Kuvaus
Porin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa (Kaupunginvaltuusto 30.5.2022 § 74) on linjattu, että kaupungin ammattinimikkeet muutetaan sukupuolineutraaleiksi. Ammattinimikkeitä on aiemmin muutettu sukupuolineutraaleiksi työntekijän/viranhaltijan vaihdoksen yhteydessä. Palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvän valmistelutyön yhteydessä havaittiin kuitenkin, että ei-sukupuolineutraaleita ammattinimikkeitä on vielä melko runsaasti käytössä. Tästä syystä HR-yksikkö päätyi siihen, että yhtenäiset ja aiempaa tasa-arvoisemmat nimikkeet on syytä ottaa käyttöön yhtäaikaisesti.
Tasa-arvolla tarkoitetaan sukupuolten välistä syrjimättömyyttä, joka kuuluu ihmis- ja perusoikeuksiin. Vaikka sukupuoleen viittaava ammattinimike ei estä muuta sukupuolta olevaa henkilöä hakeutumasta tehtävään, se toistaa stereotyyppisiä
käsityksiä siitä, että jotkin ammatit sopivat vain tietylle sukupuolelle.
Porin kaupungin henkilöstöohjelman mukaan jokapäiväisessä työssä näkyy yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelman toteutuminen. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmamme mukaan kaupungin velvollisuutena työnantajana on toimia
siten, että vapaisiin tehtäviin hakeutuisi kaikkia sukupuolia. Velvollisuutenamme on myös varmistaa, että kaikki sukupuolet sijoittuisivat tasa-arvoisesti eri tehtäviin.
Suomen kielen lautakunta on jo vuonna 2007 antanut suosituksensa sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöönotosta Euroopan neuvoston suosituksen pohjalta. Lisäksi suurimmat työmarkkinajärjestöt ovat antaneet asiasta
suosituksen vuonna 2009 ja terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on suositellut sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöönottoa vereksemmin, vuonna 2019.
HR-yksikkö pyysi toimialoja/liikelaitoksia/konsernipalveluiden yksiköiden päälliköitä ehdottamaan sukupuolineutraaleja nimikkeitä HR:n laatiman ohjeistuksen mukaisesti. Esityspyynnön liitteenä oli luettelo muutettavista nimikkeistä. Toimialoja/laitoksia pyydettiin toimittamaan 11.9.2023 mennessä esitykset sähköpostilla HR-yksikköön. Esityksiä saapui HR-yksikölle pitkin syksyä, joten päätöksenteko asiasta on venynyt vuoden 2024 puolelle.
Esityspyynnössä todettiin, että uusien nimikkeiden tuli kuvastaa työntekijän/viranhaltijan tehtävän sisältöä ja vastuualueita. Esihenkilö-sana tai esimerkiksi nimike ”Toimintayksikön esihenkilö” ei kuvaa tarpeeksi työntekijän/viranhaltijan tehtävänkuvaa, vaan nimikkeen tulee olla informatiivinen kuvaten itse toimintayksikön tai tiimin toimintaa. Esityspyynnössä linjattiin edelleen, että päällikkö-nimikettä ei tule käyttää kuin kaupunginjohtajan alaisten, johtaja-nimikkeisten suorista alaisista. Hyviä päätteitä kuvaamaan esimerkiksi esihenkilövastuuta voivat olla -vastaava tai -insinööri. Tällä tavoin ammattinimikkeiden informatiivisuutta lisäämällä tulemme samalla edistäneeksi hyvän hallinnon perusteita, kuten palveluperiaatetta ja hyvän kielenkäytön vaatimusta.
Asianosaiset viranhaltijat on kuultu nimikemuutoksesta hallintolain (434/2003) 34 §:n nojalla, koska asiasta tehdään hallintopäätös. Asianosaisten näkemykset on otettu huomioon päätöstä tehtäessä, mutta tässä tilanteessa työantaja katsoo, että linjakas ja tasa-arvoinen nimikepolitiikka on tavoitteena niin tärkeä, että linjasta ei tehdä yksittäisiä poikkeuksia.
Yksittäisistä muutettavista nimikkeistä tehdään päätökset lähitulevaisuudessa. Muutamia nimikkeitä jää vielä tämän päätöksen ulkopuolelle, koska kuulemisprosessi on vielä kesken tai nimikkeenmuutoksen yhteydessä päivitetään esimerkiksi tehtävänkuvaa laajemmin.