Perustelut
Satakunnan työllisyysalue aloitti toiminnan 11 kunnan alueen vastuullisena työvoimaviranomaisena 1.1.2025 ja työllisyysalueen vastuukuntana toimii Porin kaupunki. TE-toimistosta ja Satakunnan ELY-keskuksesta sekä KEHA-keskuksesta liikkeenluovutuksella siirtyvät henkilöt siirtyvät Porin kaupungin viranhaltijoiksi elinvoima- ja ympäristötoimialalle. TE-hallinnosta on ilmoitettu siirtyvän liikkeenluovutuksella 128 henkilöä, joille on perustettu virat. Työllisyysalueen valmistelun henkilöstösuunnitelmassa on arvioitu, että on välttämätöntä perustaa 6 uutta virkaa siirtyvien henkilöiden lisäksi, jotta turvataan lakisääteisten palveluiden toteutus. Näin ollen työllisyysalueelle perustettavia virkoja on yhteensä 134.
Työ- ja elinkeinotoimistossa, ELY-keskuksessa ja KEHA-keskuksessa virkasuhteessa olevat, työvoimapalveluihin liittyvissä tehtävissä toimivat viranhaltijat, siirtyivät vastuukunta Porin kaupungin palvelukseen, työvoimapalvelujen järjestämistä koskevan voimaanpanolain (383/2023) säännösten mukaisesti. Liikkeenluovutustilanteessa valtion viranhaltijat siirtyivät kunnalle siirtohetken tehtävissään ja toimenkuvissaan. Osa viroista täytetään ns. suorilla siirroilla, mikäli siirtyvässä henkilöstössä on saman tasoinen ja tehtävään soveltuva toimenkuva. Siirtyvän henkilöstön viranhoitomääräykset on hyväksytty joulukuussa 2024. Toimivalta viranhaltijan valinnasta virkaan oli viranhoitomääräysten hyväksymishetkellä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön (ELYM 17.4.2024 §48) mukaisesti lautakunnalla.
Toimintayksiköiden päälliköt
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 13.5.2024 § 228 perustaa elinkeino- ja työnvälityspalveluiden ja monialaisten palveluiden toimintayksiköiden päälliköiden virat. Toimintayksikön päälliköt vastaavat oman toimintayksikkönsä operatiivisesta johtamisesta ja toimivat esihenkilöinä palvelupäällikölle. He vastaavat toimintayksikköön kuuluvien palveluiden organisoinnista, yhteensovittamisesta ja kehittämisestä. Lisäksi heidän vastuullaan ovat talous- ja henkilöstöhallintoon liittyvät hallinnolliset tehtävät kuten talouden ja henkilöstön suunnittelu ja seuranta. Toimintayksikön päällikkö vastaa myös oman yksikkönsä sidosryhmätyöstä ja osallistuu toimielimen valmistelutyöhön.
Elinkeino- ja työnvälityspalvelut -toimintayksikön päällikön virka on täytetty elinvoima- ja ympäristölautakunnassa 21.8.2024 §90.
Palvelupäälliköt
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.5.2024 § 254 perustaa 5 palvelupäällikön virkaa, jotka ovat: elinkeino- ja koulutuspalveluiden palvelupäällikkö, alkupalveluiden palvelupäällikkö, työnvälityspalveluiden palvelupäällikkö, TYM-palvelupäällikkö sekä nuorten ja kotouttamispalveluiden palvelupäällikkö. Palvelupäällikkö toimii lähiesihenkilönä omalle tiimilleen sekä vastaa palvelualueensa operatiivisesta johtamisesta. Palvelupäälliköt toimivat virkavastuulla, koska tekevät henkilöstöpäätöksiä ja julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain mukaisia viranhaltija- ja hallintopäätöksiä liittyen asiakkaiden palveluihin.
Palvelupäällikön, joka vastaa alle 30-vuotiaiden työnhakijoiden lakisääteisten työvoimapalveluiden järjestämisestä ja kehittämisestä sekä TYM-lain mukaisen nuorten monialaisen yhteispalvelun koordinoinnista, virka on täytetty elinvoima- ja ympäristölautakunnassa 18.9.2024 §106.
Asiantuntijat, vastaavat asiantuntijat, psykologit, johtava psykologi ja palveluneuvojat
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 2.9.2024 § 341 perustaa kolme vastaavan asiantuntijan, 110 asiantuntijan, viisi psykologin, yksi johtavan psykologin ja kahdeksan palveluneuvojan virkaa.
3 vastaavaa asiantuntijaa: He toimivat työttömyysturva- ja palkkatukiasioiden sekä maahanmuuttajien kotouttamispalveluissa erityisasiantuntijoina ja tekevät itsenäisesti päätöksiä vaativissa asiakastapauksissa. He toimivat konsultaatioapuna sekä kouluttajina asiakaspalvelussa toimiville asiantuntijoille sekä edustavat organisaatiota mm. valtakunnallisissa asiantuntijaverkostoissa. Heidän vastuullaan on oman alansa lainsäädännön ja ohjeiden tuntemus ja lainsäädännön soveltamisen tuki muille asiantuntijoille.
