Kaupunginhallitus, kokous 13.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Sopimus kuntaan ohjaamisesta ja kotoutumisen edistämisestä vuosille 2025 ja 2026

PRIDno-2024-4754

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Laissa kotoutumisen edistämiseksi kunnalle on asetettu yleis-​ ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä,​ suunnittelusta ja seurannasta paikallisella tasolla. Velvoitteen täyttämiseksi on laadittu Porin kaupungin kotoutumisen edistämisen strategia vuonna 2023 ja samalla päivitettiin kotouttamisohjelma vastaamaan uusia rakenteita ja olosuhteita. Vuosittain laaditaan sopimus kansainvälistä suojelua saaneiden henkilöiden kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä ELY-​keskuksen kanssa. Laki kotoutumisen edistämisestä vaatii kunnilta aikaisemmasta kotoutumisohjelmasta poikkeavan palvelukuvausasiakirjan, joten syksyllä 2024 laadittiin monialaisena yhteistyönä Porin kaupungin kotoutumisohjelma, jonka kaupunginhallitus on hyväksynyt 25.11.2024.

Kotoutumislain luvun §61 kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallista korvausta Kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden vastaanottamisesta, heidän osaamisensa ja kotoutumisen palvelutarpeensa arvioinnista, kotoutumissuunnitelman laatimisesta, ohjauksesta ja neuvonnasta sekä monikielisen yhteiskuntaorientaation, kotoutumiskoulutuksen, tulkitsemisen ja muiden kotoutumista edistävien palveluiden järjestämisestä.

1.1.2025 alkaen laskennallista korvausta maksetaan kahdelta vuodelta (kiintiöpakolaisten osalta kolmelta vuodelta). Kotoutumisaika lyhenee kahteen vuoteen. Tulkitsemiskuluista ei voi enää jatkossa hakea erillistä korvausta, vaan kunta saa ainoastaan laskennallista korvausta kulujen kattamiseksi.

Vuonna 2024 Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin on sijoitettu oleskeluluvan saaneita, erittäin haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita 20.12. mennessä 13 henkilöä. Lisäksi 2 kuntasijoitushakemuksessa on kuulemisprosessi käynnissä hyvinvointialueen kanssa. Alaikäisenä yksin maahan tulleita kunta on ottanut vastaan yhteensä 6 henkilöä.

Kuntaan on muuttanut pakolaistaustaisia henkilöitä vuoden 2024 aikana yhteensä 168, joista 145 ukrainalaista ja 17 henkilöä muulla perusteella.

Satakunnan vastaanottojärjestelmän piirissä 9.12.2024 on yhteensä ukrainalaisia tilapäistä suojelua saavia asiakkaita 867, joista Porissa 186 henkilöä. Satakunnan vastaanottojärjestelmän piirissä on joulukuussa kirjoilla 572 tilapäisen suojelun saanutta ukrainalaista, joilla olisi oikeus saada kotikunta.

Porin kaupunki on vastaanottamassa aiemman voimassa olevan sopimuksen mukaisesti 10 afganistanilaista kiintiöpakolaista keväällä 2025 Iranista. Varsinainen vastaanottovuosi oli vuosi 2024, mutta pakolaisten saapuminen viivästyi valtion taholta ja siirtyi vuodelle 2025. Vastaanoton järjestelystä vastaa MONIPORI-infon henkilökunta.

Satakunnan ELY-keskus esittää Porin kaupungille sopimuksen päivittämistä siten, että Porin kaupungin vastaanottama kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä vuosina 2025 ja 2026 olisi enintään 20 tilapäistä suojelua saavaa henkilöä molempina vuosina, enintään 10 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa molempina vuosina sekä enintään 15 kiintiöpakolaista vuonna 2026.

Kunta on kuullut Satakunnan hyvinvointialuetta käsillä olevaan sopimukseen liittyen 18.12.2024 ja saanut hyväksyvän kannanoton ohella päivitetyn ohjeen, jonka mukaan kuuleminen siirretään jatkossa Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamon kautta sote-operatiivisen ryhmän käsiteltäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Satakunnan ELY-keskuksen lähettämän sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä vuosille 2025 ja 2026.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Päivi Juhala, Satakunnan ELY-keskus, paivi.juhala@ely-keskus.fi 
Niina Hyytinen, kansainvälisten asioiden koordinaattori, niina.hyytinen@pori.fi 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.