Tekninen lautakunta, kokous 20.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2024, kesäkuu

PRIDno-2024-1831

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-kesäkuun aikana normaalia. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu 9 191 kappaletta, joka on noin 1 900 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Virhemaksujen lukumäärän kasvussa näkyy pysäköinninvalvontaan tehty resurssilisäys. Vuoden 23 aikana tarkastajia oli 3-4 henkilöä, kun vuoden 24 aikana tarkastajia ollut 5-6 henkilöä.

Katuympäristössä on kesäkautena näkynyt asfaltointityöt, joita on kohdistettu aikaisempia vuosia enemmän keskustan katuverkolle. Puistojen ja metsien hoitoa on tehty ja uimarannat ovat olleet käynnissä ja kesän tapahtumiin on valmistauduttu. Uutena asiana on Kirjurin uimarannan uimavalvonnan käynnistyminen valvovan viranomaisen syksyllä 2023 saadun ohjauksen pohjalta. Maauimala ja liikuntapaikat ovat olleet käytössä ja niiden kunnossapitoon on voitu panostaa hieman enemmän kaluston uusimisen myötä. Edelleen kaluston päivittämiseen kaikkeen infrayksikön toimintaan on selkeä tarve.   

Tilayksikössä laaditun purkuohjelman toteutus on edennyt suunnitellusti. Suurin purkutyömaa on tällä hetkellä Ruosniemen koulu. Lisämääräraha Liinaharjan vanhainkodin rakennuksen purkamiseen on saatu ja rakennuslupa, sekä urakkalaskenta-asiakirjat on valmisteilla.

Tilahankkeiden suunnitteluohje ja kiinteistöohjelma valmistuu loppukesän aikana päätöksentekoon.

Investointikohteet ovat edistyneet sekä tila- että infrainvestointien osalta pääsääntöisesti työohjelman mukaisesti. Kesäkuussa valmistui Yyterin vierailijakeskus ja käynnistyi Ahlaisten monitoimitalohanke.

Talouden toteutuma (vertailutiedot vuoteen 23 ilman jätehuoltoa)

Toimialan sitovuustasot valtuustoon nähden vuoden 2024 osalta ovat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut.

Määrärahamuutokset

Määrärahasiirto investointiosasta Itä-Porin päiväkodin uudisrakennukselta 500 000 euroa Liinaharjan vanhainkodin purkuun (tela 30.4.2024 §84).

Toimintatuottojen tuotto-odotuksen pudotus 710 000 euroa vuokratuottojen alenemisen ja jäähallin sähkösopimuksen uudistamisen vuoksi. Toimintakulujen määrärahan lisäys 1 600 000 euroa kohonneisiin toimitilavuokriin ja kaukolämpöön (KV 10.6.2024 §59).

Määrärahasiirto kaupunginhallituksen elinkeinoelämää tukevista investoinneista teknisen toimialan tilainvestointeihin rannikkokalastajien lajittelutilan peruskorjaukseen 130 000 euroa (KH 13.5.2024 §227).

Toimintatuotot tammi-kesäkuu:

Toimintatuottojen kumulatiivinen toteutuma oli 15,3 miljoonaa euroa, mikä on 64,3% koko vuoden tuottotavoitteesta 23,8 miljoonaa euroa. Maa- ja vesialuevuokrien osuus toimintatuotoista on 7,8 miljoonaa euroa, tilavuokrien osuus 5,8 miljoonaa euroa, pysäköintimaksujen osuus 0,4 miljoonaa euroa ja pysäköintivirhemaksujen osuus 0,4 miljoonaa euroa. Metsämyyntituotoista on toteutunut 0,1 miljoonaa euroa.

Tuotoista on alkuvuoden aikana jäänyt pois Kiinteistö Oy Porin jäähallin sähköveloitus, maaliskuun lopussa tyhjentynyt Liinaharjan vastaanottokeskus, osa Pormestarinluodon keskuksen tiloista ja Teljäntorin kerrokset 5 ja 6.

Valmistus omaan käyttöön -erä tammi-kesäkuu:

Tammi-kesäkuun osalta valmistus omaan käyttöön -erän kumulatiivinen toteutuma oli 1,3 miljoonaa euroa, mikä on 44,4 % koko vuoden tuottotavoitteesta 2,9 miljoonaa euroa.

