Kaupunginhallitus, kokous 9.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 349 Yhteistoimintaneuvottelujen aloittaminen koskien työpajatoiminnan muutoksia, niihin liittyviä mahdollisia henkilöstövaikutuksia ja töiden uudelleen järjestelyjä

PRIDno-2024-3480

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Perustelut

Tausta ja perustelut
Valtio on muuttamassa lainsäädäntöä ja rahoitusmallia 2.9.2024 ja 1.1.2025 alkaen, sen myötä palkkatuella työllistäminen kuntaorganisaatioon ei ole enää mahdollista. Palkkatukimuutokset tulevat koskemaan laajasti kaikkea kaupungin työllistämistoimintaa ulottuen myös yhdistyksiin, joiden työllistämistä on tuettu valtion ja kunnan tuilla.  Muutosten vuoksi toimintamallin uudistusta on valmisteltu keväästä 2024 alkaen ja asiaa on käsitelty kaupunkitason yhteistyötoimikunnan kokouksessa 18.6.2024. Valmistelu on edennyt siihen vaiheeseen, jotta voidaan aloittaa muutosta koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Valmistelussa todettiin, että kaavaillut muutokset pajatoimintaan ovat niin merkittäviä ja laajoja, että työnantajan tulee käynnistää kunnallisen yhteistoimintalain (laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 449/2007) 4 §:n mukainen yhteistoimintamenettely. Neuvotteluesityksessä tullaan esittämään aikuisten työpajan ja joidenkin tähän kytkeytyvien tehtävien mahdollista lakkauttamista taikka tehtävien uudelleenorganisointia. Sivistystoimialan nuorisoyksikössä toimivan nuorten työpajan toimintoja ei esitetä lakkautettavaksi, mutta ns. aikuisten pajan muutokset voivat heijastua myös nuorten työpajan toimintoihin ja henkilöstöön. Työllistämistuen päättyminen ja työpajatoimintojen uudelleen arviointi voivat vaikuttaa tehtävien uudelleen järjestelyjen ja mahdollisten henkilöstösiirtojen vuoksi myötä erityisesti teknisen toimialan, sivistystoimialan vapaa-aikalautakunnan alaisten yksiköiden ja Porin Palveluliikelaitoksen tehtäviin. Asian laajuuden vuoksi neuvottelumandaattia pyydetään kaupunginhallitukselta.

Lakimuutoksia ja niiden vaikutuksia

Yhteistoimintamenettely on seurausta TE24-uudistuksen yhteydessä tehdyistä lainsäädäntömuutoksista. Taloudellinen kannustinmekanismi kunnallisesta tukityöllistämisestä poistuu, kun palkkatuki ei kerrytä työssäoloehtoa enää 2.9.2024 jälkeen. Velvoitetyöllistäminen poistui lainsäädännöstä 2.9.2024 alkaen ja vireillä on lakiesitys, jonka mukaan palkkatuella työllistäminen kunnalle kielletään kokonaan v. 2025 alusta alkaen. Valtio leikkaa pois kunnan palkkatukityöllistämiseen varatut rahat valtionosuudesta vuodelle 2025 täysimääräisesti. Muutos vaikuttaa palkkatuella työllistämiseen julkisella ja kolmannella sektorilla.

Työttömyysturvaan tehtävillä lainsäädäntömuutoksilla on merkittäviä vaikutuksia kuntien taloudellisiin velvoitteisiin sekä työttömän työnhakijan taloudellisiin etuihin. Palkkatuettu työ ei enää kerrytä työntekijän työssäoloehtoa. Työssäoloehdon tulee täyttyä, jotta työnhakija saa työttömyysajalta joko Kelan tai työttömyyskassan maksamaa työttömyyspäivärahaa. Työntekijän työssäoloehtoon vaadittava aika pitenee 12 kuukauteen ja korvauksen määrä porrastetaan. Vuoden 2025 alusta alkaen kunnan maksuvastuu työttömyysturvasta kasvaa ja kunta maksaa työttömyysturvan kustannuksia jo 100 työttömyyspäivän jälkeen. Kunnalla ei jatkossa enää ole kannustinta antaa taloudellista tukea työttömän työnhakijan määräaikaiseen työllistämiseen palkkatuella. 

Työpajatoiminnan kuvaus
Porin kaupungin työpajatoimintaa on elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyyspalveluissa sekä sivistystoimialan nuorisoyksikössä. Niin sanotut aikuisten työpajat kuuluvat työllisyyspalveluiden organisaatioon ja alle 30-vuotiaiden nuorten työpaja sivistystoimialan nuorisoyksikössä. Työpajojen yhteisenä esihenkilönä toimii pajapäällikkö ja vakituinen henkilöstö on jaettu aikuisten ja nuorten työpajojen kesken. Käytännössä ohjaava henkilöstö kuitenkin valmentaa ja ohjaa sekä aikuisia että nuoria asiakkaita sikäli, kun toimitaan yhteisissä tiloissa tai toiminta on yhteistä. Aikuisten ja nuorten pajatoiminta on eriytetty hallinnollisesti 2024 alusta lukien, mutta käytännössä toimitaan suurelta osin samoissa tiloissa ja hyödynnetään samaa kalustoa sekä henkilöstöä.

