Perustelut
Porin kaupunkikeskustan kehitystyön jatkoksi on laadittu kehittämisohjelma. Kaupunkikeskustan kehittämisohjelma kokoaa kaupunkistrategian ja sitä tukevien ohjelmien tavoitteet yhteen ja muodostaa tavoitetilan kaupunkikeskustan pitkäjänteiselle kehittämistyölle. Kehittämisohjelma syventää ymmärrystä ja kirkastaa tulevaisuuden tavoitetilaa kaupungin omien prosessien osalta ja luo uudenlaisia avauksia yhteistyön, kumppanuuksien ja omaehtoisen kansalaisaktiivisuuden kehittämiseksi.
Porin kaupunginhallitus hyväksyi luonnoksen Porin kaupunkikeskustan kehittämisohjelmaksi 1.11.2021, §753. Samassa kokouksessa kaupunkikeskusta nimettiin kaupunkikehityksen kärkikohteeksi. Luonnoksen hyväksymisen jälkeen työtä kaupunkikeskustan kehittämisohjelman ja vision laatimiseksi jatkettiin ja samanaikaisesti toteutettiin toimenpiteitä, jotka tukivat tavoitteiden saavuttamista ja kaupunkikeskustan elävöitymistä.
Työn valmistelussa on ollut mukana laaja joukko toimijoita eri toimialoilta. Prosessin aikana yhteistyötä on tehty sidosryhmien ja kaupunkilaisten kanssa, kuunnellen ja yhdessä kehittäen. Prosessi on synnyttänyt edetessään uusia kehittämisavauksia, konkreettisia kokeiluja ja hankkeita sekä lisännyt keskustelua ja toimijoiden välistä yhteistyötä. Kaupunkikeskustan kehittäminen on jatkuva prosessi, jossa kaikki toimialat ja kaupunkilaiset nähdään aktiivisina toimijoina.
Tiivistelmä kaupunkikeskustan kehittämisestä
Ohjelmatyö käynnistettiin Porin valtuustosopimuksen kirjauksen myötä vuonna 2019. Kaupunki ja Porin kaupunkikeskusta ry järjestivät kaupungin osallisuusagenttien ja UrbCultural Planning -hanketiimin kanssa useita avoimia työpajoja, yleisötapahtumia ja vuorovaikutustilaisuuksia. Kävelykadulle avatussa osallistavassa pop-up-tila Poriksessa vieraili kuukauden aikana yli 2000 kävijää. Kehittämisohjelma on synteesi Poriksessa ja siihen liittyneiden teematyöpajojen tuloksista, Porin keskustan yhteistyöryhmän laatimasta Kaikki haluavat Porin keskustaan -visiosta, nykytilanteen analyysista ja lukuisista keskusteluista kaupunkiorganisaatiossa ja sidosryhmien kanssa.
Kaupunkikeskustan elävöittämisen ja toimijoiden välisen yhteistyön lisäämiseksi toteutettiin myös erilaisia kokeiluja ja tutkittiin uusia yhteiskehittämisen menetelmiä. Kaupunkikeskustaa on elävöitetty muun muassa kulttuurilla tyhjiin tiloihin taidetta luovan ArsPori -taidefestivaalin, yhteisöllisyyttä edistävän kaupunkiolohuoneen ja vanhan linja-autoaseman tiloihin avatun taiteen ja tapahtumien tilan (Asema 44) avulla. Kehittämisohjelmatyön aikana otettiin käyttöön myös Kaupunkifoorumit, joilla lisätään keskustelua kaupunkilaisille merkityksellisistä aiheista ja aktivoidaan porilaisia mukaan keskustan kehittämiseen.
Työpajojen ja kokeilujen lisäksi ohjelmatyön aikana käynnistettiin keskusta-alueen uudistumista tukevia maankäytön ja liikenteen suunnitelmia. Liikenteen teemaan syvennyttiin koko Poria koskevan tie- ja katuverkkosuunnittelun sekä keskustaa koskevan liikenneverkkosuunnittelun kautta. Liikenneverkkosuunnittelun ohjausryhmässä oli laaja edustus keskeisimmistä sidosryhmistä, luottamushenkilöistä ja kaupunkiorganisaatiosta. Suunnittelutyön aikana järjestettiin työpaja elinkeinoelämälle ja kuljetusyrittäjille sekä kaikille avoin kaupunkifoorumi. Liikenneverkkoluonnoksesta laadittiin yritysvaikutusten arviointi. Kaupunginhallitus hyväksyi 26.6.2023, § 343, Porin keskustan liikenneverkkosuunnitelman. Lisäksi Porin keskusta-alueen pysäköintiopastuksen kehittämiseksi laadittiin yleis- ja toteutussuunnitelmat. Kaupunkikeskustassa asiointia helpottava pysäköintiopastusjärjestelmä uusittiin vuonna 2023.
Kaupunkikeskustan kehittämistä ja yleisten alueiden uudistuksia jatkettiin Jokikeskuksen toimenpiteillä. Jokirannan alueen toimijoiden välisen yhteistyön ja Jokikeskuksen 2. vaiheen urakkaan liittyvän tiedonvaihdon parantamiseksi kaupunki on vuodesta 2021 lähtien järjestänyt sidosryhmätapaamisia. Vuonna 2021 uuden toripaviljongin suunnittelun yhteydessä käynnistettiin myös Kauppatorin uudistamisen suunnittelu. Yleissuunnitelmatyö tehtiin laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Kaupunginhallitus hyväksyi Kauppatorin yleissuunnitelman 26.6.2023, § 342.
Kaupunkikeskustan täydennysrakentamista ja kaupunkirakenteen tiivistämistä edistävä maapoliittinen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa huhtikuussa 2023. Ohjelman taustoista, menetelmistä, hankkeista ja toteutuksista on selostettu tarkemmin liitteenä olevassa kaupunkikeskustan kehittämisohjelmassa.
Porin kaupunkikeskustan kehittämisohjelma
Porin kaupunkikeskustan kehittämisohjelma on kaupungin toimialojen, Porin kaupunkikeskusta ry:n, sidosryhmien ja kaupunkilaisten yhteiskehittämisen tulos ja näkemys kehittämisen tavoitteista ja niitä toteuttavista painopisteistä vuoteen 2040 saakka. Kehittämisohjelma esiteltiin kevään aikana kaupunginhallitukselle, lautakunnille, Elinkeinotiimille ja Porin kaupunkikeskusta ry:n vuosikokouksessa. Evästyskeskustelun lisäksi toimialoilta ja keskeisimmiltä sidosryhmiltä (Porin Yrittäjät ry, Satakunnan kauppakamari ja Porin kaupunkikeskusta ry) pyydettiin kommentit. Kommenttien perusteella kehittämisohjelmaan ja ehdotettuihin toimenpiteisiin tehtiin tarkennuksia. Yritysvaikutukset arvioidaan yksityiskohtaisemmin suunnitelmien laatimisen yhteydessä. Esimerkiksi keskustan liikenneverkon osalta on sovittu, että uudistuksista laaditaan tarkempien yleis- ja katusuunnitelmien yhteydessä yritysvaikutusten arviointi yhteistyössä Prizztech Oy:n, Satakunnan kauppakamarin ja Porin Yrittäjät ry:n kanssa.
Porin kaupunkikeskustaa esitetään kehitettäväksi neljän laaja-alaisen tavoitteen ja niitä toteuttavien seitsemän painopisteen avulla. Tavoitteet ja painopisteet ovat:
Enemmän kävijöitä
- Vetovoimaiset palvelut ja tilat
- Elämyksellinen tapahtuma- ja kulttuurikeskusta
- Sujuva saapuminen ja toimivat yhteydet
Enemmän asukkaita
- Täydentyvä ja turvallinen asuinympäristö
Parempi kaupunkiympäristö
- Viihtyisä ja edistyksellinen kaupunkiympäristö
Kaikkien kaupunki
- Vahvat juuret ja identiteetti
- Yhteistyötä ja vaikuttavaa viestintää
Kaupunkikeskustaa kehitetään kokonaisvaltaisesti kestävän kaupunkikehityksen periaatteiden mukaisesti ja kaupunkikehityksen kärkikohteiden toimintamallia noudattaen. Kehittämisohjelman lisäksi laaditaan tarkempi, valtuustokausittain päivittyvä, toimenpideohjelma. Tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista sekä valittujen mittareiden kehitystä seurataan vuosittain.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi
Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Porin kaupunkikeskustan kehittämisohjelman. Tarkempi toimenpideohjelma laaditaan yhteistyössä toimialojen ja sidosryhmien kanssa kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikön johdolla.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
_______________
Merkitään, että Sari Kivioja oli kokouksessa läsnä kello 15.47 - 16.44.
Merkitään, että Mari Kaunistola poistui kokouksesta Kiviojan esittelyn aikana kello 16.34.