Vapaa-ajan lautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Vapaa-ajan lautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen Musan kentän tekonurmihanketta nopeutettava

PRIDno-2023-4551

Valmistelija

  • Petteri Lahti, liikuntayksikön päälikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Antti Lehtonen jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12.2023 § 164 Musan kentän tekonurmihankkeen nopeuttamista koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 18.12.2023 § 563 aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja teknisen lautakunnan ja lausunnot 31.3.2024 mennessä. 

Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa esitetään Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelman osittaista toteuttamista nopeutetussa aikataulussa. Nopeutettu aikataulu koskee Musan kentän muuttamista tekonurmikentäksi vuodelle 2025. Esitystä perustellaan juniorien harjoittelu- ja peliolosuhteiden parantamisella Porissa. Aloitteessa esitetään, että Musan kentälle toteutetaan lämmitettävä tekonurmi, jonka toteutus aloitettaisiin kentän käyttökauden päättyessä syksyllä 2024. Lisäksi aloitteessa esitetään kenttäalueelle talvikaudeksi pystytettävän, kesäajaksi purettavan kuplahallin toteuttamisen selvittämistä.

Vapaa-ajan lautakunta on kokouksessaan 6.6.2023 § 62 antanut teknisen toimialan pyynnöstä Musan kentän yleissuunnitelmaa koskevan lausunnon tekniselle lautakunnalle. Lausunnossa todetaan:

”Vapaa-ajan lautakunta korostaa tarvetta ajanmukaistaa jalkapallon harjoitus- ja kilpailuolosuhteita kaupungissa. Luonnonnurmikenttään verrattuna tekonurmi moninkertaistaa yksittäisen kentän viikoittaiset käyttötunnit ja pidentää käyttökautta sekä kauden alku- että loppupäästä merkittävästi. Jalkapallon kilpailukausi käynnistyy nykyisin jo maaliskuun puolella ja luonnonnurmikentät saadaan avattua käyttöön yleensä vasta toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Kilpailukausi jatkuu syksyllä lokakuun puolelle, nurmikenttien käyttökauden päättyessä useimpien kenttien kohdalla viimeistään syyskuun loppupuolella. Luonnonnurmikenttien selvästi kilpailukautta lyhyempi käyttökausi asettaa isoja haasteita jalkapallon harjoitus- ja kilpailutoiminnan järjestämiselle, erityisesti kauden alku- ja loppupäässä.

Lautakunta toteaa, että jalkapallo on yli 2000 pelaajan harrastajamäärältään kaupungin harrastetuin laji ja tästä syystä Musan kentän yleissuunnitelman toteuttamista tulee edistää. Mikäli tarpeen, vapaa-ajan lautakunta näkee, että Musan kentän yleissuunnitelma on mahdollista toteuttaa vaiheistettuna siten, että ensimmäisessä vaiheessa toteutettaisiin tekonurmikenttäalueet sekä valaistus ja alueen aitaaminen. Vapaa-ajan lautakunta toteaa, että Musan kentän yleissuunnitelman toteuttaminen tulee huomioida lähivuosien investoinneissa.”

Vapaa-ajan lautakunta toteaa, että valtuustoaloitteessa nostetaan perustellusti esiin jalkapallon olosuhteiden kehittämistarvetta. Lautakunta yhtyy aloitteeseen jo aiemman, Musan kentän yleissuunnitelmasta annetun lausunnon mukaisesti, siltä osin, että tekonurmikentän vaiheittaista toteuttamista hankkeen nopeuttamiseksi olisi syytä selvittää, jalkapallon harjoittelu- ja kilpailuolosuhteiden kehittämiseksi. Kentän lämmittämisen mahdollistamiseen tulisi varautua jo ensimmäisessä vaiheessa asentamalla lämmitysputkisto kenttäalueen alle. Varsinaisen lämmityksen toteuttaminen voisi lautakunnan näkemyksen mukaan toteutua kenttäalueen kehittämisen myöhemmissä vaiheissa. Vapaa-ajan lautakunta katsoo, että vaiheistamisen selvittäminen on kannatettavaa, mikäli vaiheistamisella on mahdollista aikaistaa varsinaisen kenttäalueen toteuttamisen aikataulua.

Aloitteessa esitetyn kuplahallin osalta lautakunta toteaa, että jalkapallon talviharjoitteluolosuhteiden kehittämistarpeita on syytä käsitellä osana suurempaa kokonaisuutta. Porilaiset jalkapalloseurat perustivat tammikuussa olosuhdetyöryhmän edistämään jalkapallon harjoittelu- ja kilpailuolosuhteiden tarpeiden arvioimista ja seurojen olosuhdetarpeita koskevan yhteisen näkemyksen muodostamista. Vapaa-ajan lautakunta näkee, että olosuhdetyöryhmän osallistaminen on jatkossa tarpeen, kun arvioidaan ja suunnitellaan jalkapallon olosuhteiden kehittämistä.       

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.