Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 16.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 115 Tahkoluodon mereentäyttöalueen geoteknisten selvitysten tarjouskilpailu ja konsultin valinta

PRIDno-2024-1768

Valmistelija

  • Mariitta Vuorenpää, Yleiskaavasuunnittelija, mariitta.vuorenpaa@pori.fi

Perustelut

Tahkoluoto-Paakareiden osayleiskaavan selvitykset

Tahkoluodon noin 100ha:n mereentäyttöalueen geoteknisten selvitysten ja virtausmallinnuksen tarjouspyyntö lähetettiin 10.9.2024 Sarastian puitesopimuskonsulteille.

Määräaikaan (24.9.2024) mennessä saatiin neljä tarjousta. Tarjottujen selvitysten tekotavassa, sisällössä ja riskeissä oli niin suurta vaihteluita, että tarjouskilpailu päätettiin keskeyttää ja pyytää tarkennetut tarjoukset 8.10.2024 mennessä. Esimerkiksi lauttatyöskentelyn kohdistuminen alkutalveen olisi aiheuttanut kaupungille useiden kymmenien tuhansien eurojen riskikustannuksia. Siksi pohjatutkimuksiin tarvittava lauttatyöskentely päätettiin siirtää keväälle, jolloin siihen kohdistuu normaalit tuulipäivien korvausvastuut.

Tarkennetut tarjoukset saatiin Sitowise Oy:ltä (Tampereen toimipiste) ja Ramboll Oy:ltä (Porin toimipiste). Molemmat tarjoukset vastasivat tarjouspyynnössä esitettyihin tavoitteisiin.

Olennaisin ero tarjouksissa oli, että Sitowise Oy tarjosi pohjatutkimusten näytteenottoa tehtäväksi kokonaan jään päältä, koska heille pohjatutkimukset lautalta tarjoava alikonsultti on huomattavan kallis (176 470€). Jäältä työskentely olisi erittäin edullista, mutta sisältää meren jäätymiseen liittyvän riskin niin, että pohjatutkimuslauttaa voitaisiin tarvita joka tapauksessa keväällä. Myös Ramboll Oy tarjosi osaa pohjatutkimuksista tehtäväksi jäältä. Tarjoukset päätettiin vertailla epäsuotuisimman jääolosuhteen mukaan niin, että kaikki pohjatutkimukset tehtäisiin lautalta, mutta työ tulisi kuitenkin kaupungille tätä edullisemmaksi riippuen siitä, miten monta jäätutkimuspäivää kevättalvella on mahdollista toteuttaa. Tarjouksia vertailtaessa on tärkeää tietää, millaisiin kustannuksiin kaupunki on todellisuudessa sitoutunut niin, että työ saadaan tehtyä.

Näin laskettuna Sitowisen työn loppusumma on 299 875€ ja Rambollin 269 432€. Tämän jälkeen tarjoukset vertailtiin 70 pistettä hinnan, 10p referenssien, 10p aikataulun ja 10p alikonsulttitarpeen mukaan. Sitowise sai 89 pistettä ja Ramboll 93, joten Ramboll voitti tarjouskilpailun.

Työt on tarjottu niin, että tutkittavien näytteiden määrää voidaan työn edetessä vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Optioina on tarjottu mahdollisesti tarvittavia lisätutkimuksia, joihin on syytä varata noin 20 000€. Virtausmallinnuksen lopulliseen hintaan pyydetään lisätarkennuksia (alaspäin) tai selvitetään sen teettämistä Sitowise Oy:llä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättä tilata Tahkoluodon täyttömaan geotekniset selvitykset ja virtausmallinnuksen Ramboll Oy:ltä kokonaishinta-arviolla 254 708€ ja varaa samalla noin 20 000€ projektin edetessä tarvittavien näyteanalyysien mahdollista lisäystarvetta varten (varaus kohdistuu vuodelle 2024). Työn laskutus jakautuu noin puoliksi vuosille 2024 ja 2025.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

Tiedoksi

Tarjoajat

Liitteet

Oheismateriaali