§ 1 Porin turvallisuussuunnitelmassa esitettyjen teiden ja patojen avaustoimenpiteet

Lataa 

PRIDno-2024-718

Päätöspäivämäärä

16.2.2024

Päätöksen tekijä

investointipäällikkö

Päätöksen peruste

Porin kaupunki hankkii edellä esitetyn mallinnustyön Suomen ympäristökeskukselta. Työn kokonaishinta on 35 000 € (alv. 0%).  Teknisen toimialan toimintasäännön 4§:n nojalla toimintayksikön esimies päättää suunnittelu-, urakka-, hankinta- ja palvelusopimukset, joiden arvo on enintään 60 000 euroa.

Kuvaus

Porin kaupunki parantaa varautumistaan tulvatilanteisiin mallintamalla Porin patoturvallisuussuunnitelmassa esitettyjen teiden ja patojen avaustoimenpiteisen vaikutuksia tulvatilanteessa. Työssä mallinnetaan patoturvallisuussuunnitelman liitteen mukaisten toimenpiteiden toteuttamisen vaikutusta tulvatilanteeseen. Tehtävillä toimenpiteillä on tarkoitus pienentää kokonaisvahinkoja. Harvinaisella tulvatilanteella ohjataan vesi Kahaluodon ja Toukarin alueelle, jotta pystytään pitämään tulvaveden korkeus mahdollisimman matalana keskusta-alueella ja tulva-alue mahdollisimman pienenä (Toejoki, Lotskeri ja Hyvelänviiki). Tavoitteena on saada päätöksenteon tueksi tarkemmat tiedot siitä, minkälainen vaikutus osastoivien teiden ja patojen aukaisulla on tulvaveden korkeuksiin. Tällä hetkellä vahingot on lähinnä arvioitu karkealla karttatarkastelulla. Tulvatilanteessa reagointi avauksien suhteen tulee olla ripeää tai niistä voi aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä. Työn tuloksena olisi selkeät suunnitelmat ja aikaikkunat, joilla tulvatilanteessa edettäisiin. Vastaavaa mallinnusta ei ole tiettävästi vielä tehty muualla Suomessa. Kehitettyä menetelmää ja työn tuloksia voidaankin hyödyntää myös muiden vastaavien tulvariskialueiden varautumissuunnitelmissa.

Suomen ympäristökeskuksen kanssa pidettiin tarjousneuvottelu, jonka perusteella konsultti laati työohjelman ja tarjouksen (13.10.2023). Suomen ympäristökeskus on aiemmin toteuttanut monia erilaisia mallinnuksia liittyen Porin tulvasuojeluun, joten heillä on kyseiseen mallinnukseen tarvittava ammattitaito ja asiantuntijuus. 

 

Päätös

Päätetään edellä mainituin kokonaistaloudellisin perustein, että Porin turvallisuussuunnitelmassa esitettyjen teiden ja patojen avaustoimenpiteiden vaikutukset tulvatilanteessa - mallinnustyö hankitaan Suomen ympäristökeskukselta.

Allekirjoitus

Sanna Välimäki, investointipäällikkö

Organisaatiotieto

Infrayksikkö