Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 272 Vuoden 2025 talousarviokehys

PRIDno-2024-2078

Valmistelija

  • Erno Vaurio, taloussuunnittelupäällikkö, erno.vaurio@pori.fi

Perustelut

Talous- ja hallintoyksikkö on valmistellut vuoden 2025 talousarviokehyksen yhteistyössä toimialojen kanssa.

Kaupunginhallituksen päätöksen 30.8.2021 § 590 mukaan henkilöstön tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin yhteydessä. Henkilöstösuunnitelmassa palkkamenojen on arvioitu kasvavan 5,15 prosenttia verrattuna vuoden 2024 alun tasoon. Voimassa olevat työehtosopimukset päättyvät 30.4.2025, joten arvioon sisältyy epävarmuutta. Henkilöstösuunnitelman mukaiset henkilöstömenot kasvavat ilman työllisyysalueen vaikutusta 4,6 miljoonaa euroa, mistä 1,9 miljoonaa euroa on palkkatukiuudistuksesta johtuvaa kasvua (käytetty aiemmin työllistämismäärärahoja, jotka eivät sisälly henkilöstösuunnitelmaan).

Kehykseen sisältyy erilaisia käyttötalouden sopeutustoimenpiteitä noin 5 miljoonan euron edestä. Erinäisiä kehystä kasvattavia lisäyksiä ilman henkilöstömenojen kasvun huomiointia on 3,7 miljoonaa euroa. Kehykseen sisältyy epävarmuustekijöitä, joihin tulee kiinnittää huomiota talousarvion jatkovalmistelussa. Näitä ovat muun muassa Satakunnan työllisyysalueen talousarvio, etuusmenojen kasvu ja kaupungin omat työllistämistoimet TE-uudistuksen jälkeen.

Verotulot on arvioitu kuntaliiton viimeisimmän ennustekehikon mukaan. Kunnallisveron verotettavat tulot kasvavat 7,7 prosenttia. Kasvusta merkittävä osa johtuu maan hallituksen kehysriihessä päättämästä kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen poistosta, millä tavoitellaan kunnallisverotuksen efektiivisyyden paranemista. Yhteisövero-osuuksien arvioidaan jäävän vuoden 2024 tasolle. Kiinteistöverokertymä on pidetty vuoden 2024 tasolla. Kehyksen verotulot yhteensä ovat 200,5 miljoonaa euroa eli 6,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2024 viimeisimmässä verotuloennusteessa.

Valtionosuudet kasvavat TE-palvelut 24-uudistuksen johdosta merkittävästi. Työllisyysalueen rahoituksen laskennallinen osuus on 10,0 miljoonaa euroa ja etuusmenojen rahoitusvastuun laajentumisen 4,7 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia vähentää muun muassa kunnallisveron ansiotulovähennyksen poistuminen verotulomenetysten korvauksista. Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuksien arvioidaan paranevan johtuen ammatillisen koulutuksen omarahoitusosuuden pienentymisestä. Valtionosuuksien määräksi muodostuu yhteensä 22,0 miljoonaa euroa eli 8,4 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2024 päivitetyssä ennusteessa.

Rahoitustuloissa ja -menoissa on varauduttu korkomenojen kasvuun hieman yli miljoonalla eurolla.

Kehyksessä kaupungin tulos liikelaitokset mukaan lukien muodostuu 17,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi eli se on 5,5 miljoonaa euroa parempi, kuin voimassa olevassa taloussuunnitelmassa.

Investointisuunnitelmassa on pyritty saavuttamaan kestävä investointitaso kaupungin taloudellinen tilanne huomioiden. Sekä infrastruktuuriin kohdistuvia investointeja, että tilainvestointeja on vähennetty 3 miljoonalla eurolla verrattuna voimassa olevaan taloussuunnitelmaan. Kehyksen sisäiset siirrot käyttötalousosaan huomioiden investointitaso putoaa noin 7 miljoonaa euroa verrattuna taloussuunnitelmaan.

Kaupungin toiminnan ja investointien rahavirta asettuu kehyksessä -31,3 miljoonaan euroon, mikä on 12,6 miljoonaa euroa taloussuunnitelmaa parempi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • Vahvistaa vuoden 2025 talousarvion laadintaa ohjaavan sitovan kehyksen esityslistan liitteen mukaisesti. Kehys on sitova toimialojen osalta ja ohjeellinen liikelaitosten osalta. Käyttötalousosan, tuloslaskelmaosan ja investointiosan sitovat erät on esitetty kehystaulukossa sinisellä värillä korostettuna.

  • Edellyttää liikelaitosten osalta, että ne laativat omat talousarvionsa ja taloussuunnitelmansa niin, että niiden toiminnan ja investointien yhteenlaskettu rahavirta on positiivinen.

  • Antaa talous- ja hallintojohtajalle valtuuden tehdä kehykseen toimialojen välisiä siirtoja toimialajohtajien yhteisiin esityksiin perustuen. Kehyksen loppusumma ei saa näiden muutosten yhteydessä muuttua.

Kehyksen yhteydessä kaupunginhallitus päättää käynnistää valmistelun kaupungin työllistämistoiminnan rakenteellisista muutoksista, jossa tulee huomioida palkkatukiuudistuksen ja TE-uudistuksen taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_______________

Merkitään, että Mari Kaunistola poistui tämän asian käsittelyn aikana kello 16.38.

Tiedoksi

Kaikki toimialat ja liikelaitokset

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.