§ 11 Päätös ympäristöluvan siirtämisestä KuMeKo Recycling Oy:ltä Aava Shipping Oy:lle

Lataa 

PRIDno-2020-3820

Päätöspäivämäärä

27.5.2024

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta

Päätöksen peruste

Toiminnan luvanvaraisuus
Jätteen ammattimainen tai laitosmainen hyödyntäminen tai käsittely on ympäristölupavelvollista toimintaa ympäristönsuojelulain (527/2014) liitteen 1 taulukon 2 kohdan 13 f perusteella.

Toimivaltainen lupaviranomainen
Ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 1 §:n 2 momentin kohdan 13 h mukaan toimivaltainen lupaviranomainen on valtion ympäristölupaviranomainen, kun kyseessä on muu kuin a ja d–g alakohdassa tai 2 §:n 12 kohdan a–e alakohdassa tarkoitettu jätelain (646/2011) soveltamisalaan kuuluvan jätteen käsittely, joka on ammattimaista tai laitosmaista ja jossa käsitellään jätettä vähintään 20 000 tonnia vuodessa. Ympäristöministeriö on päätöksillään 29.10.2018 ja 3.10.2024 (YM1/400/2018) siirtänyt asiaa koskevan toimivallan ympäristönsuojelulain 38 §:n nojalla Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toimivallan siirto ei koske ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 1 mukaisia direktiivilaitoksia.

Porin kaupungin hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristölautakunta toimii kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetun lain tarkoittamana kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena. Elinvoima- ja ympäristölautakunnan hyväksymän elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 19 §:n mukaan ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikkö päättää ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisesta ympäristöluvasta.

Kuvaus

Aava Shipping Oy on 4.4.2024 sähköpostitse ilmoittanut, että KuMeKo Recycling Oy:n Porin kierrätyspolttoaineen jalostuslaitoksen ympäristölupa tulee siirtää Aava Shipping Oy:n nimiin.

Päätös

LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI
Kierrätyspolttoaineen käsittely- ​ja välivarastointilaitos sijaitsee Porin kaupungin Mäntyluodon kaupunginosassa kiinteistöllä 609-​454-​5-​0, 609-65-9-1 ja 605-65-9-2, ​osoitteessa Merisatamantie, 28800 Pori. Kiinteistön omistaa Porin Satama Oy.

ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus ympäristöluvan siirtotarpeesta on toimitettu Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 4.4.2024, jolloin asia on tullut vireille.

ASIAN KÄSITTELY
Asian vireilläolosta ei ole ollut tarpeen tiedottaa ympäristönsuojelulain 44 §:n mukaisesti eikä lausuntoja ole pyydetty, koska ympäristöluvan siirtämisen ei voida arvioida koskevan muiden asianosaisten kuin toiminnanharjoittajan oikeutta ja etua.

VIRANOMAISEN RATKAISU
Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen päättää siirtää Porin kierrätyspolttoaineen jalostuslaitosta koskevan ympäristöluvan (ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikön viranhaltijapäätös § 18, 11.5.2023, PRIDno-2020-3820) ja sitä koskevat velvoitteet KuMeKo Recyling Oy:ltä Aava Shipping Oy:lle (y-tunnus 3156847-5). Luvan siirron edellytyksenä on, että ympäristöluvassa määrätty vakuus asetetaan Aava Shipping Oy:n toimesta.

RATKAISUN PERUSTELUT
Luvan siirtämiselle sen sisältöä muuttamatta ei ympäristönsuojelulain perusteella ole estettä. Asian ratkaisusta ei ole tarpeen tiedottaa ympäristönsuojelulain 44 §:n mukaisesti, koska ympäristöluvan siirtämisen ei voida arvioida koskevan muiden asianosaisten kuin toiminnanharjoittajan oikeutta ja etua. Vakuuden asettaminen on tarpeen uuden luvan haltijan toimesta, jotta lupaa koskevat velvoitteet täyttyvät.

VAKUUS
Aava Shipping Oy:n tulee asettaa ja pitää voimassa Porin kaupungin eduksi 50 000 euron (sis. alv. 24 %) jätteen käsittelytoimintaa koskeva vakuus. Vakuus on asetettava ympäristönsuojelulain 61 §:n edellyttämällä tavalla. KuMeKo Recycling Oy:n asettama vakuus voidaan hakemuksesta palauttaa, kun Aava Shipping Oy on asettanut vakuuden.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 27 §, 61 §

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Asian käsittelystä ei peritä maksua.

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN
Päätös
Aava Shipping Oy
KuMeKo Recycling Oy
Porin kaupungin varainhallinta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Päätöksestä tiedottaminen
Päätöksen ei tiedoteta erikseen, sillä ympäristöluvan siirtämisen ei voida arvioida koskevan muiden asianosaisten kuin toiminnanharjoittajan oikeutta ja etua.

Ilmoittaminen ilmoitustaululla ja internetissä
Päätös julkaistaan internetissä Porin kaupungin internetsivuilla edellä mainitussa osoitteessa http://pori.cloudnc.fi/fi-FI/Kuulutukset

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea ympäristönsuojelulain 190 §:n mukaisesti muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen.

Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella luvan hakija ja ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät, sekä laitoksen sijaintikunnan kunnanhallitus ja sellaiset viranomaiset, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yleistä etua.

Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista sitä määräaikaan lukematta. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä (7.) päivänä päätöksen julkaisemisajankohdasta. Valitusosoitus on tämän päätöksen liitteenä.

LISÄTIETOJEN ANTAJA
Johtava ympäristöinsinööri Joni Mustonen, puh. 044 701 0215 tai s-posti joni.mustonen@pori.fi

Allekirjoitus

Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, elinvoima- ja ympäristötoimiala, ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö

Organisaatiotieto

Ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö