Kaupunginhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 173 Satakunnan työllisyysalueen Harjavallan-toimipiste

PRIDno-2024-141

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi
  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Satakunnan työllisyysalueen palveluverkko 1.1.2025 alkaen tulee koostumaan TE-toimipisteistä, TE-asiointipisteistä ja sähköisistä palveluista. Satakunnan työllisyysalueen muodostavat Harjavalta, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila. Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Pori.

Satakunnan työllisyysalueen kunnat ovat hyväksyneet yhteistoimintasopimuksen, jossa toimitilojen osalta on todettu seuraavaa:

”Alkuvaiheessa Satakunnan työllisyysalueen TE-toimipisteiksi otetaan vastaan TE-toimistolta 1.1.2025 siirtyvät toimitilat, siltä osin kuin ne kuntonsa, kokonsa ja sijaintinsa puolesta vastaavat Satakunnan työllisyysalueen tarpeisiin. TE-toimipisteiden tilakustannukset kuuluvat työllisyysalueen yhteisiin, kunnille jaettaviin kustannuksiin.

Jokaisessa yhteistoimintaan osallistuvassa kunnassa on vähintään yksi (1) TE-asiointipiste, jos se asiakkaiden palvelutarpeiden täyttämiseksi on aiheellista. Sopijakunta vastaa itse sen alueelle sijoittuvan TE-asiointipisteen tilakustannuksista, mahdollisista tilavuokrista ja muista tiloihin liittyvistä kuluista.

Yhteisen toimielimen tulee arvioida palvelujen saavutettavuutta sekä TE-toimipisteiden ja TE-asiointipisteiden sijaintia ja tarvetta.”

Asian valmistelu

TE-toimiston käyttämät toimitilat on kartoitettu syksyllä 2023. Kartoituksen jälkeen Porin kaupunki / tekninen toimialajohtaja on viranhaltijapäätöksellään (24.10.2023) hyväksynyt TE-toimistojen tilojen vuokrasopimusten vastaanottamisen Kankaanpään TE-toimiston (2.krs) ja Porin Leijonan osalta 1.1.2025 alkaen, sekä päättänyt, että muita vuokrasopimuksia Porin kaupunki Satakunnan työllisyysalueen vastuukuntana ei tule valtiolta vastaanottamaan.

Tämän jälkeen on lähdetty hakemaan uutta, korvaavaa vuokratilaa TE-toimiston kolmannelle, Harjavallassa (osoitteessa: Harjavallankatu 6) sijaitsevalle toimipisteelle. Sopijapuolina olevat kunnat: Harjavalta, Kokemäki, Nakkila ja Ulvila ovat tarjonneet vuokratiloja tähän tarkoitukseen. Yhden, korvaavan toimipisteen sijasta on ko. kuntien taholta tehty esityksiä myös useammasta TE-toimipisteestä, jotka sijoittuisivat näiden kuntien alueelle.

Järjestämissuunnitelman mukaisesti TE-toimipisteen sijoittumista on arvioitu sijainnin ja saavutettavuuden, palvelu- ja henkilöstötarpeen (vähintään 5 htv) sekä tilojen kunnon, koon ja varustelun (mm. esteettömyys) näkökulmasta. Huomiota on kiinnitetty myös siihen, että tilakustannukset eivät nousisi ja että tilat ovat, mahdollisesti tarvittavine vähäisine muutostöineen, käytettävissä vuoden 2024 lopulla.

Asiaa on selvitetty laajasti ja käsitelty seurantaryhmän kokouksissa 31.1. ja 19.2.2024. Valmistelun pohjalta on päädytty seuraavaan esitykseen, joka on esitelty seurantaryhmän kokouksessa 3.4.2024.

Esitys

Satakunnan työllisyysalueen kolmas TE-toimipiste on tarkoituksenmukaista sijoittaa Harjavaltaan.

Vaikka toimitilan vuokra-aika alkaa vasta vuoden 2024 lopulla, on ratkaisu syytä tehdä jo nyt. Tila ja mahdollisesti tarvittavat vähäiset muutostyöt tulee suunnitella ja toteuttaa ajoissa, ja Satakunnan työllisyysalueelle siirtyvälle henkilöstölle tulee varata mahdollisuus osallistua tilojen suunnitteluun.

Toiminnan käynnistyessä 1.1.2025 Satakunnan työllisyysalueen käytössä on kolme TE-toimipistettä: Pori, Kankaanpää ja Harjavalta. Tämän kevään aikana on tarpeen käydä tarkentava keskustelu kunkin muun, sopijapuolena olevan kunnan kanssa siitä, miten TE-asiointipisteen palvelut kyseisessä kunnassa ovat asiakkaiden käytettävissä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus pyytää teknistä toimialaa valmistelemaan ja hyväksymään vuokrasopimuksen, jolla Porin kaupunki vuokraa edellä esitetyllä tavalla Harjavallan kaupungilta osoitteessa Myllykatu 10 sijaitsevan toimitilan Satakunnan työllisyysalueen toimipistettä varten.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Toimeksi: tekninen toimiala; Tiedoksi: sopijakunnat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.