110 asiantuntijaa: Heistä 36 toimii ensisijaisesti työnhakijoiden alkupalveluissa ja työnvälityspalveluissa, 50 monialaisissa palveluissa sekä kotouttamispalveluissa ja 17 virkaa perustetaan elinkeino- ja koulutuspalveluihin. Lisäksi on asiantuntijatehtäviä, jotka eivät ole suoraa asiakaspalvelua ja ne jakautuvat siten, että 3 virkaa perustetaan kehittämispalveluihin, 3 viestinnän tehtäviin ja 1 maksatus- ja talouspalveluihin. Työnkuvat vastaavat siirtovaiheessa TE-toimistossa, ELY-keskuksessa tai Keha-keskuksessa olleita työnkuvia mutta niitä voidaan tarvittaessa muokata ja virkoja voidaan siirtää toimintayksikön sisällä tai niiden välillä.
Työnhakija-asiakkaiden henkilöpalveluissa asiantuntija toimii asiakkaan ns. omavirkailijana ja ohjaa ja neuvoo asiakasta. Asiakasprosessiin kuuluvista suunnitelmista ja tapaamisista on säädetty julkisessa työvoima- ja yrityspalvelulaissa. Asiantuntija on työvoimapalveluita säätelevän lainsäädännön sekä työllistymiseen suuntaavan palveluvalikon ja -verkoston osaaja. Asiantuntija haastattelee asiakasta ja tekee palvelutarpeen arvion sekä yhdessä asiakkaan kanssa laatii työllistymissuunnitelmia ja täydentäviä suunnitelmia. Asiantuntija tekee myös asiakkaan työttömyysturvaan vaikuttavat lausunnot. Asiantuntija ohjaa asiakasta työhön tai asiakkaan tarvitsemiin työllistymistä edistäviin palveluihin, koulutuksiin tai työkykyä arvioiviin sekä tukeviin palveluihin.
Kehittämispalveluiden asiantuntijat toimivat mm. koulutussuunnittelussa, palveluhankinnoissa ja kehittämistehtävissä. Viestinnän asiantuntijat sijoittuvat Porin kaupungin viestinnän organisaatioon ja tekevät sekä työllisyysalueen viestintään että kaupungin muuhun viestintään liittyviä tehtäviä. Maksatusasiantuntija sijoittuu Porin kaupungin taloushallintoon ja tehtäviin kuuluu sekä työllisyysalueen että kaupungin taloushalllintoon kuuluvia ja toimenkuvaan soveltuvia tehtäviä.
Kehittämisasiantuntijan virka on täytetty elinvoima- ja ympäristölautakunnassa 18.12.2024 §148.
5 psykologia: Ammatinvalinnan ja uraohjauksen psykologit toteuttavat lakisääteistä tehtävää tarjoamalla työnhakija-asiakkaille arviointi- ja ohjauspalveluita tukemaan ammatinvalintaa, työelämään sijoittumista, ammatinvaihtoa ja osaamisen kehittämistä. Psykologit toimivat uraohjauksen asiantuntijoina ja tarjoavat erityisosaamistaan asiakkaan ja hänen asiakkuudestaan vastaavan asiantuntijan avuksi. Psykologeilla ei ole ns. omia asiakkaita. Asiakkuudet ovat pääsääntöisesti lyhytkestoisia. Uravaihtoehtojen, soveltuvuuden ja osaamisen selvittelyssä voidaan käyttää psykologisia arviointimenetelmiä.
1 johtava psykologi: Johtava psykologi toimii psykologien työnjohdollisena ja hallinnollisena esihenkilönä. Lisäksi hän vastaa palvelukokonaisuuden organisoinnista, toimivuudesta, kehittämisestä ja vaikuttavuudesta. Hänellä ei ole taloushallinnon vastuita. Esihenkilötehtävät ovat 50% toimenkuvasta ja toinen 50% on psykologin asiakastyötä.
8 palveluneuvojaa: He toimivat työllisyysalueen asiakaspalvelussa sekä toimipisteiden infoissa että puhelinpalvelussa. Jokaisessa neljässä toimipisteessä on 1 tai 2 palveluneuvojaa, jotka päivystävät ajanvarauksettomasti ja palvelevat asiakkaita. Heiltä vaaditaan perustiedot työvoimapalveluista ja asiakastietojärjestelmän käytöstä, koska he ottavat vastaan asiakkaan lomakkeita ja työnhakijaksi ilmoittautumisia ja heidän tulee osata neuvoa asiakkaita monenlaisissa työvoimapalveluissa. Lisäksi he vastaavat asiakaspalvelun puhelinnumeroon, joka palvelee koko alueen laajuisesti. Heillä ei ole ns. omia asiakkaita, joiden prosessista, suunnitelmista ja päätöksistä he olisivat vastuussa. Välittömän asiakaspalvelun lisäksi heidän tehtävikseen kuuluu erilaisia tukipalveluita, mm. materiaalien skannaamista, arkistointia ja postin jakoon liittyviä tehtäviä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi Satakunnan työllisyysalueen virkojen täyttämisen liitteen mukaisesti.