§ 4 Hankintapäätös laajennus ja päivitys Bluetooth sensoreiden käyttöön kävijävirtojen tiedolla johtamiseen

Lataa 

PRIDno-2022-4918

Päätöspäivämäärä

22.5.2024

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Hypercell Oy:lta on hankittu Bluetooth sensoreita kävijävirtojen seuraamiseen ja vuonna 2022 hankittiin 14 sensoria. Hypercell on tehnyt tarjouksen 14 sensorin päivittämisestä uuteen sensori teknologiaan ja lisäksi hankitaan 6 sensoria lisää eli yhteensä 20 sensoria. Hinta yhteensä  4 880,00 € + ALV 24 %.

Kuvaus

Porin kaupungilla on ollut koekäytössä 2021 ja laajemmin käytössä  Hypercell -sensorit vuodesta 2022.  Vuonna 2022 hankittiin 14 sensoria, jotka ovat käytössä Yyterissä, Porin keskustassa ja Kirjurinluodossa. Sensorit ostetaan laajemmalla lisenssillä, jolloin data on avointa ja dataa voivat Porin kaupungin lisäksi hyödyntää esimerkiksi yritykset ja korkeakoulut.

Hypercellin kautta on pystytty seuraamaan kävijämääriä. Saatu data on ollut erittäin käyttökelpoista ja edesauttaa tiedolla johtamista. Dataa hyödyntämällä voidaan kehittää kaupungin toimintaa. Sen avulla voidaan mitata kaupungin eri matkailukohteiden vetovoimaa ja kohdentaa palveluita sinne, missä niille on kysyntää. Dataa voidaan hyödyntää myös ympäristön kuormituksen tasapainottamisessa sekä liikennesuunnittelussa. Data tarjoaa erinomaisia rakennuspalikoita tulevaisuuden kaupunkisuunnittelulle.

Kerättävä data koostuu kolmesta elementistä: ihmisvirran määrä eli volyymi eri ajan hetkinä, ihmisvirtojen keskimääräinen viipymä kussakin kohteessa eli kuinka kauan ihmiset viettävät aikaa eri kohteiden läheisyydessä, sekä ihmisvirtojen liike eri ajan hetkinä sensoriverkoston alueella. Sensorit keräävät anonyymejä Bluetooth-signaaleja laitteista, esimerkiksi matkapuhelimista. Kaikki kerätty data on anonyymiä eikä saatua tietoa voida myöskään suoraan eikä välillisesti yhdistää toiseen tietoon, mikä mahdollistaisi käyttäjän tunnistamisen.

 

Päätös

Hankitaan sensoreita Hypercell Oy:lta sensoreita 20 kpl, joka kostuu 14 vanhasta sensorin päivittämisestä uuteen sensori teknologiaan ja 6 uudesta sensorista. Sensorit ostetaan laajemmalla lisenssillä, jolloin data on avointa ja dataa voivat Porin kaupungin lisäksi hyödyntää esimerkiksi yritykset ja korkeakoulut. Hankinnan arvo on yhteensä  4 880,00 € + ALV 24 %.

Allekirjoitus

Ilkka Manninen, Tietohallintojohtaja, Konsernitoimiala, ICT-yksikkö

Organisaatiotieto

Tietohallintoyksikkö