Työpajatoiminta koostuu useasta eri pajasta. Luontopaja on hoitanut isoa osaa Porin luontoreittien rakentamisesta ja huollosta ja TYPA-paja kaupungin sisäisiä muuttoja ja erilaisia remontointitehtäviä. Lisäksi työpajan vakituinen ja määräaikainen palkkatuettu henkilöstö on vastannut kaupungin sisäisistä ateriakuljetuksista ja Varaosapankin pyörittämisestä. Työpajaan työllistettyä henkilöstöresurssia on hyödynnetty lisäksi muun muassa SuomiAreenan ja perinteisesti myös vaalien järjestämis- ja kuljetustehtävissä.

Työpajat toimivat osin samoissa tiloissa Veturitallinkadulla. Sinne on rakennettu puutöihin ja autonkorjaustöihin soveltuvat tilat, joita käytetään erityisesti nuorten asiakkaiden työkokeilu- ja tutkintoon valmistavilla ns. tuva-jaksoilla, joihin oppilaitokset voivat oppilaitaan ohjata. Lisäksi nuorten työpajatoimintaa on nuorisotalolla ja aikuisten työpajatoimintaa Toejoen vanhalla koululla. 

Nuorten työpajalla toimii tällä hetkellä taidepaja, käsityöpaja, bändipaja, pressipaja sekä Nuokkari Cafe. Sen toimintaa rahoitetaan erillisillä valtionavustuksilla. Nuorten työpaja jatkuu osana sivistystoimialan nuorisoyksikköä. Työllistämisessä noudatetaan kuitenkin samoja periaatteita kuin kaupungissa yleisesti. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat nuorten työpajan henkilöstöä vain siltä osin kuin niillä on vaikutusta työtilojen tai toimintojen mahdollisiin siirtoihin, tehtävämuutoksiin tai muihin vastaaviin, pajatoiminnan uudelleenorganisoinnista aiheutuviin muutoksiin.

Työpajojen toiminnassa palkkatuella työllistettyjen työntekijöiden rooli on ollut merkittävä. Vakituinen henkilöstö toimii lähinnä ohjaavissa ja valmentavissa tehtävissä ja sen lisäksi ohjaavissa tehtävissä on myös palkkatuella tuettuja työntekijöitä. Työpajojen työtehtävissä on pystytty tarjoamaan monipuolisia työkokemuksia määräaikaisissa työsuhteissa olleille palkkatukityöllistetyille. Lisäksi työpajalla on asiakkaita mm. työkokeilussa, opiskelijoina ja hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan asiakkaina. 

Pajojen tehtäväkokonaisuuksien mahdollinen siirto
Pajoilla on palvelutuontantoa, joiden jatkosta neuvotellaan yhteistoimintamenettelyssä ja käydään keskustelua kaupungin eri toimintojen välillä. Tällaisia tehtäviä ovat:

  • Palveluliikelaitoksen ruokakuljetukset
  • Sisäiset muutot ja kuljetukset sekä kalusteiden kierrätys ja kunnostus.
  • Luontoreittien ylläpito ja rakentaminen, samoin Tammen tilan hoito ja huolto.
  • Yyterin ulkoalueiden kesäajan huolto

Mikäli kriittisiä toimintoja siirretään sisäisesti toisiin yksiköihin tai päätetään hoitaa muulla tavoin, periaatteena on, että toimintaan osoitettu talousarviomääräraha seuraa mukana siirrettävään yksikköön. Toimintaan tarvittavasta henkilöstöstä ja sen määrästä neuvotellaan vastaanottavan yksikön kanssa.

 ​​​​​Muita neuvoteltavia toimintoja ja tehtäviä
Veturitallien vuokrakiinteistön vuokrasopimus ehdotetaan irtisanottavaksi. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 12 kuukautta, joka alkaa irtisanomista seuraavan kuukauden alusta. Satakunnan hyvinvointialue ja Porin kaupunki ovat lisäksi solmineet alivuokralaissopimuksen veturitalleista, jonka hyvinvointialue on ilmoittanut irtisanovansa sähköpostissaan 20.5.2024. Hyvinvointialueen osuus Veturitallin 150.000 euron vuosivuokrasopimuksesta on ollut 68.000 euroa. Hyvinvointialue ei ole toimittanut virallista irtisanomisilmoitusta 2.9.2024 mennessä. Toimitilan irtisanomisesta aiheutuu myös muita vaikutuksia ja muutoksia toimintaan sekä talouteen, joiden yksityiskohdista neuvotellaan osana yhteistoimintamenettelyä.

Kaupunkitason johtoryhmä nimesi 26.8.2024 valmistelun toteuttamiseksi ja käytäntöön saattamiseksi projektiryhmän, johon kuuluvat edustajat kasvu- ja työllisyyspalveluista, henkilöstöpalveluista, tekniseltä toimialalta, palveluliikelaitoksesta, sivistystoimialalta ja viestinnästä. Projektiryhmä huolehtii myös yhteistoimintaneuvottelujen toteuttamisesta ja toimii työnantajan edustajana neuvotteluissa. Työantajan neuvotteluesitys ja neuvottelukutsu lähetetään kaupungin kaikille pääluottamusmiehille, jotka voivat itse arvioida osallistumisensa tarpeellisuuden edustettaviensa perusteella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että edellä esitetty yhteistoimintaneuvottelu käynnistetään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

___________________

Merkitään, että Jouko Hautamäki oli kokouksessa saapuvilla tämän asian käsittelyn ajan kello 15.02 - 15.19.

Tiedoksi

Jouko Hautamäki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.