§ 4 Päätös ulkoilulain 20§:n mukaisesta tilapäisen leirintäalueen perustamista koskevasta ilmoituksesta, Porin Pyrintö ry

Lataa 

PRIDno-2024-1531

Päätöspäivämäärä

16.4.2024

Päätöksen tekijä

Johtava ympäristöinsinööri

Päätöksen peruste

Ilmoituksen tekemisen peruste
Ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukaan leirintäalueen perustamisesta ja alueen toiminnan olennaisesta muuttamisesta on viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista tehtävä kirjallinen ilmoitus alueen sijaintikunnan leirintäalueviranomaiselle.

Toimivaltainen lupaviranomainen
Porin kaupungin hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristölautakunta toimii ulkoilulain tarkoittamana kunnan leirintäalueviranomaisena. Elinvoima- ja ympäristölautakunnan hyväksymän elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 19 §:n mukaan ympäristöinsinööri päättää ulkoilulain 25 §:n mukaisten määräysten antamisesta.

Kuvaus

Porin Pyrintö ry on toimittanut Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle ulkoilulain 20 §:n mukaisen ilmoituksen tilapäisen leirintäalueen perustamisesta 17.-21.7.2024 väliseksi ajaksi Pohjois-Porissa sijaitsevan Kaarisillan koulun piha-alueelle. Alueelle rakennetaan tilapäinen ja valvottu leirintäalue asuntoautoille- ja vaunuille.

Päätös

ILMOITUKSEN TEKIJÄ
Porin Pyrintö ry, y-tunnus:0137349-0 

Valtakatu 10 D4, 28100 Pori

ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus on toimitettu Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle 8.4.2024, jolloin se on tullut vireille.

TOIMINNAN SIJAINTI
Suunniteltu toiminta sijaitsee Pohjois Porissa kiinteistöllä 609-53-1-3. Kiinteistön omistaa Porin kaupunki, Kaarisillan koulu, jonka rehtori on myöntänyt 12.2.2024 päivätyllä sopimuksella koulualueen käyttöluvan Porin Pyrintö ry:lle.

ILMOITUKSESSA ESITETTY TOIMINTA
Yleiskuvaus

Tilapäinen leirintäalue on tarkoitus perustaa Pohjois-Porissa sijaitsevan Kaarisillan koulun piha-alueelle. Alueelle rakennetaan tilapäinen ja valvottu leirintäalue asuntoautoille- ja vaunuille. Arvioitu kävijämäärä on 600 henkilöä.

Leirintäalueen nimi 
Kaarisillan koulun vaunualue

Käyttökausi
Leirintäalue on käytössä Pori Jazz -festivaalin aikana 17.-21.7.2024.

Talousveden hankinta

Alueelle talousvesi johdetaan kaupungin vesijohtoverkosta. 

Käymälä- ja pesutilat
Koulun suihku- ja wc-tilat ovat leirintäalueen asiakkaiden käytössä klo 6:00-24:00. 

Jätehuolto
Alueella on järjestettynä toimiva jätehuolto sekä asuntovaunujen wc-säiliöiden ja pesuvesien tyhjennyspaikat. Alueelle toimitetaan jäteastiat seuraaville jätejakeille:
o lasi 1 x 240 l 
o metalli 1 x 240 l 
o paperi/pahvi 1 x 240 l 
o sekajäte 10 x 240 l 
o muu jäte vaihtolava 

Alkusammutus- ja ensiapuvälineet

Tapahtuman pelastus- ja turvallisuussuunnitelman mukaan alueella on alkusammutusvälineinä vesisaavit ja jauhesammuttimet. Ensiapulaukku löytyy lipunmyyntivaunusta. 

Leirintäalueen vartiointi ja turvallisuus

Alueella on ympärivuorokautinen valvonta, jota hoitavat koulutetut järjestyksenvalvojat. Jokainen vuoroon tuleva työntekijä perehdytetään alueen toimintaan ja kerrotaan turvallisuutta koskevat määräykset ja alkusammutusvälineiden sijainti ja pelastustiet. 

ILMOITUKSEN KÄSITTELY
Lausunnot ja asianosaisten kuuleminen

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Ilmoituksen vireilläolosta ei ole tiedotettu eikä laajempaa kuulemista ole ollut tarpeen suorittaa,​ sillä ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan ympäristön tilaan tai terveydellisiin olosuhteisiin eikä yleisiin tai yksityisiin etuihin. 

VIRANOMAISEN RATKAISU
Porin kaupungin leirintäalueviranomainen päättää hyväksyä Porin Pyrintö ry:n tekemän ilmoituksen tilapäisen leirintäalueen perustamisesta ja antaa seuraavat määräykset ulkoilulain 25 §:n nojalla. Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa esitetyllä tavalla ja seuraavia määräyksiä noudattaen.

1. Toiminta on järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa asiakkaiden turvallisuudelle, ympäristön pilaantumista, merkittävää ympäristöviihtyisyyden vähentymistä eikä vahinkoa luonnolle.

2. Leirintäalueelle on asetettava vastuuhenkilö, jonka nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava poliisi-, pelastus- ja leirintäalueviranomaisille.

3. Vaaratilanteiden estämiseksi asuntovaunuilla ja -autoilla on oltava vähintään neljän metrin turvaväli.

4. Pelastussuunnitelma on lähetettävä pelastusviranomaiselle hyväksyttäväksi. Järjestyksenvalvojien ja yleisen järjestyksen ylläpitämisen osalta turvallisuusasioista päättää ja ohjeistuksen antaa Lounais-Suomen poliisilaitos, Porin poliisiasema.

5. Leirintäalueella käytössä olevan talousveden tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) mukaiset laatuvaatimukset talousvedelle.

6. Alueella on oltava riittävä määrä käymälöitä ja suihkutiloja. Käymälöiden välittömässä läheisyydessä on oltava mahdollisuus käsienpesuun tai muuhun riittävän käsihygienian ylläpitoon.

7. Alueelle on sijoitettava riittävä määrä jäteastioita ja ne on tyhjennettävä riittävän usein niin, ettei jätteistä aiheudu alueen roskaantumista.

Määräysten perustelut
Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että tilapäistä leirintäaluetta hoidetaan asianmukaisesti. Turvallisuus ja ympäristönsuojelunäkökohdat on huomioitava, joten vastuuhenkilön asettaminen on tarpeen. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalue on sijoitettava ja rakennettava ja sitä on hoidettava niin, ettei sen käyttö aiheuta haittaa tai vaaraa terveydelle, vahingoita luontoa, aiheuta ympäristön pilaantumista tai roskaantumista, vähennä merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä, vaaranna liikenneturvallisuutta eikä loukkaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua. (Määräykset 1-3)

Toiminnan laadun ja turvallisuuden varmistamisen vuoksi pelastussuunnitelma on laadittava ja annettava pelastusviranomaiselle tarkastettavaksi ja tiedoksi valvovalle viranomaiselle. (Määräys 4)

Talousveden laatuvaatimusta koskevalla määräyksellä varmistetaan, että talousvesi on laadultaan soveltuvaa talousvesikäyttöön. (Määräys 5)

Käymälä- ja suihkutiloja koskeva lupamääräys on tarpeen terveydellisten haittojen ehkäisemiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi. (Määräys 6)

Alueella on oltava riittävä määrä jäteastioita. Jätteet on kerättävä erillään niiden hyötykäytön helpottamiseksi ja hyödynnettävä, jos se teknisesti on mahdollista eikä siitä aiheudu kohtuuttomia kustannuksia muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon verrattaessa. Jätteiden huolellisella varastoinnilla estetään toiminnasta aiheutuvat maisemalliset ja esteettiset haitat sekä roskaantuminen. Varastokierto on pidettävä tarpeeksi nopeana niin, että ympäristöhaitat estetään. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalueesta ei saa aiheutua roskaantumista. (Määräys 7)

RATKAISUN PERUSTELUT
Harjoittamalla toimintaa ilmoituksessa ja tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudattamalla annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ulkoilulain edellyttämät vaatimukset.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ulkoilulaki (606/1973) 19 §, 25 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta (405/2009)

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Päätös

Porin Pyrintö ry
Lounais-Suomen poliisilaitos
Porin kaupungin rakennusvalvontaviranomainen
Porin kaupungin terveydensuojeluviranomainen
Satakunnan pelastuslaitos

Ilmoittaminen ilmoitustaululla ja internetissä
Päätös julkaistaan internetissä Porin kaupungin internetsivuilla sähköisellä ilmoitustaululla osoitteessa http://pori.cloudnc.fi/fi-​FI/Kuulutukset.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeudelle. Valitusoikeus päätöksestä on ilmoituksen tekijällä ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä niillä viranomaisilla, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yhteistä etua. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

LISÄTIETOJEN ANTAJA
Ympäristötarkastaja Johanna Koivukoski, puh. 044 701 1214 

Allekirjoitus

Joni Mustonen, johtava ympäristöinsinööri, elinvoima- ja ympäristötoimiala, ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö

Organisaatiotieto

Ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö