Kaupunginhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Kumppanuussopimusten julistaminen haettavaksi vuodelle 2025

PRIDno-2023-4357

Valmistelija

  • Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin avustusperiaatteet kokouksessaan 28.9.2020 § 501. Sen jälkeen avustusperiaatteita on päivitetty (KH 13.9.2021 § 624, KH 20.12.2021 § 885 ja KH 19.12.2022 § 775). Avustusperiaatteisiin sisältyy mahdollisuus solmia kaupungin ja yhdistyksen välille kumppanuussopimus, johon yhteistyö ja maksettava avustus perustuu. Kaupunginhallitus julistaa kumppanuussopimukset haettavaksi. Kumppanuussopimuksen valmistelusta vastaa toimiala, jonka tehtäväalueeseen yhdistys kuuluu. Kyseisen toimialan lautakunta tarkastelee avustusperiaatteissa mainittujen kumppanuussopimuksen edellytysten täyttymistä ja tekee kaupunginhallitukselle esityksen sopimuksen sisällöstä.   

Tällä hetkellä Porin kaupungilla on 16 voimassa olevaa kumppanuussopimusta yhdistysten kanssa. Solmituista sopimuksista 11 päättyy vuoden 2024 lopussa ja 5 päättyy vuoden 2026 lopussa. Avustusmuotona kumppanuussopimuksen on todettu syventävän keskinäistä yhteistyötä, lisäävän avoimuutta ja tukevan yhteisten tavoitteiden määrittelemistä pidemmällä aikavälillä. Kumppanuudella tavoitellaan kuntalaisten hyvinvointia tukevien palvelujen parantumista ja kehittymistä.

Kumppanuussopimukset on solmittu monivuotisiksi, jotta yhteistyötä ja toiminnan kehittämistä on mahdollista tehdä pitkäjänteisesti. Pääsääntöisesti sopimukset on solmittu 2–4 vuoden pituisiksi. Nyt haettavana olevat kumppanuussopimukset solmitaan kahden vuoden kestoisiksi, jolloin kaikki voimassa olevat kumppanuussopimukset päättyvät vuonna 2026. Alkuvaiheessa sopimuksia on solmittu eri aikaan, jolloin sopimukset eivät pääty samanaikaisesti. Sopimusten päättymisen rytmittäminen selkeyttää prosessia ja lisää yhdenvertaisuutta.

Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on syventää kaupungin ja yhdistyksen välistä yhteistyötä sekä sopia yhteisistä tavoitteista ja käytännön yhteistyöstä yhteisten asiakkaiden hyväksi. Jotta voidaan panostaa olennaisiin asioihin kaupungin strategian toteuttamisen kannalta, kumppaneiden määrää on tarpeen vähentää nykyisestä. On tärkeää, että kaupungilla on monipuolisesti eri alojen yhdistyksiä kumppaneina, mutta samalla on tarpeen keskittyä hallittavaan kokonaisuuteen.

Jotta kumppanuustoimintaa kyettäisiin tarkoituksenmukaisesti edistämään ja talousarvioon kyettäisiin varaamaan sopiva määräraha, ehdotetaan kaupunginhallitukselle vuonna 2025 solmittavien kumppanuussopimusten julistamista avoimesti haettavaksi kuluvan vuoden helmikuun aikana. Aikataulu tukee myös Porin kaupungin vuoden 2025 talousarvion valmisteluaikataulun etenemistä. Avoin haku edistää yhdistysten yhdenvertaista mahdollisuutta kumppaniksi hakeutumisessa sekä yhtäläistä mahdollisuutta tulla huomioiduksi kumppaneita valittaessa. 

Porin kaupunki voi solmia kumppanuussopimuksen yhdistyksen kanssa, kun avustusperiaatteissa mainittujen yleisten avustusten myöntämistä koskevien edellytysten lisäksi seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Yhdistyksellä tulee olla yhdistyksen säännöissä määritelty, toimiva hallitus sekä jäsenistölle tai muulle kohderyhmälle suunnattua säännöllistä toimintaa.
  • Yhdistyksellä tulee olla palkattua henkilöstöä sopimukseen sisältyvän työllistämisehdon täyttämiseksi; työllistymistä edistävässä toiminnassa tulee olla riittävä työnohjaus. Yhdistys on valmis ottamaan henkilöitä työkokeiluun ja palkkatuettuun työhön erikseen sovittavassa laajuudessa.
  • Yhdistyksen ja kaupungin välisen yhteistyön sisältö ja tavoitteet on tarpeen määritellä pitkäjänteisesti ja yhteistyön toteutumisen seurantaan ja kehittämiseen halutaan työkaluja.
  • Yhteistyöhön liittyy vuosittainen merkittävä taloudellinen panostus, jonka taso on kummankin osapuolen kannalta järkevää määritellä pidemmäksi ajaksi.
  • Yhdistys hoitaa vastuullisesti talouttaan ja tulorakenne on monipuolinen.
  •  Yhdistyksen toiminnan tulee tukea olennaisella tavalla kaupungin strategiaa ja perustehtäviä. Yhdistys on valmis työskentelemään tiiviisti kaupungin kanssa yhteisten asiakkaiden hyväksi.
  • Yhdistys toimii verkostomaisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
  • Sopimuksen tulee liittyä yhdistyksen yleishyödyllisiin tehtäviin. Sopimuksella ei siirretä julkishallinnon lakisääteisiä tehtäviä kolmannen sektorin tehtäväksi eikä sillä hankita palveluita kaupungille tai sen osoittamille asiakkaille (vrt. ostopalvelusopimus). 

Kumppanuuden edellytyksiä harkittaessa kiinnitetään erityisesti huomiota yhdistyksen suunnitelmalliseen toimintaan ja taloudenhoitoon sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoitusten toteuttamiseen ja toiminnan tehokkuuteen.

Kumppanuusyhdistys sitoutuu rekisteröitymään ja kuvaamaan toimintansa lähellä.fi palveluun. Lähellä.fi on digitaalinen järjestötietopalvelu ja yhdistykset voivat maksutta rekisteröityä sekä ilmoittaa omasta toiminnastaan palvelussa.

Kaupunginhallitus valitsee kumppanuushakemusten perusteella yhdistykset, joiden kanssa käynnistetään neuvottelut kumppanuudesta. Tämän jälkeen toimialat valmistelevat kumppanuussopimukset lautakuntien käsiteltäväksi ja kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää julistaa vuosiksi 2025–2026 solmittavat kumppanuussopimukset edellä mainituin kriteerein haettavaksi 26.2.2024 klo 15.00 mennessä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö, Strategia- ja hyvinvointiyksikkö, toimialat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.