Kaupunginvaltuusto, kokous 3.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen yhtenäinen toimintamalli Poriin, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Christa Lahto (lisäpykälä)

PRIDno-2025-1309

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Porin kaupunginvaltuusto

—————————————

Aloite 3.3.2025

—————————————

Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen yhtenäinen toimintamalli Poriin

—————————————

”Pori on lasten ja nuorten kaupunki”. 

Tämä on tärkein Porin kaupungin strategiaan tehty kirjaus. Yhtä kaikki se on lupaus, johon liittyy erityinen vastuu ja velvollisuus. Se ei ole pelkkä kirjaus, muutoin se veisi pohjan ja uskottavuuden strategialta ja samalla kaupungin toiminnalta sekä lakiin säädetyn kokonaishyvinvoinnin edistämiseltä. Tärkeänä kirjauksena voimme pitää myös strategiamme toista kohtaa: ”Jokaisella porilaisella on mahdollisuus terveelliseen, aktiiviseen ja turvalliseen elämään”. Tämän hienon strategiakirjauksen erityisenä tekona mainitaan: ”Syrjäytymisen ehkäisemiseksi vähennämme yksinäisyyttä ja osattomuutta”. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen taustalla on aina asioita joiden ennaltaehkäisyyn voimme pienilläkin arjen teoilla vaikuttaa.

Kiusaaminen on vakava ongelma, jota esiintyy kaikkialla yhteiskunnassamme ja kouluyhteisöissä. Ja kuten niin monen muunkin ongelman kohdalla, myös kiusaaminen muuttaa ilmiönä jatkuvasti muotoaan ja kehittyy. 

Kiusaaminen kehittyy, ja silloin myös kiusaamisen ehkäisy ja kiusaamistilanteiden kokonaisvaltaisen hoitamisen on vastaavasti kehityttävä. 

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) 24.8.2022 julkaisemasta raportista selviää, että ”Joka kymmenes oppilas ei uskalla kertoa kiusaamisesta eikä tiedä, miten kiusaamiseen puututaan kouluissa”.  Jos oppilaat eivät tiedä, miten kiusaamistilanteisiin puututaan tai miten niitä lähdetään selvittämään, eivät he välttämättä kerro näkemästään tai kokemastaan kiusaamisesta, Karvin raportissa myös todetaan. Lisäksi Karvin toteuttamaan kyselyyn vastasi yli tuhansia oppilaiden huoltajia. Noin kolmannes heistäkään ei kokenut saaneensa tietoa siitä, miten oman lapsen koulussa kiusaamista ehkäistään, miten siihen puututaan tai miten tapaukset selvitetään. 

Porin kaupungin on muun muassa edellä mainitusta syystä tulevaisuudessa jaettava asiasta tietoa ja ohjeita omilla sivuillaan selkeästi ja helposti saavutettavasti. Esimerkkinä Porille voisi toimia Vantaan kaupungin sivusto, josta tietoa aiheeseen löytyy helposti, useammalla kielellä, eri tasoisesti ja ymmärrettävästi: https://www.vantaa.fi/fi/kiusaamisen-ehkaisy-ja-puuttuminen   Tällä hetkellä juuri mitään tietoa ei Porin kaupungin sivuilta ole löydettävissä.

Porissa on otettava siis myös käyttöön yhteinen toimenpideohjelma, jolla puututaan kiusaamiseen ja ehkäistään sitä. Toimenpideohjelman tulisi koskea yhdenmukaisesti jokaista päiväkotia, koulua ja toisen asteen oppilaitosta. Kuitenkin niin, että palvelualueet tarkentaisivat sisältöjä omaan toimintaympäristöönsä soveltuviksi. Toimintayksiköt sopisivat siis edelleen yksikössä käytössä olevista konkreettisista toimintatavoista pohjautuen kuitenkin yhtenäiseen ”Porin toimintamalliin”.

 Porin kouluissa on tällä hetkellä kaikilla omat ohjeensa ja toimintatapansa kiusaamistilanteiden

hoitamiseen.

