomaisen myötä koskemaan myös Pomarkkua. Määräysten on tarkoitus tulla voimaan Pomarkun osalta 1.9.2023 ja niillä kumotaan 1.8.2007 voimaan tulleet Pomarkun kunnan yleiset jätehuoltomääräykset.

Porin kaupungin hallintosäännön 29 §:n mukaan jätehuoltojaosto (kohta 2.) päättää jätehuoltomääräysten hyväksymisestä.

Merkittävimmät muutokset Pomarkun osalta

• Asuinkiinteistöjen, vapaa-ajan asuinkiinteistöjen ja kunnan palvelu- tai hallintotoiminnan kiinteistöjen on kuuluttava kunnan jätehuoltojärjestelmään. Liittyminen tapahtuu lähtökohtaisesti liittymällä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen.

• Bio- ja pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoite laajenee vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöille ja niiden kuljetus siirtyy kunnalliselle jätelaitokselle vaiheittain. Muilla kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvilla kiinteistöillä (esim. kouluilla) erilliskeräysvelvoite perustuu viikoittaisiin kilomääriin.

• Biojätteen kotikompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään kompostointirekisteriin. Ilmoitus tehdään vakituisilla ja vapaa-ajan asunnoilla tapahtuvasta kompostoinnista sekä taajamissa että haja-asutusalueella. Keittiöbiojätteen kompostorin tulee olla ympärivuotisessa käytössä lämpöeristetty.

• Muutokset tyhjennysväleissä: Sekajätteen tyhjennysväli on ollut kesäisin pisimmillään 2vko ja talvisin 4vko, jatkossa tyhjennysväli saa olla ympäri vuoden 4vko; Sekajätteen tyhjennysväli, kun biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään, on ollut pisimmillään kesäisin 4vko ja talvisin 8vko, jatkossa tyhjennysväli saa olla ympäri vuoden 8-12vko tietyin edellytyksin; Biojätteen tyhjennysväli on ollut pisimmillään kesäisin 1vko ja talvisin 2vko, jatkossa tyhjennysväli saa olla kesäisin 2vko ja talvisin 4vko

• Energiajäte-jae on poistunut ja sen tilalla on muovipakkausten keräys

• Jätehuoltomääräykset sisältävät ohjeita asumisessa syntyvien jätevesilietteiden käsittelystä, tyhjennyksestä ja laitteiston kunnossapidosta

Vaikutusmahdollisuuksien varaaminen

Pomarkun kunnalle, ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaiselle ja ELY-keskukselle on lähetetty lausuntopyyntö jätehuoltomääräysluonnoksesta. Lausunnot tuli jättää 7.7.-18.8.2023 välisenä aikana diaarinumerolla PRIDno-2022-4799. Kuntalaisille ja muille tahoille varattiin mahdollisuus esittää mielipiteitä jätehuoltomääräysten luonnoksesta kirjallisena 7.8.2023 mennessä. Kuulutus julkaistiin 7.7.2023 alueen virallisessa tiedotuslehdessä ja luonnos jätehuoltomääräyksistä liitteineen oli nähtävillä Porin ja Pomarkun kuntien ilmoitustauluilla ja verkkosivuilla.

Lausuntojen ja mielipiteiden perusteella jätehuoltomääräysluonnokseen tehdyt muutokset

23 § Tyhjennysvälit: Tuulettuvan biojäteastian, syväkeräysastian ja jäähdytetyn biojäteastian kesäajan pisintä tyhjennysväliä on muutettu kahdesta viikosta neljään viikkoon.

24 § Kunnossapito ja pesu: Jäteastiat on pestävä tarpeen mukaan, mutta sekajäteastia kuitenkin vähintään kerran vuodessa ja biojäteastia vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Lausunnoista ja mielipiteistä on laadittu kooste, joka on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Jätehuoltojaosto päättää hyväksyä liitteen mukaiset jätehuoltomääräykset. Määräykset astuvat voimaan 1.9.2023 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Pauliina Hakala, jätehuollon suunnittelija, pauliina.hakala@pori.fi

Perustelut

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt 4.10.2023 Porin seudun jätehuoltojaostolta lausuntoa Porin seudun jätehuoltomääräyksiin kohdistuvasta kunnallisvalituksesta (Diaarinumero 1444/03.04.04.04.19/2023). Turun hallinto-oikeudelle 2.10.2023 toimiteutussa kunnallisvalituksessa vedotaan Porin seudun jätehuoltomääräysten muuttamiseksi jäteastioiden pesua koskevan määräyksen osalta.

Valituksessa on todettu seuraavaa:

  • Jätehuoltomääräysten 24§:ssä määrätään, että: ”Jäteastiat on pidettävä käyttökuntoisina ja ne on pestävä tarvittaessa siten, että jätteiden keräyksestä ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Sekajäteastia on kuitenkin pestävä vähintään kerran vuodessa ja biojäteastia vähintään kaksi kertaa vuodessa." Jäteasetuksessa on säädetty: "jäteastia pidetään kunnossa ja puhdistetaan riittävän usein siten, että keräyksestä ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle; sekalaisen yhdyskuntajätteen jäteastia kuitenkin vähintään kerran vuodessa ja biojäteastia vähintään kaksi kertaa vuodessa."
  •  ”Astioiden pesemisellä ymmärretään vähintäänkin pesemistä, ehkä jopa pesuainetta käyttäen. Asetuksessa ei kuitenkaan ole nähty tarpeelliseksi vesipesua. Lisäksi tekniikka kehittyy koko ajan ja jo nyt on käytössä mm. UÄ-puhdistuslaitteita yms. joita käytettäessä kyse on nimenomaan puhdistamisesta, ei pesemisestä. Määräyksen vaatimus pesemisestä pitää muuttaa vaatimukseksi puhdistaa em. astiat asetuksen mukaisesti. ” 

Lausunto pyydettiin toimittamaan Turun hallinto-oikeudelle 15.11.2023 mennessä. Turun hallinto-oikeudelle 24.10.2023 saapuneella kirjelmällä edellä mainittu kunnallisvalitus on kuitenkin peruttu. Tämän jälkeen Turun hallinto-oikeus on toimittanut Porin seudun jätehuoltojaostolle 1.11.2023 päätöksen, jonka mukaan asian käsittely hallinto-oikeudessa raukeaa, koska valitus on peruutettu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Jätehuoltojaosto päättää merkitä Turun hallinto-oikeudelta 1.11.2023 saapuneen päätöksen (Dnro 1444/03.04.04.04.19/2023) tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.