Kaupunginhallitus, kokous 16.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Etuosto-oikeuden käyttäminen Tuorsniemessä, kiinteistö 609-445-16-0 Suvimettä

PRIDno-2024-613

Valmistelija

  • Maria Huhtamäki, maria.huhtamaki@pori.fi

Perustelut

1. Etuosto-oikeuden vireilletulo

Julkinen kaupanvahvistaja on ilmoittanut seuraavasta 24.11.2023 vahvistetusta kiinteistönluovutuksesta:

Myyjä:            [peitetty]
Ostaja:           [peitetty]

Kaupan kohde:
Kiinteistö 609-445-16-0 Suvimettä, joka on metsämaata.
Pinta-ala:        noin 1,1750 hehtaaria
Kauppahinta: 15.000 euroa
Kiinteistöllä ei ole rakennuksia. Kohde on merkitty liitekarttoihin punaisella rajauksella.
                     

2. Kunnan etuosto-oikeuden yleiset perusteet

Etuostolain (5.8.1977/608) 1 §:n mukaan kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Lain 2 §:n mukaan etuosto-oikeudella tarkoitetaan kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö. Etuosto-oikeuden käyttämisellä eli etuostolla kunta tulee ostajan sijaan kaupassa sovituilla ehdoilla.

Lain 5 ja 6 §:ssä on säädetty, milloin etuosto-oikeutta ei ole. Etuosto-oikeuden ulkopuolelle jäävät mm. enintään 5.000 m² käsittävät luovutukset, luovutukset eräiden lähisukulaisten kesken, sekä tilanteet, joissa etuostoa, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana. Pinta-alaa laskettaessa otetaan huomioon kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana saman ostajan ja saman myyjän välillä samassa kunnassa tehdyt kiinteistökaupat.
 

3. Perusteet etuosto-oikeuden käytölle

Porin kaupungin maapoliittisten periaatteiden mukaan kaupunki pyrkii lisäämään maanomistustaan suunnitelmallisesti, ennakoivasti ja pitkäjänteisesti erityisesti yleiskaavoituksen osoittamilta kasvusuunnilta hyvissä ajoin ennen asemakaavoitusta ja käyttäen kaikkia lainsäädännön tarjoamia keinoja. Riittävällä ja oikealla tavalla sijoittuneella kaupungin raakamaavarannolla turvataan alueiden oikea-aikainen ja kustannustehokas toteutuminen sekä edistetään maanomistajien tasapuolista kohtelua. 

Etuosto-oikeuden käyttöä harkittaessa otetaan huomioon yleiskaavan mukaiset kasvusuunnat. Myös kaupungin jo olemassa oleva maanomistus huomioidaan. Etuosto-oikeutta käytetään, jos kaupan kohteen hankkiminen kaupungille on maapoliittisten tavoitteiden kannalta tarpeellista ja jos kauppahinta on hyväksyttävissä.

Kiinteistö 609-445-16-0 Suvimettä sijaitsee Tuorsniemessä kantakaupungin yleiskaavan osoittamalla pientalovaltaisella asuntoalueella (AP) valtatie 8:n läheisyydessä. Alueen on katsottu yleiskaavoitukseen liittyvien selvitysten perusteella olevan kasvusuunta-aluetta. Suunnitteilla olevan Porin eteläisen ohitustien, eli valtateiden 11 ja 8 välisen uuden tieyhteyden, valtatien 8 liittymä tullee sijoittumaan alueen läheisyyteen lisäten oletettavasti alueen vetovoimaisuutta. Porin kaupunki omistaa alueella jo ennestään melko kattavasti maa-alueita, joten etuosto-oikeuden käyttäminen täydentäisi kaupungin jo olemassa olevaa maanomistusta ja mahdollistaisi siten osaltaan alueen yleiskaavan tehokkaan toteutumisen.

Toteutunut kauppahinta on noin 1,28 €/m², joka on hyväksyttävissä.

Tässä kiinteistökaupassa kaupungilla on lain mukainen etuosto-oikeus. Kohde sijaitsee yleiskaavoituksen osoittamalla kasvusuunta-alueella ja täyttää kaikki edellä mainitut etuosto-oikeuden käytön perusteet. Maapolitiikkatiimi ehdottaa, että kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan maan hankkimiseksi yleiskaavassa osoitetun yhdyskuntarakentamisen mahdollistamiseksi.
 

4. Määräraha

Maa-alueiden uushankinta -investointitilille on varattu vuodelle 2024 määrärahaa 1.500.000 euroa, josta on 6.2.2024 mennessä käytetty varauksineen 90.512 euroa. Etuoston toteutumiseen on siten määrärahavalmius.
 

5. Etuosto-oikeusmenettely

Kaupunginhallitus on 24.2.2014 (§91) päättänyt etuostolain 21 §:n nojalla, että jos luovutuksen kohteen hankkimiselle kaupungille ei ole Porin kaupungin maapoliittisen ohjelman mukaisia perusteita, infrajohtamisen tonttipäällikkö päättää siitä, että etuosto-oikeutta ei käytetä, ja että muissa tapauksissa kaupunginhallitus päättää siitä, käytetäänkö etuosto-oikeutta vai ei. Tässä tapauksessa etuosto-oikeuden käyttämiselle on maapoliittisen ohjelman mukaiset perusteet, joten päätöksenteko kuuluu kaupunginhallitukselle.

Tässä luovutuksessa etuosto-oikeus raukeaa 24.2.2024, mikäli päätöstä etuosto-oikeuden käyttämisestä kaupunginhallituksessa ei ole tehty.

Etuostolain 9 §:ssä säädetään, että jos kunta päättää käyttää etuosto-oikeuttaan myytyyn kiinteistöön, sen tulee ilmoittaa kirjallisesti tästä ostajalle, myyjälle ja kirjaamisviranomaiselle. Päätös on tehtävä ja siitä on ilmoitettava kirjaamisviranomaiselle kolmen (3) kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta. Päätös on annettava viivytyksettä todisteellisena tiedoksiantona tiedoksi ostajalle ja myyjälle siten, kuin hallintolaissa säädetään.

Etuosto-oikeus katsotaan loppuun saatetuksi, kun kunnan päätös etuosto-oikeuden käyttämisestä on saanut lainvoiman. Tällöin kunnan on korvattava ostajalle kaupan johdosta syntyneet kustannukset etuostolain 15 §:n mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Porin kaupunki käyttää etuostolain mukaista etuosto-oikeuttaan kiinteistökaupassa, jossa [peitetty] ovat luovuttaneet 24.11.2023 [peitetty] 15.000 euron kauppahinnasta kiinteistön 609-445-16-0 Suvimettä, pinta-alaltaan noin 1,1750 hehtaaria.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Myyjä, ostaja, Maanmittauslaitos/kirjaamisasiat, kaupunkisuunnittelu/Reipas, infran kunnossapito/Torniainen, infrajohtaminen/maapolitiikka

Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen haetaan muutosta kirjallisella hallintovalituksella Turun hallinto-oikeudelta. Päätöksestä saa valittaa se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen).

Valitusaika

Hallintovalitus on tehtävä 30. päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Tiedoksianto toimitetaan postitse saantitodistusta vastaan.

Valituskirjelmän sisältö

Hallintovalitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta;
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi; sekä
3) perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

1) päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä;
2) todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;sekä
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Turun hallinto-oikeudelle, osoitteeseen:

PL 32            
20101 TURKU                                            

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4
Vaihde: 029 56 42400
Kirjaamo: 029 56 42410
Faksi: 029 56 42414
Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet