§ 72 Neuvottelu paikalliset sopimukset hälytysrahasta Porin Palveluliikelaitos ja sivistystoimialan varhaiskasvatusyksikkö

Lataa 

PRIDno-2024-1115

Päätöspäivämäärä

2.4.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Konsernipalvelut esikuntayksikön toimintasäännön § 24 mukaan henkilöstöjohtaja päättää paikallisneuvottelutulosten hyväksymisestä kaupunkia sitoviksi.

Kuvaus

Henkilöstöjohtaja on 30.9.2022 (§ 171) irtisanonut Porin Palveluliikelaitoksen paikallisen virka- ja työehtosopimuksen hälytysrahan maksamisesta päättymään 31.12.2022 hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa. Hyvinvointialue pyysi irtisanomaan paikalliset sopimukset, jotta ne eivät siirry hyvinvointialueelle.

HR:n ja pääluottamusmiesten tapaamisessa on aiemmin käyty keskustelua, että myös varhaiskasvatuksen hälytysrahasta olisi hyvä laatia erillinen asiakirja paikallisesta sopimuksesta, jotta varallaoloehdot saadaan sovittua yhtä täsmällisesti myös varhaiskasvatukseen. 

Työnantaja tiedusteli 11.9.2023 sähköpostilla, ovatko pääluottamusmiehet valmiita sopimaan paikallisista virka- ja työehtosopimuksista koskien Porin Palveluliikelaitoksen ja sivistystoimialan varhaiskasvatuksen hälytysrahaa niin, että molemmille laaditaan oma, samansisältöinen sopimus, jossa hälytysrahan suuruus on 51 euroa.

Ammattijärjestöt lähettivät HR:ään sähköpostitse tiedon, että asiassa on hyvä varata erillinen paikallisneuvottelu. Asiasta on käyty paikallisneuvottelut 4.10.2023 ja 29.11.2023. Tarkemmin neuvottelujen kulusta tämän viranhaltijapäätöksen liitteenä olevasta neuvottelupöytäkirjasta.

Neuvotteluissa keskusteltiin erityisesti hälytysrahan suuruudesta. Järjestöt olisivat halunneet korottaa hälytysrahan suuruutta, mutta työantajan kanta oli, että hälytysrahan suuruus on jo tällä hetkellä kannustava eikä tämän hetkinen taloustilanne mahdollista hälytysrahan korottamista. KVTES määrää hälytysrahan suuruudeksi 7,61 euroa, joten 51 euron suuruinen hälytysraha ylittää tämän moninkertaisesti.

Neuvotteluiden tulos

Neuvottelut päättyivät yksimielisinä. Todettakoon kuitenkin, että järjestöt olisivat halunneet nostaa hälytysrahan suuruutta.

JHL ry, Jyty ry, JUKO ry, Tehy ry ja Super ry jättivät neuvottelupöytäkirjaan merkinnän, että hälytysrahan suuruudessa tulisi huomioida indeksikorotus.

Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta Porin Palveluliikelaitoksella ja paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta varhaiskasvatuksessa ovat neuvottelupöytäkirjan liitteenä.

Sopimukset astuvat voimaan allekirjoituspäivästä ja ovat voimassa toistaiseksi. Sopimukset voidaan irtisanoa päättymään kolmen kuukauden kuluttua irtisanomisen tiedoksiantamisesta. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti.

Päätös

Hyväksyn neuvottelutuloksen Porin kaupunkia sitovaksi. Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta Porin Palveluliikelaitoksella ja paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta varhaiskasvatuksessa astuvat voimaan allekirjoituspäivästä ja ovat voimassa toistaiseksi. Sopimukset voidaan irtisanoa päättymään kolmen kuukauden kuluttua irtisanomisen tiedoksiantamisesta. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti.

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö