Kaupunginvaltuusto, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Naturisteille tarkoitetun alueen perustaminen Poriin, valtuustoaloite, valtuutettu Christa Lahto (lisäpykälä)

PRIDno-2024-3636

Perustelut

Valtuutettu Christa Lahto jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin kaupunginvaltuusto

—————————————

Aloite 16.9.2024

—————————————

Naturisteille tarkoitetun alueen perustaminen Poriin

—————————————

Esitän, että Porin kaupunki valmistelee ja selvittää mahdollisuuden ”nakurannan palauttamiseksi uniikkiin ja outoon” Poriin.

Naturistiranta on aikoinaan perustettu Porin Yyteriin kaupunginvaltuutetun aloitetta seuranneella kaupunginvaltuuston päätöksellä 1990-luvulla, valitettavasti se lakkautettiin nopeasti ilman tarkoituksenmukaisia tutkimuksia virkamiespäätöksellä 2020-luvulla.

Naturisteille tarkoitettu erityisalue sopisi hyvin kaupungin imagoon ja lisää tulevaisuudessa alueelle kaivattujen matkailijoiden määrää.

Aikaisempi alue toimi hyvin pitkän aikaa, ainoa puute oli selkeämmät: opasteet, tiedotteet, säännöt ja aluerajaukset.

Aloitettaessa selvitystyötä on otettava huomioon myös vaihtoehtoisesti muut sopivaksi katsottavat sijainnit naturistirannan tai -alueen sijoittamiseksi Poriin, mikäli entisen erinomaisen sijainnin alueen käyttö todettaisiin syystä tai toisesta mahdottomaksi.

Sijainteja pohtiessa tulisi ottaa huomioon saavutettavuus ja soveltuvuus ympäristöön sekä sen tarpeisiin. Sijainnin vaihtoehtojen vertailussa on korostettava myös sijainnin vaikutusta alueella tapahtuvaan muuhun toimintaan nähden, vaikutuksia alueen elävöittämiseen sekä erityisesti yritystoiminta.

Suomessa on tällä hetkellä vain 2 naturistirantaa, kun muissa Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa on 10 naturistileirintäaluetta ja 70 naturistirantaa. Tanska taasen ilmoittaa naturismin olevan luvallista kaikkialla ja merkattuja rantoja ja leirintäalueita on kymmenittäin. Keskisessä Euroopassa nykytilanne on edelleen Skandinaviaa suvaitsevampi.

Porissa 16.9.2024

Liike Nyt

Christa Lahto"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.