§ 10 Linjalle 66 uusi reittivariaatio Matkakeskus–Noormarkku–Matkakeskus 8.8.2024 alkaen

Lataa 

PRIDno-2024-2485

Päätöspäivämäärä

13.6.2024

Päätöksen tekijä

yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö

Päätöksen peruste

Joukkoliikennejaosto on valtuuttanut kokouksessaan 25.1.2022 § 7 suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikön (nykyisin ympäristösuunnitteluyksikkö) Porin Linjat Oy:n kanssa 7.6.2021 alkaneen hankintasopimuksen aikana tekemään muutoksia reitteihin ja pysäkkeihin liikenteen sujuvoittamiseksi ja tilapäisten liikennehäiriöiden takia sekä tekemään vuorotarjontaan elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön mukaisten hankintavaltuuksien puitteissa, arvoltaan enintään 30 000 € per muutos.

Kuvaus

Porin joukkoliikenteen linjaa 66 liikennöidään välillä Kauppatori–Murtosenmutka–Ruosniemi–Noormarkun keskusta–Hakalanvainio–Lahdenmaa–Noormarkun keskusta–Ruosniemi–Murtosenmutka–Kauppatori. Linja 66 on Porin joukkoliikenteen ympärivuotisia päälinjoja, joka kulkee laajoin liikennöintiajoin.

Linjan nykyinen aloitus- ja lopetuspaikka on kauppatori, joka toimii koko kaupunkibussilinjaston solmupisteenä. Asiakaspalautteissa on toivottu sujuvampia yhteyksiä linjan 66 reitiltä matkakeskukselle asti.

Nykyisin linja 64 Ahlaisista Noormarkun kautta Poriin ajaa matkakeskukselle asti. Matkakeskuksen ja kauppatorin välillä linja 1 liikennöi 20–30 minuutin vuorovälillä. Lisäksi asiakkaiden hyödynnettävissä matkakeskuksen ja kauppatorin väliseen kulkemiseen on Meri-Porin vuoroja.

Linjan 66 liikennöintiaikoina on yksittäisiä hetkiä, jolloin matkakeskuksen ja kauppatorin välillä ei kulje muuta liikennettä kohtuullisen vaihto- ja odotusajan puitteissa. Matkakeskus yksittäisten linjan 66 vuorojen aloitus- tai lopetuspaikkana on perusteltu, jos sinne asti ei kulje muita Porin joukkoliikenteen vuoroja ja koko matkalta on tunnistettavissa selkeää matkustajapotentiaalia.

Ensimmäisessä vaiheessa 8.8.2024 alkaen linjan 66 reitti ulotetaan matkakeskukselle asti viikonloppuisin kauppatorilta kello 22.15 Noormarkkuun lähtevältä vuorolta. Matkakeskus–Kauppatori-välillä ei kulje viikonloppuisin kyseiseen aikaan muita vuoroja ja reittimuutoksella saavutetaan sujuvampia matkaketjuja markkinaehtoisen kaukoliikenteen ja kaupungin sisäisen liikenteen kesken. Liikennöintikustannuksen kasvu huomioimatta lipputuloja on noin 300 euroa vuodessa.

Linjan 66 kaikkien vuorojen ajoreitin ulottaminen matkakeskukselle asti ei ole kustannussyistä ainakaan tässä vaiheessa mahdollista. Matkakeskuksen lisääminen aloitus- ja lopetuspaikaksi pidentäisi linjan 66 edestakaista ajoaikaa nykyisestä noin 60 minuutista noin 70 minuuttiin. Linjan 66 liikennöinti matkakeskukselta käsin toisi merkittäviä muutostarpeita kalusto- ja kuljettajakiertoihin ja tätä kautta mahdollisesti myös aikatauluihin.

Linja 66 väleillä Matkakeskus–Noormarkku ja Noormarkku–Matkakeskus voidaan ajaa samalla tai eri linjatunnuksella kuin kauppatorille ulottuva linja käyttäjäpalaute ja järjestelyn selkeys huomioiden.

Päätös

Linjalle 66 lisätään 8.8.2024 alkaen reittivariaatio Matkakeskus–Kauppatori–Noormarkku / Noormarkku–Kauppatori–Matkakeskus eli linjan 66 ajoreitin aloitus- tai lopetuspaikka keskustassa voi olla vuorokohtaisesti joko kauppatori tai matkakeskus.

Allekirjoitus

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, elinvoima- ja ympäristötoimiala, ympäristösuunnitteluyksikkö

Organisaatiotieto

Ympäristösuunnitteluyksikkö