Kaupunginvaltuusto, kokous 7.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Sähköisten potkulautojen turvallinen pysäköinti Porissa, valtuustoaloite, valtuutettu Jarno Joensuu (lisäpykälä)

PRIDno-2024-3897

Perustelut

Valtuutettu Jarno Joensuu jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"SÄHKÖISTEN POTKULAUTOJEN TURVALLINEN PYSÄKÖINTI PORISSA

Tieliikennelain 52§ mukaan sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään ja sillä ajettaessa tulee noudattaa polkupyöräilijän liikennesääntöjä sekä liikenteenohjauslaitteita. Sähköpotkulaudalla ajetaan pyörätiellä tai ajoradalla mutta ei jalkakäytävällä. Porin kaupungin verkkosivujen mukaan Porissa toimii ainakin kolme sähköpotkulautoja vuokraavaa toiminnanharjoittajaa: Joescooter, Bird ja Ryde. Vuokrattavia laitteita on paljon Porin keskustassa ja myös keskustan lähialueilla.

Porin kaupunki on ohjeistanut sähköpotkulautoja vuokraavia toiminnanharjoittajia 2.5.2023 annetulla laadukkaalla ohjeistuksella (Tekninen lautakunta). Toiminnanharjoittajat eivät varsinaisesti ole sopimussuhteessa Porin kaupungin kanssa, ja heillä on kokonaisvastuu palvelunsa järjestämisestä, laitteiden huollosta sekä siirtämisestä, asiakaspalvelusta sekä asianmukaisesta ja häiriöttömästä laitteiden pysäköinnistä.

Sähköpotkulaudan saa pysäköidä kevyen liikenteen väylän reunaan polkupyörän tapaan häiriöttömästi. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että asianmukainen, häiriötön ja ennen kaikkea turvallinen sähköpotkulautojen pysäköinti ei toteudu Porissa. Päivittäin voidaan todeta lähes joka puolella Porin keskustassa ja sen lähialueilla, että sähköpotkulautoja on pysäköitynä väärin esteellisesti kevyen liikenteen väylille aiheuttaen jatkuvia vaaratilanteita kevyen liikenteen väylien käyttäjille. Väärin pysäköidyt sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet lukuisia vammautumisia pyöräilijöille ja kävelijöille, vaaratilanteita on säännöllisesti. Ongelmaan on tultava muutos pikaisesti turvallisempaan suuntaan.

Porin kaupungin hallintosäännön 130§ mukaan esitän seuraavaa:

1. Porin kaupunki muuttaa sähköisten potkulautojen ohjeistuksessa kohtaa pysäköinti siten, että se velvoittaa toiminnanharjoittajia huomattavasti laajemmin ohjaamaan ja valvomaan vuokraustoiminnan niin, että vaaraa aiheuttavaa pysäköintiä ei tapahdu Porin kaupungin alueella.

2. Porin kaupunki tekee suunnitelman ja rakentaa vuoden 2025 aikana Porin keskustaan ja keskustan lähialueille säännöllisin välein yhteisiä vain sähköpotkulautojen pysäköintiin tarkoitettuja merkittyjä asfaltoituja pysäköintialueita, jotka ovat kevyen liikenteen väylien vieressä.

3. Porin kaupunki edellyttää sähköpotkulautojen vuokraustoimintaa harjoittavia toiminnanharjoittajia ohjaamaan sovellustensa toimintaa niin, että pysäköinti toteutuu vain merkityillä ja tähän käyttötarkoitukseen ohjatuilla pysäköintialueilla.

Porissa 7.10.2024

Jarno Joensuu

kaupunginvaltuutettu (sd)”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.