§ 84 Porin lukion teatteriproduktion kertapalkkio

Lataa 

PRIDno-2024-1111

Päätöspäivämäärä

29.4.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Konsernipalvelut esikuntayksikön toimintasäännön § 24 mukaan henkilöstöjohtaja päättää palkoista, palkkausjärjestelmistä ja palkkausjärjestelmien soveltamisesta, ellei päätösvaltaa ole annettu muulle viranomaiselle.

KVTES:n II luvun § 14 mom. 1 mukaan viranhaltijalle/työntekijälle voidaan maksaa kertapalkkio, mikäli kunnan/kuntayhtymän asianomainen viranomainen harkitsee sen suorittamisen perustelluksi. Kertapalkkiota voidaan käyttää esim. silloin, kun työnantaja haluaa palkita yksilöä tai ryhmää. Soveltamisohjeen mukaan toimivaltainen viranomainen päättää kertapalkkioiden suuruudesta. 

Pykälän mom. 2 mukaan viranhaltijalle/työntekijälle voidaan maksaa kertapalkkio myös muusta erityisestä syystä, mikäli kunnan/kuntayhtymän asianomainen viranomainen harkitsee sen perustelluksi. Soveltamisohjeen mukaan erityisenä syynä voi olla esim. viranhaltija/työntekijän osallistuminen toimielimen kokoukseen toimivaltaisen viranomaisen määräyksen nojalla.

Jos kertapalkkiota käytetään yleisesti, sen maksamisperusteet on tarkoituksenmukaista selvittää yhteisesti henkilöstön kanssa. Kertapalkkion luonteen vuoksi asiasta ei käydä virallisia paikallisneuvotteluja viranhaltija- ja työntekijäjärjestöjen kanssa (katso pääsopimuksen 13 §).

Henkilöstöjohtaja on aiemmin, 26.3.2024, jo tehnyt asiasta otto-oikeuskelpoisen päätöksen § 61, joka on annettu tiedoksi jakelussa mainituille. Tämä päätös tehdään, jotta päätös saadaan julkaistua yleiseen tietoverkkoon. Aiemmassa päätöksessä oli virheellisesti mainittuna kertapalkkion saajan nimi. 

Kuvaus

Porin lukion kuvataiteen ja musiikin opettajat sekä kymmenet opiskelijat ovat mukana Addams family -musikaaliprojektissa. Vuoden 2023 lopussa on pidetty muutama suunnittelukokous liittyen muun muassa roolitukseen. 

Musikaaliproduktion ohjaajana toimii Porin lukion opettaja. Ohjaaja vastaa aikataulutuksesta, esityskokonaisuuden suunnittelusta, rekvisiittalistojen laadinnasta (lavastusryhmä toteuttaa rekvisiitat), esityksen harjoituttamisesta ja esityksen ohjauksesta.

Harjoitukset ovat koulun työjärjestyksen ulkopuolisella ajalla tai osittain iltaisin ja viikonloppuisin. Harjoitusten lisäksi  on tarkoitus pitää  yksi pidempi viikonloppuleiri keväällä 2024.Tiiviimpi harjoittelu alkaa helmikuussa 2024 ja projekti saatetaan loppuun vuodenvaihteeseen mennessä.

Musikaalia esitetään noin kymmenen kertaa ja esitykset ovat ilta-aikaan Porin lukion salissa. Esitykset ovat marras-joulukuussa 2024.

Arvion mukaan produktioon tulee kulumaan minimissään 100 tuntia työaikaa (60 min) ja tässä ei vielä luultavasti ole mukana kaikki suunnittelu- ja aikataulutustyö. 

Sivistystoimiala esittää, että musikaaliproduktion ohjaajana toimivalle opettajalle maksetaan 4 000 euroa kokonaiskorvauksena. Produktion odotetaan edistävän Porin kaupungin ja lukion imagoa sekä tuo kaupungille jonkin verran tuloja esitysten lipputulojen myötä.

HR:n valmistelussa päädyttiin siihen, että OVTES:n palkkausjärjestelmästä johtuen kertapalkkiosta sopiminen on järkevää sekä talouden että hallinnollisen työn näkökulmasta. Mikäli tehtävä järjestettäisiin ulkopuolisen työvoiman voimin, olisi kustannus todennäköisesti noin kolminkertainen. Kertapalkkio käsittää kaikki produktioon liittyvät korvaukset. Henkilöllä ei ole oikeutta vaatia mitään korvauksia (työaikakorvaukset, ylitunnit) kertapalkkion lisäksi. Ensimmäinen osa kertapalkkiosta (2 000 €) maksetaan kesäkuun 2024 normaalin palkanmaksun yhteydessä  ja toinen osa (2 000 €) tammikuussa 2025. Mikäli produktion edistäminen keskeytyy työntekijästä riippumattomattomasta syystä, kertapalkkion suuruudesta neuvotellaan erikseen työntekijän kanssa. Muutoin kertapalkkion maksamisen edellytyksenä on, että produktio on edennyt aikataulussa ja esitykset toteutuvat suunnitellusti.

Mikäli produktion edistäminen keskeytyy työntekijästä riippumattomattomasta syystä, kertapalkkion suuruudesta neuvotellaan erikseen työntekijän kanssa. Muutoin kertapalkkion  maksamisen edellytyksenä on, että produktio on edennyt aikataulussa ja esitykset toteutuvat suunnitellusti. 

Asiasta neuvotellaan sopimus asianosaisen kanssa tämän viranhaltijapäätöksen saavutettua lainvoiman. Kertapalkkion maksaminen edellyttää voimassa olevaa sopimusta asianosaisen kanssa.

Päätös

Päätän, että Addams family - musikaaliproduktion ohjaajana toimivalle opettajalle maksetaan 4 000 euron suuruinen kertapalkkio teatteriproduktion ohjaamisesta. Palkkio maksetaan siten, että puolet (2 000 €) maksetaan kesäkuun 2023 normaalina palkanmaksupäivänä ja toinen puolikas (2 000 €) tammikuun 2025 normaalin palkanmaksun yhteydessä. Kertapalkkio käsittää kaikki produktioon liittyvät korvaukset. Henkilöllä ei ole oikeutta vaatia mitään korvauksia (työaikakorvaukset, ylitunnit) kertapalkkion lisäksi.

Mikäli produktion edistäminen keskeytyy työntekijästä riippumattomattomasta syystä, kertapalkkion suuruudesta neuvotellaan erikseen työntekijän kanssa. Muutoin kertapalkkion  maksamisen edellytyksenä on, että produktio on edennyt aikataulussa ja esitykset toteutuvat suunnitellusti. 

Asiasta neuvotellaan sopimus asianosaisen kanssa tämän viranhaltijapäätöksen saavutettua lainvoiman. Kertapalkkion maksaminen edellyttää voimassa olevaa sopimusta asianosaisen kanssa.

 

 

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö