§ 47 Päätös tapahtuma-avustuksen myöntämisestä, Crusell: Pikku Orjatar -ooppera

Lataa 

PRIDno-2024-791

Päätöspäivämäärä

8.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Tapahtuma-avustusta voidaan myöntää Porissa järjestettävään valtakunnalliseen, kansainväliseen tai sellaiseksi pyrkivään tai muuhun kaupungin elinvoimaa ja imagoa tukevaan tapahtumaan. Avustuksia myönnettäessä huomioidaan erityisesti niin uudet kuin kehittyvät tapahtumat, sekä muuhun vuodenaikaan kuin kesään sijoittuva tapahtumat. Järjestäjänä voi olla rekisteröitynyt yhdistys tai yritys tai useita toimijoita yhdessä.

Peruste Cusell: Pikku Orjatal -oppeera  -tapahtumalle 

  • Tapahtuma on eettisesti hyväksyttävä ja noudattaa Suomen lakia.
  • Tapahtuma toteuttaa kaupunkistrategian porilaisia arvoja; avoimuus, rakkaus, rohkeus
  • Tapahtuma tukee Tapahtumien tiekartan tavoitteita.
  • Tapahtuma tukee kaupunkilaisten hyvinvointia.
  • Tapahtuma vahvistaa kaupungin vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.
  • Tapahtuma vaikuttaa positiivisesti alueen imagoon ja tuo kaupungille näkyvyyttä paikallisesti ja/tai valtakunnallisesti.

Kuvaus

Tapahtuman kuvaus
Crusell Lilla Slavinna / Pieni orjatar Satakunnan musiikkijuhlat ry ja Opera BOX ry tuottavat Porin Promenadi saliin syksyllä ensimmäisen suomalaisen säveltämän oopperan, joka täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Pieni orjatar on suomalaisen Bernhard Henrik Crusellin säveltämä ruotsinkielinen ooppera, joka sai kantaesityksensä Tukholmassa vuonna 1824. Libreton on kirjoittanut ranskalainen Guilbert Pixérécourt. Se on romanttinen ooppera, joka perustuu Tuuhannen ja yhden satuun Ali Babasta ja neljästäkymmenestä rosvosta. Satakunnan musiikkijuhlat toteuttaa tämän teoksen kaksikielisenä, laulut ruotsiksi ja puhetekstit suomeksi. Kiertue tuotetaan yhteistyössä Naantalin musiikkijuhlien ja Opera BOXin kanssa. Porin päivänäytös tarjotaan koululaisille ilmaiseksi. Esitys sopii yli 5-vuotiaille. Kesto 2 h. Ohjaajana on Suomen tämän hetken merkittävin oopperaohjaaja Ville Saukkonen ja kapellimestarina Pori Sinfonietan uusi ylikapellimestari Jonas Rannila. Lavastaja ja pukusuunnittelija on ahvenanmaalainen Maria Antman, joka on erikoistunut epookkipukuihin. Ohjaus sijoittuu ajallisesti 1800-luvun alkuun ja siinä kustavilainen aaatelisperhe tulee vanhaan teatteriin sateelta suojaan ja löytää teatterin tarpeiston ja lumouksen ja alkaa esittämään musiikkinäytelmää Ali babasta.

Rooleissa nähdään suomalaisen oopperataivaan tuttuja ja uusia tähtiä, nimiroolin Johanna Takalo esiintyi Porissa Lepakko -operetissa Idan roolissa, Gabriel Kivinuori voitti Mustakallio-laulukilpailut viime vuonna. Juha Hostikka oli Evita musikaalissa Porissa viime kaudella ja porilainen Ville Salonen Tsarevits- operetin nimiroolissa 2021. ohjaus Ville Saukkonen kapellimestari Jonas Rannila/ Jenna Ristilä lavastus/ puvustus Maria Antman koreografi / Katriina Kantola Johanna Takalo, soprano /Zetulbe Ami Walsh, mezzosoprano /Morgiana Gabriel Kivivuori - Sereno, tenor /Sadi Ville Salonen, tenori/Nurmahal Juha Hostikka baritoni / Hassan Hannu Niemelä baritoni / Ali Baba Rolf Broman, basso / Massur ääni luolasta (Sadi) kuorosta Hitsakar puherooli kuorosta Urkan, puherooli kuorosta 10 mieskuoro 2 tanssijaa orkesteri Kamariorkesteri Ariadne / Pori Sinfonietta

Avustuksen käytön kuvaus
Lilla Slavinna budjetti
Tuotantokustannukset:
ohjaus 10 000  €
ohjaajan assistentti 2 500 €
lavastus, puvustus 20 000 €
nuottimateriaali, oikeudet 4 050 €
korrepetiittori 1 500 €
maskeeraus 2 200 €
valot 2 500 €
tekstitys 1 200 €
mainonta 3 000 €
tuottaja 6 000 €
kuljetukset 5 000 €
majoitukset 5 000 €
vuokrat 10 000 €
yht. 72 950 €

Esityskustannukset/ Porin esitys
laulajat 7 x 500 € 3 500 €
majoitus 23 x 4 päivää x 100 € 9 200 €
kuljetukset 3 000 €
kapellimestari 1 000 €
kuoro 10 x 200 € 2 400 €
markkinointi 2 000 €
= 21 100 €
= 94 050 €

Tulot
Svenska kulturfonden 25 000 € - myönnetty
Taike 10 000 € - myönnetty
Svenska kulturfonden i Björneborg 15 000 €  -  myönnetty
Porin kaupunki hankeavustus 15 000 €
Lipputulot 29 050 €
= 94 050 €

Satakunnan musiikkijuhlat ry on hakenut tapahtuma-avustusta Crusell: Pikku Orjatar -oopperalle 15 000 €

Päätös

Päätän myöntää Satakunnan musiikkijuhlat ry:n Crusell: Pikku Orjatar -ooppera -tapahtumalle 4500 € tapahtuma-avustusta yhteensä hakusumman ollessa 15000 € tapahtuma-avustusten kriteereiden täyttymisen perusteella. 

Tapahtuma-avustuksen saajan tulee raportoida avustuksen käytöstä ja tapahtuman vaikuttavuudesta viimeistään 6 kk tapahtuman jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Uutta avustusta ei myönnetä ennen kuin edellisen avustuksen käytöstä on raportoitu asianmukaisesti.

Tapahtuman peruuntuessa tapahtuma-avustuksen saajalla on velvollisuus maksaa saamansa avustus takaisin.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Matkailu- ja markkinointiyksikkö