§ 65 Hankeavustuksen myöntäminen, Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry

Lataa 

PRIDno-2024-969

Päätöspäivämäärä

25.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Porin kaupungin avustusperiaatteiden (KH 28.9.2020 § 501, päivitetty KH 19.12.2022 § 775) mukaan yhdistys voi hakea kaupungilta 1–3 vuotta kestävän kehittämishankkeen omarahoitusosuutta tai kuntaosuutta, kun hankkeen päärahoitus tulee joltain muulta rahoittajalta. Edellytyksenä myöntämiselle on, että hanke edesauttaa kaupungin strategian ja ohjelmien toteutusta. Kaupungin avustuksella voidaan kattaa omarahoitusosuus, joka on korkeintaan 30 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Kaupunki voi olla päärahoittajana korkeintaan vuoden kestävässä esiselvityshankkeessa, työllistämishankkeessa, kokeiluhankkeessa tai tiedonkeruuhankkeessa silloin, kun hankkeelle ei ole saatavissa muuta rahoitusta. Edellytyksenä on, että hanke edesauttaa kaupungin omien palveluiden kehittämistä tai täydentää niitä. Hankkeessa voidaan kokeilla uudenlaista toimintaa tai kerätä sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää kaupungin palveluiden kehittämisessä. Avustus voi olla korkeintaan 90 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

Hankeavustusten myöntämiskriteereitä on tarkennettu seuraavilla täydentävillä kriteereillä:

  • erityisenä painopisteenä ovat työllisyyttä tukevat hankkeet määrällisen volyymin mukaisesti sekä uudentyyppistä toimintaa kokeilevat hankkeet
  • etusijalle asetetaan omarahoitusosuuksiin myönnettävät avustukset, joissa kaupungin avustusosuus on pienin
  • edellytyksenä on, että hankkeelle on laadittu hankesuunnitelma ja realistinen talousarvio ja yhdistys on suunnitellut menettelyt niiden toteutumisen seurantaan.

Vuoden 2024 hankeavustusten myöntämisessä painotetaan erityisesti työllisyyden edistämisen toteutumista.

Kaikissa alle vuoden ja yhdelle budjettivuodelle kohdistuvissa hankeavustuksissa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja voi tehdä päätöksen hankintavaltuuksien ja talousarviossa myönnettyjen määrärahojen puitteissa. Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön § 21 mukaan toimialajohtajan hankintavaltuus on suuruudeltaan enintään 100.000 euroa.

Avaimet työelämään -hanke tukee Pori 2030 -strategian osaavan Porin ja hyvinvoivan Porin sekä vastuullisuuden tavoitteita.

Kuvaus

Avaimet työelämään -hanke on suunnattu monialaisen palvelun tarpeessa oleville, pidempään työttömänä olleille, ja erityisen heikossa asemassa oleville aikuisille. Asiakasta tukee yksilövalmentaja ja työpaikkaohjaaja sekä hankevastaava. Tarjoamme työkokeilumahdollisuuksia ja palkkatuella työllistymistä sekä mahdollisuuden opiskella oppi- tai koulutussopimuksella asiakkuuden aikana.

Hankkeen kesto ja suunniteltu ajankohta on kolme kuukautta, ajalla 1.10.2024 – 31.12.2024.

Pääkohderyhmänä ovat aikuiset, jotka ovat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella ja tarvitsevat runsaasti lisätukea päästäkseen lähemmäs työllistymistä. Hanke toteuttaa työllistymistä edistävää toimintaa. Asiakkaiden työmarkkinavalmiuksia kehitetään lisäämällä osaamista opinnollistamisen kautta, lisäämällä työkokemusta, kehittämällä työelämätaitoja, vahvistamalla työnhaku- ja sosiaalisia taitoja sekä vahvistamalla kokonaisvaltaisesti henkilön luottamusta omiin kykyihin ja omaan itseen. 

Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry on hakenut Porin kaupungilta hankeavustusta 32640,89 euroa Avaimet työelämään -hankkeelle ajalle 1.10. 2024 - 31.12.2024. 

Hakija on saanut alkuvuoden aikana hankkeeseen työvoimapoliittista hankerahoitusta, joka kattaa pääosan hankkeen tämän vuoden rahoituksesta, joten hankkeen jatkamiseksi vuoden loppuun asti voidaan myöntää kolmen kuukauden kustannuksia 100 % vastaava summa.

Työllisyyspalveluiden lausunto:

Hanke on saanut TYPO -hankerahoitusta, joka päättyy 30.9.2024. Hankeavustusta haetaan Porin kaupungilta ajalle 1.10.2024 – 31.12.2024 turvatakseen toiminnan jatkumisen loppuvuodeksi 2024. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat em. ajalta 32640,89 euroa (kaupungin osuus 100 % hankkeen 3 kuukauden kokonaiskustannuksista). Kustannukset koostuvat pääosin henkilökustannuksista, asiakasta hankkeessa tukee yksilövalmentaja, työpaikkaohjaaja sekä hankevastaava.

Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistyksen tuki ry (SaHKyt) on toteuttanut useita työllisyyspoliittisia hankkeita yli 20 vuoden ajan. SaHKyt hallinnoi Avaimet työelämään -hanketta, joka tarjoaa työllistymistä edistäviä toimenpiteitä erityisesti heikossa asemassa oleville porilaisille pitkäaikaistyöttömille.

Avaimet työelämään -hankkeen ohjausryhmään kuuluu kolme työllisyyspalveluiden edustajaa, vuonna 2023 hanke on päässyt työllisyyspalveluiden asettamiin tavoitteisiin.

Hanke täydentää kaupungin työllisyyden hoidon tavoitteita tarjoamalla työllisyyspalveluille tärkeitä työllistämistä edistäviä palveluita, kuten palkkatukityötä ja työkokeilumahdollisuuksia. Työllistämisen vaikuttavuutta on tehostettu mm. opinnollistamisella. Hanke toimii verkostomaisesti ja on tiiviissä yhteistyössä Porin työllisyyspalveluiden kanssa. Yhdistyksellä on osaamista ja hyvät puitteet tarjota pitkäjänteistä ohjausta paljon tukea tarvitseville henkilöille.

Työllisyyspalvelut puoltaa hankkeelle ajalle 1.10.2024 - 31.12.2024 avustusta 32640,89 euroa. 

 

Päätös

Päätän myöntää Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry:lle Avaimet työelämään -hankkeen omarahoitusosuuteen hankeavustusta 32640,89 euroa ajalle 1.10. 2024 - 31.12.2024.

Avustus maksetaan Elinkeinotoiminnan ostopalvelut -kustannuspaikalta 14117403 tililtä 47550.

Hankeavustuksen saajan tulee noudattaa Porin kaupungin avustusperiaatteita (KH 28.9.2020 § 501, päivitetty KH 19.12.2022 § 775). Avustusperiaatteiden mukaisesti avustus voidaan periä takaisin kokonaan tai osittain, mikäli osoittautuu, ettei avustusta käytetä ehtojen mukaisesti. Hankkeen keskeytyessä yhdistyksellä on velvollisuus maksaa saamansa hankeavustus takaisin siltä osin, kun hanke jää toteutumatta. Avustuksen saaja on velvollinen raportoimaan avustuksen käytöstä ja hankkeen tuloksista viipymättä hankkeen päätyttyä sekä hanketta toteutettaessa tuomaan esiin kaupungin osallistumisen rahoitukseen. Raportointi tapahtuu päärahoittajan raportointivelvoitteen mukaisesti.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Kasvupalvelutyksikkö