Valmistelija
Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi
Perustelut
Musanpuistossa tehdystä hakkuusta on 2.1.2024 tehty kantelu, joka on osoitettu kaupunginvaltuustolle ja kaupunginhallitukselle. Kantelu on esityslistan liitteenä.
Musanpuiston harvennushakkuu, noin 2 ha otettiin vuosien 2022 – 2023 ohjelmaan, koska metsästä kaatui yksi puu viereisen tontin rakennuksen päälle. Asukkailta oli myös tullut yhteydenottoja puuston suhteen. Metsikön puusto arvioitiin Infran kunnossapidon toimesta osin heikkokuntoiseksi. Edellä olevan johdosta kohteen hakkuuta päätettiin aikaistaa vuosilla. Asia on käsitelty Teknisen lautakunnan kokouksessa 25.1.2022 § 12. Teknisen lautakunnan esityslista on julkaistu ennen kokousta kaupungin verkkosivuilla ja lautakunnan pöytäkirja liitteineen on pidetty yleisesti nähtävänä kuntalain 140 §:n mukaisesti. Päätöksen liitteessä ”vuosien 2022 – 2023 metsien hakkuukohteiden määrittely”, oli karttakuva kohteesta ja selostuksena harvennushakkuu. Kohde ja karttatieto hakkuusta on julkaistu myös Infran kunnossapidon nettisivulla.
Hakkuu suoritettiin vuonna 2023. Hakkuumäärät olivat tukkia 90 m3 ja kuitua 240 m3, yhtensä hakkuumäärä 140 m3 / ha. Hakkuun jälkeen hakkuualueelle jäi kasvavaa puuta 179 m3 / ha. Suurin osa jättöpuuta on varttunutta hyväkuntoista mäntyä. Koska metsikön puusto on nyt harvemmassa, metsän pohjalle on syntymässä pihlajavaltainen pohjapuusto lähivuosina. Hakkuuta ja se lopputulosta havainnollistaa liitteenä oleva kuvapari: Google katukuva vuodelta 2009 ja nyt huhtikuussa 2024 otettu valokuva samasta kohtaa Pormestarintietä.
Porissa ei ole tehty puistometsistä metsähoitosuunnitelmia. Infran kunnossapito valmistelee uutta Porin metsien käsittelyä koskevaa metsäohjelmaa. Tätä on esitelty kaupungin johtoryhmälle maaliskuussa 2024 ja se on tarkoitus tuoda päätöksentekoon syksyllä 2024. Metsäohjelmassa tullaan antamaan lupaus erilaisten metsien käsittelyprosesseista mm. Musanpuiston kaltaisista, asuinalueiden läheisistä metsistä ja niissä huomioitavista seikoista (esim. asukasvuorovaikutus). Metsäohjelman hyväksymisen jälkeen aiempaa pienemmille erityyppisille metsille tullaan tekemään metsäohjelmassa määriteltyjen periaatteiden mukaan metsänhoitosuunnitelmat. Taajamien läheisyyden metsille ei tulla esittämään taloudellisia tuottotavoitteita.
Infrayksikön päällikön johdolla on käyty Musanpuiston hakkuun valmistelun läpi ja valmistelu on vastannut Porin kaupungin nykyisiä käytänteitä. Tarve Musan puiston hakkuisiin on syntynyt asukkaiden tarpeista ja alueen puuston turvallisuuden varmistamisesta. Tästä johtuen harvennushakkuun valmistelussa ei tunnistettu asukkaiden erityistä kuulemistarvetta.
Infrayksikkö arvioi, millä toimenpitein asukkaiden riittävä kuuleminen voitaisiin varmistaa ja korostaa jatkossa tontteihin liittyvissä metsäkohteissa ennen hakkuita tapahtuvaa asukaskuulemista.
Kaupunginhallitus, lautakunta ja johtokunta käsittelevät niiden alaisina toimivien viranomaisten toiminnasta tehdyt kantelut. Koska tämä kantelu on osoitettu kaupunginhallitukselle, saattaa tekninen lautakunta tekemänsä kantelun käsittelyn tiedoksi kaupunginhallitukselle.
Liitteet:
- Kantelu Porin kaupungille 2.1.2024
- Kuvapari Musanpuistosta 2009 vuodelta yläkuva ja 2024 huhtikuulta alakuva
Ehdotus
Esittelijä
Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen kantelusta kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.