§ 97 Pysäkkien akkukäyttöisten aikataulunäyttöjen hankinta

Lataa 

PRIDno-2024-1906

Päätöspäivämäärä

22.5.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Suomen isoimmat kaupungit ovat kokeilleet erilaisia aikataulunäyttöjä, asennustapoja ja aikataulutietolähteitä. Tällä hetkellä Suomen kaupungeissa on runsaasti ruotsalaisen Axentia Technologies:n akkukäyttöisiä näyttöjä. Kaupungit ovat hankkineet akkukäyttöisiä näyttöjä sekä kilpailuttamalla että suorahankinnoilla. Parin viime vuoden aikana Axentia Technologies on voittanut kilpailutuksissa mm. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Kuopion kaupungin hankinnan. Avoimissa kilpailutuksissa tarjoajia on ollut vähän, koska useiden valmistajien akkukäyttöiset aikataulunäytöt eivät kestä talvisia olosuhteita.

Axentia Technologies:n myyntiedustaja on käynyt neuvotteluja ja maastokatselmuksia joukkoliikenneviranomaisen kanssa erilaisista vaihtoehdoista, miten Porin keskustan tärkeimpien pysäkkien aikatauluopastusta voisi parantaa. Neuvottelujen tuloksena Axentia on tarjonnut Porin kaupungille ratkaisuna

  • kauppatorille kaksi 31,2 -tuumaista pystynäyttöä, joissa esitetään seuraavien kauppatorilta lähtevien vuorojen linjatunnukset, määränpäät, lähtölaiturit ja paikannukseen perustuvat lähtöaikaennusteet
  • Satasairaalan, kaupunginsairaalan ja keskustan tärkeimmälle pysäkeille seitsemän 13 -tuumaista vaakanäyttöä, joilla esitetään pysäkin seuraavan viiden vuoron linjatunnus, määränpää ja paikannukseen perustuva lähtöaikaennuste 

Axentia Technologies:n tarjouksen mukaisesti aikataulunäyttöjen hankintaan 32 450 € alv. 0 % sisältyy tietolähteiden käyttöönotto ja näyttöjen kiinnistystarvikkeita. Näyttöjen ylläpitokustannuksista on erillinen tarjous 2160 € alv. 0 % per vuosi. Kustannuksilla katetaan näyttöjen käyttämä langaton verkko, taustajärjestelmä ja tukipalvelut. Tarvittaessa kaupunki voi pyytää näyttöjen asennuksesta erillisen tarjouksen.

Kuvaus

Joukkoliikenteen matkustajien palvelutason parantamiseksi kaupunki on lisännyt lippu- ja maksujärjestelmän maksutapavaihtoehtoja ja ottanut käyttöön reaaliaikaiseen paikannukseen perustuvan reittioppaan. Reittiopas ennustaa bussien pysäkille saapumisajat ja näyttää niitä mm. Waltti Mobiili -sovelluksessa. Keskustan eniten käytetyille pysäkeille hankitaan omat aikataulunäytöt, joilla esitettävät bussien saapumisajat perustuvat reittioppaan tietoihin ja ennusteisiin. Koska pysäkkejä ei ole alunperin suunniteltu ja varusteltu näyttöjä varten tarvittavaa sähköä ja verkkoa varten, aikataulunäyttöjen on oltava akkukäyttöisia ja langattomassa verkossa toimivia.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava pienhankinta, hankinnan ennakoitu arvo on 30 000 €. Hankinta toteutettiin rajoitetulla menettelyllä. 

Sopimuskausi alkaa yhden vuoden määräajalla ja jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassaolevana, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman ja sopimus on allekirjoitettu.

Päätös

Päätetään edellä mainituin kokonaistaloudellisin perustein, että pysäkkien akkukäyttöiset aikataulunäytöt ja niiden ylläpito hankitaan Axentia Technologies:lta.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Ympäristösuunnitteluyksikkö