Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 16.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 119 Kumppanuussopimuksen solmiminen, SPR Kontti-ketju Porin yksikön kanssa vuosille 2025-2026

PRIDno-2024-3882

Valmistelija

  • Jenni Ketonen, työllisyyspäällikkö, jenni.ketonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 15.4.2024 § 175 kumppanuussopimusneuvotteluiden käynnistämisestä SPR:n Kontti-​ketju Porin yksikön kanssa.

Porin kaupungilla ja SPR:n Kontti-​ketju Porin yksiköllä on ollut kumppanuussopimus vuodesta 2021 alkaen. Sopimuksen keskiössä on ollut kierrätystavaratalolla tarjottavat monipuoliset palkkatukityö-, työkokeilu ja kuntouttavan työtoiminnan jaksot nuorille ja pitkäaikaistyöttömille työnhakijoille. Eri oppilaitosten opiskelijoille on tarjottu harjoittelupaikkoja ja työllisyyspalveluiden asiakkaillekin on tarjottu tutkinnon osien tai oppisopimustutkinnon suorittamisen mahdollisuutta. Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuonna 2023, poistettiin kaupungin kumppanuussopimuksesta kuntouttavan työtoiminnan osuus, koska se kuuluu hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Lisäksi työllistettäville on ollut tarjolla SPR:n omia koulutuksia, jotka ovat kehittäneet henkilöiden arjen taitoja ja työelämävalmiuksia. Työllistettyjen on ollut mahdollisuus edetä helpommista vaativampiin tehtäviin ja muutaman tunnin kokeiluista täyteen viikkotyötuntimäärään. Kontti on esimerkillisesti poluttanut työnhakijoita kohti työelämää ja aiemmin myös edelleen sijoittanut alueen yrityksiin. Nykylainsäädäntö ei enää mahdollista edelleen sijoittamista.  

Työllisyyttä edistävä toiminta SPR Kontti-ketjun Porin yksikössä on merkittävää työttömien työnhakijoiden työelämävalmiuksien parantamisen kannalta ja Kontin avulla moni vaikeasti työllistyvä on löytänyt polun avoimille työmarkkinoille. Työllistämistoiminta on laajaa, monipuolista ja ammattimaista. Valtion palkkatuella ja kunnan Pori-lisällä on ollut työllistettynä tänä vuonna 65 eri henkilöä ja keskimäärin 35 hlö/kk. Palkattomassa työkokeilussa on ollut tänä vuonna 48 eri henkilöä ja kuukausittain n. 10-20 henkilöä.   

SPR:n Kontti-ketju Porin yksikön kierrätystavaratalolla on myös merkittävä rooli uudelleenkäytön ja kierrätyksen edistämisessä Porin seudulla toiminnan vähentäessä käyttökelpoisen tavaran päätymistä jätteeksi ja edistäen kiertotaloutta. Lisäksi SPR:n Kontti-ketju Porin yksikkö osallistuu Suomen Punaisen Ristin paikallisen auttamisvalmiuden ylläpitämiseen SPR Satakunnan Piirin alaisuudessa. 

Toimijan kanssa on käyty neuvotteluja vuosille 2025-2026 kohdistuvasta kumppanuussopimuksesta ja sen sisällöstä, osapuolten välisestä yhteistyöstä ja toiminnan tukemiseksi maksettavasta avustuksesta. Sopimuksen sisältö mukailee aiemman sopimuksen sisältöä. Ainoastaan palkkatukityöllistämisen velvoitetta on vähennetty, koska kaupunki esitti niin. Tähän vaikuttaa laki- ja rahoitusmallimuutokset ja palkkatuella työllistämisen määrällinen väheneminen. Sopimus otetaan uudelleen tarkasteltavaksi kesken sopimuskauden, mikäli kuntien työllisyyden hoidon malli muuttuu oleellisella tavalla. Vuosittaisen avustuksen määräksi esitetään 40.000 euroa, joka on tarkoitettu työllistämis- ja kierrätystoiminnan ylläpitämiseen sekä työllistämistavoitteiden toteuttamiseen.

Tavallisesti kumppanuussopimuksen solmimisen yhteydessä kaupunki nimittää yhdistyksen hallituksen kokouksiin osallistumaan oikeutetun asiantuntijan. Kontti-ketjun Porin yksikkö on osa Suomen Punaisen Ristin valtakunnallista Kontti-kierrätystavarataloketjua, joka hallinnollisesti kuuluu SPR:n Keskustoimiston alaisuuteen. Työllisyystoiminnan ohjaus tapahtuu ohjausryhmässä, johon kaupunki nimeää edustajansa.

Kumppanuussopimusneuvotteluihin ovat osallistuneet SPR:n Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja ja Porin yksikön myymäläpäällikkö sekä kaupungin puolelta kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksiköstä työvoimasuunnittelija ja työllisyyspäällikkö, strategia- ja hyvinvointiyksiköstä yhteyskoordinaattori ja ympäristösuunnitteluyksiköstä projektipäällikkö. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle kumppanuussopimuksen tekemistä SPR Kontti-ketjun Porin yksikön kanssa siten, että kaupunginhallitus päättää

  • hyväksyä Porin kaupungin ja SPR Kontti-ketjun Porin yksikön välisen kumppanuussopimuksen ehdotuksen mukaisesti tulemaan voimaan 1.1.2025 ja valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen kaupungin puolesta;
  • myöntää toimijalle vuosittaista avustusta 40 000 euroa vuosille 2025–2026; sekä
  • nimetä SPR Kontti-ketjun Porin yksikön ohjausryhmän kokouksiin osallistuvaksi asiantuntijaksi työvoimasuunnittelijan ja hänen varahenkilökseen työllisyyspäällikön.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, SPR Kontti Porin yksikkö, Porin kaupungin työllisyyspalvelut, yhteyskoordinaattori