Keskusvaalilautakunta, kokous 16.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiden sekä ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajien valinta vuoden 2024 europarlamenttivaaleihin

PRIDno-2024-1034

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja kotiäänestyksen vaalitoimitsijat

Vuoden 2024 europarlamenttivaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 29.5.-4.6.2024. Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa huolehtivat vaalitoimitsijat. Vaalilain 17 §:n mukaan keskusvaalilautakunta määrää vaalitoimitsijat kotimaan yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin ja kotiäänestykseen. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava yhtä aikaa saapuvilla vähintään kaksi vaalitoimitsijaa.

Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vaalilain mukaan ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Porissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 15, joista yksi on liikkuva ennakkoäänestyspaikka. Vaalitoimitsijoiden määrä yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa vaihtelee äänestyspaikan vilkkaudesta ja äänestystilan koosta riippuen kahden ja kuuden toimitsijan välillä. Ennakkoäänestyksen toimittamiseksi yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa tulee määrätä 48 vaalitoimitsijaa, joista 11 nimetään ennakkoäänestyspaikan vastuuhenkilöiksi. Lisäksi poissaolojen varalta tulee määrätä 16 varavaalitoimitsijaa, joista neljä on vaalitoimiston työntekijöitä.

Kotiäänestyksen toimittamista varten määrätään 12 vaalitoimitsijaa. Osa kotiäänestyksen vaalitoimitsijoista toimii myös yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoina silloin, kun kotiäänestystä ei toimiteta.

Ennakkoäänestysasiakirjojen alustava tarkastus

Ennakkoäänestysasiakirjojen alustavan tarkastuksen suorittavat siihen palkatut henkilöt keskusvaalilautakunnan sihteerin valvonnassa. Presidentinvaalia aiemmissa vaaleissa ennakkoäänestysasiakirjojen alustavaa tarkastusta varten on palkattu kuusi henkilöä. Vastaava määrä on tarpeen palkata myös europarlamenttivaaleja varten.

Hakuprosessi

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoita ja ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajia haettiin Kuntarekry-palvelussa julkaistulla avoimella hakuilmoituksella 11.3.-28.3.2024 välisenä aikana. Hausta ilmoitettiin myös kaupungin sosiaalisen median kanavissa. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 114 kappaletta. Keskusvaalilautakunnan sihteeri Iiris Lehti, vaaliasiantuntija Toni Salmi sekä vaalikoordinaattori Anni Hasunen haastattelivat osan hakijoista.

Esitys vaalitoimitsijoiksi ja heidän varahenkilöikseen sekä ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajiksi valittavista henkilöistä on laadittu hakemusten sekä haastattelujen perusteella. Varsinaisiksi vaalitoimitsijoiksi esitettävistä henkilöistä 34 on toiminut vaalitehtävissä viime vaaleissa.

Valittavien henkilöiden kanssa tehdään Porin kaupungin käytäntöjen mukaiset työsopimukset.

Peruuntumisia varten on tarpeen oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit määräämään vaalitoimitsijoita liitteessä mainittujen vaalitoimitsijoiden lisäksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta määrää oheisen liitteen mukaiset 48 henkilöä vaalitoimitsijoiksi sekä 16 henkilöä heidän varalleen Porin kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin vuoden 2024 europarlamenttivaaleihin sekä 12 henkilöä toimimaan vaalitoimitsijana kotiäänestyksessä. Lisäksi keskusvaalilautakunta ottaa kuusi henkilöä ennakkoäänestysasiakirjojen käsittelijöiksi.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri oikeutetaan kiireellisissä peruuntumistapauksissa määräämään vaalitoimitsijoita liitteissä mainittujen vaalitoimitsijoiden lisäksi.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri valtuutetaan allekirjoittamaan vaalitoimitsijoiden kanssa tehtävät työsopimukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, keskusvaalilautakunnan toimisto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.