Suurimmat omajohtoiset työmaat alkuvuoden aikana ovat olleet Tuulikylän asuntoalueen katujen rakentaminen, Helmentie, Metsämiehenkatu/Urheilutie risteyksen uudistaminen, Pasaasin päiväkodin pihatyöt, Kulttuuritalo Anniksen ja päiväkoti Piilitien ilmanvaihtotyöt sekä kirjaston toimintaa turvaavat toimenpiteet.

Toimintakulut tammi-kesäkuu

Toimintakulujen kumulatiivinen toteutuma oli -26,2 miljoonaa euroa, josta kesäkuun toteutuma oli -5 miljoonaa euroa. Kesäkuun kumulatiivinen toteutuma -26,2 miljoonaa euroa oli 48,7% koko vuoden määrärahasta -53,9 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna kulut ovat noin 1,9 miljoonaa euroa korkeammat (vertailu ilman jätehuoltoa).

Henkilöstökulujen toteutuma on -7,8 miljoonaa euroa (45,5%), mikä on noin 0,1 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi (vertailu ilman jätehuoltoa). Maaliskuussa maksettiin teknisen sopimuksen (TS) vuoden 2023 järjestelyerän kertaerä, mikä nostaa alkuvuoden henkilöstökulukertymää. Kesäkuussa palkkoihin tuli yleiskorotus ja järjestelyeräkorotukset. Vakituisen henkilöstön määrä on vähentynyt 2 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.

Palvelujen ostojen toteutuma on -3,9 miljoonaa euroa (48,9%), mikä on noin 0,5 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Kustannuksissa näkyy haastava talvi, mikä lisäsi ostopalvelujen tarvetta katujen ja pihojen sekä koneiden kunnossapidossa. Myös purkukuluja on kertynyt vuoden takaista enemmän.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma on -6,8 miljoonaa euroa (53,7%), mikä on noin 0,3 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Suurimpina tekijöinä ovat kaukolämpö sekä katujen ja pihojen kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat (hiekoitushiekka, asvaltin paikkausmateriaalit, suola).

Yksityistieavustukset, 160 000 euroa, maksettiin kesäkuussa.

Ulkoa vuokrattujen toimitilojen toteutuma oli tammi-kesäkuun osalta -7,2 miljoonaa euroa (48%), mikä on noin 0,9 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän. Kustannuksiin on vaikuttanut erityisesti yhtiöiden tekemät vuokran korotukset, mutta myös vuokraneliöissä tapahtuneet muutokset. 

Toimialan toimintakate toteutui tammi-kesäkuun osalta 16% vuoden takaista heikompana (vuoden 23 osalta vähennetty jätehuollon vaikutus).

Loppuvuoden ennuste ja toimenpiteet budjetissa pysymiseksi

Toimintatuotoissa tullaan tämän hetken ennusteen mukaan ylittämään talousarvio noin 600 000 euroa. Valokuitutyömaat lisäävät katutyölupien tuottoja tämän hetken arvion mukaan noin 100 000 euroa talousarviota enemmän. Toimitilavuokrien pudotus ei toteudu arvioidussa määrin, koska hyvinvointialue ei ole luopunut kaikista ilmoittamistaan tiloista eikä Kiertokadun asuntojen vuokraustoiminnan siirto YH-asunnot Oy:lle tapahdu alkuperäisessä aikataulussa, vaan on siirtynyt tämänhetkisen tiedon mukaan vuoden vaihteeseen.   

Valmistus omaan käyttöön erä tulee tämänhetkisen arvion mukaan toteutumaan.

Toimintakuluissa tullaan määräraha ylittämään tämän hetken arvion mukaan noin 0,7 miljoonaa euroa. Merkittävimmät tekijät ylitykseen ovat sekä infran että toimitilojen kunnossapitoon liittyvät palveluostot sekä infran kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat. Loppuvuoden lämmitys- ja kunnossapitotarpeen määrittää pitkälti sää. Toimiala pyrkii varmistamaan talousarvion pitävyyden loppuvuoden aikana keskeyttämällä / hidastamalla rekrytointeja ja kiinnittämällä erityistä huomiota palveluiden sekä tarvikkeiden ostoon. Toimialalla on mahdollisuus myös hyödyntää investointeihin varattua määrärahaa pienempien käyttötalouden kunnossapitokohteiden toteuttamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.