Käytännöt eivät ole yhtenäisiä, jokainen koulu saa määritellä  toimintansa kiusaamis-aiheen suhteen mieleisekseen. Se tarkoittaa sitä, että yhdessä koulussa käytännöt toimivat, toisessa ehkä eivät. Koulut ja muut toimijat saattavat sijaita samassa korttelissa, mutta siitä huolimatta erot ovat huomattavat. Tässä piilee kaiken muun lisäksi merkittävä tasavertaisuus ongelma. Joissakin kouluissamme on myös raportoitu lukuvuoden arvioinneissa tavoitteisiin pääsemisessä ongelmia, eli kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja puuttumisen konkreettisesti toteutuneisiin ja tavoiteltuihin toimenpiteisiin ei ole päästy erinäisistä syistä. 

Kiusaamiskäytäntöjen suunnitteluun sekä hoitamiseen pitäisi olla myös selvä, vastuullinen taho, joka vastaa toiminnasta ja sen aktiivisesta kehittämisestä. Kiusaamistilanteiden hoitamiseen pitää ottaa paremmin mukaan moniammatillisia yhteistyötahoja, sekä hyödyntää myös paikallista järjestötoimintaa jolla on asiaan perehtyneisyyttä. Kaupunkiorganisaatiossa itsessään ja Satakunnan hyvinvointialueella on myös toimintoja ja toimijoita, joita voitaisiin käyttää kiusaamistilanteiden hoitamiseen, mutta niitä ei aktiivisesti tai matalalla kynnyksellä hyödynnetä. Satakunnan sovittelutoimi on yksi hyvä esimerkki toiminnoista, joita voi kiusaamistapausten hoidossa käyttää.

Sovittelutoimea ei ole merkitty koulujen suunnitelmiin ja strategioihin kiusaamistilanteiden hoitamisessa, vaikka sovittelutoimi olisi useassakin tapauksessa paras vaihtoehto, usein jopa helpoin tapa. Tämä on yksi esimerkki vallitsevista puutteista, joita kiusaamiseen liittyvissä toiminnoissa löytyy, mikä johtaa siihen, ettei kiusaamisongelmaan päästä riittävän tuloksellisesti kiinni, ja jolloin merkittäviä toimenpiteitä, resursseja ja erityisen toimivia ratkaisumahdollisuuksia jää hyödyntämättä.

Aloitteen edellyttämä suunnittelutyö voidaan tehdä moniammatillisesti eri toimijoiden kanssa yhteistyössä. Käytännössä mitään uutta ei tarvitse keksiä, sillä hyviä, toimivia käytänteitä ja malleja on jo olemassa, niistä on rakennettava toimiva kokonaisuus.  Käytäntöjen ja yhtenäisen toimintamallin jalkauttaminen kouluihin voitaisiin toteuttaa esimerkiksi työpaikkakoulutusten yhteydessä.

Porin on tehtävä tarvittavat toimenpiteet, jotta kaupungin strategiaan kirjatut tärkeät lupaukset lapsille ja nuorille toteutuu. 

Esitämme, että Porin kaupunki yhtenäistää kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden puuttumiseen liittyvät suunnitelmat ja käytännöt ”Porin sivistystoimialan kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja puuttumisen toimenpideohjelmaksi”.

Esitämme myös, että Porin kaupunki nimittää vastuullisen tahon, jonka tehtävänä on aktiivisesti kehittää kiusaamiseen puuttumiseen ja sen ehkäisemiseen liittyviä toimintatapoja, esittää päivityksiä toimenpideohjelmaan, ja joka raportoi ja valvoo toimintaa, sekä suunnitelmien ja käytäntöjen toteuttamista Porin sivistystoimen alaisissa toiminnoissa.

Porissa 3.3.2025

Kokoomuksen valtuustoryhmästä:

Christa Lahto

Viliina Välimäki

Petri Lahtinen

Helvi Walli

Jussi Ihamäki

Maria Rautanen

 

Vihreiden valtuustoryhmästä:  

Mika Tuhkanen”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.