Tekninen lautakunta, kokous 18.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Tekninen toimiala, vuoden 2024 tilinpäätös

PRIDno-2025-577

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös on kuntalain edellyttämä asiakirja, jossa virallisten laskelmien lisäksi selvitetään valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen sekä sisäistä valvontaa ja riskien hallintaa edesauttavat toimintatavat.

Toiminnallinen toteutuminen

Vuosi 2024 oli olosuhteiltaan poikkeava sekä kevään että syksyn osalta. Keväällä talvi jatkui keskimääräistä pidempään ja talvikunnossapitoon, muun muassa liukkaudentorjuntaan, liittyviä töitä tehtiin pitkään. Kevät oli päällysteiden osalta kuluttava ja paikkauksia tehtiin poikkeuksellisen paljon. Toisaalta talvikelien jatkuminen mahdollisti pitkän luonnonjää- ja hiihtokauden. Pitkään jatkuneen talvikauden vuoksi myös hiekoitushiekan poistaminen venyi juhannuksen alle.

Kesäkautena asfaltointitöitä kohdistettiin aikaisempia vuosia enemmän keskustan katuverkolle. Uutena toimintana Kirjurin uimarannan uimavalvonta käynnistettiin kesällä.

Syksy alkoi lämpimänä ja niittyjen hoito jatkui poikkeuksellisesti syyskuulle. Lämpimän loppuvuoden vuoksi myös talvikunnossapito painottui enemmän liukkauden torjuntaan ja sorateiden kunnossapitoon.

Vaikka alkuvuosi oli kylmä ja talvikausi kesti keskimääräistä pidempään, poikkesi Porin vuoden 2024 keskilämpötila lämpimän syksyn ansiosta pitkän ajan keskimääräisestä keskiarvosta 1,0 astetta, kun vuoden 2023 poikkeama oli 0,1 astetta.

Valokuitutyömaat näkyivät vahvasti katukuvassa ja niiden aiheuttamat haitat keskusteluttivat sekä asukkaita että käyttäjiä. Sijoituslupaprosessi on päivitettävänä, jotta vastaavia ongelmia olisi vähemmän vuonna 2025.  

Toimitilojen osalta merkittävimmät muutokset tapahtuivat Leijonan käyttöönoton myötä, mikä toi kaupungin käytössä oleviin tilaneliöihin noin 2 000 neliön lisäyksen. Toisaalta merkittävimmät neliövähennykset tulivat Ruosniemen koulun ja päiväkodin puruista sekä vielä keskeneräisen Liinaharjan entisen vanhainkodin purusta. Kaiken kaikkiaan kaupungilla on käytössä toimitiloja 320 000 neliötä, joista ulkoa vuokrattuja 90 000 (konserniyhtiöt 71 000 neliötä, yksityiset 18 500 neliötä).

Teknisellä toimialalla vakituisen henkilöstön henkilötyövuodet vähenivät vuoteen 2023 verrattuna 8,7 henkilötyövuotta. Vähenemiseen vaikuttivat erityisesti Keräämön perustaminen ja toimistosihteerien ja asiakaspalveluhenkilöstön siirtyminen konsernipalveluihin.

Pysäköintivirhemaksuja kirjoitettiin vuoden 2024 aikana 18 495 kappaletta, mikä on 2 510 kappaletta vuoden takaista enemmän.

Yksityistieavustushakemuksia hyväksyttiin noin 150 kappaletta.

Keskeiset vuonna 2024 valmistuneet toimintaa ohjaavat asiakirjat olivat liikuntaolosuhdeselvitys, metsäohjelma, tilahankkeiden suunnitteluohje, kiinteistöohjelma ja rakennusomaisuuden realisoinnin projektisuunnitelma.

Talouden toteutuminen

Taloudellinen toteutuma on aina seurausta toiminnasta ja siinä tapahtuneista muutoksista. Teknisen toimialan talous on erityisen riippuvainen sääolosuhteista, joiden ennustaminen vuositasolla on erittäin haastavaa. Toimialan on varauduttava hyvin erilaisiin vaihtoehtoisiin olosuhdetekijöihin. Harvoin peräkkäiset vuodet ovat samanlaisia keskenään. Operatiivisen ja taloudellisen varautumisen avulla toimiala pyrkii ylläpitämään tarvittavan valmiuden kaupungin toimintakyvyn säilyttämiseen ulkoisista tekijöistä huolimatta, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi tulvavalmiuden nostamista tiettyinä ajankohtina.

Vuoden 2024 osalta olosuhteet olivat teknisen toimialan talouden näkökulmasta suotuisat. Kustannukset, joihin oli varauduttu, eivät kaikilta osin realisoituneet. Käyttötalous toteutui muutettua talousarviota huomattavasti paremmin, mutta alkuperäistä talousarviota heikommin. Investoinnit toteutuivat pitkälti muutetun talousarvion mukaisena.

Toimialan määrärahoihin tehtiin vuoden aikana useita määrärahamuutoksia, joilla pyrittiin varmistamaan määrärahan riittävyys ja oikea kohdentuminen investointien ja käyttötalouden sekä kustannuspaikkojen välillä.

-       Määrärahasiirto 500 000 euroa investointiosasta Itä-Porin päiväkodin uudisrakennukselta käyttötalouteen Liinaharjan vanhainkodin purkuun (tela 30.4.2024 § 84). 

-        Määrärahasiirto kaupunginhallituksen elinkeinoelämää tukevista investoinneista teknisen toimialan tilainvestointeihin rannikkokalastajien lajittelutilan peruskorjaukseen 130 000 euroa (KH 13.5.2024 § 227).  

-        Toimintatuottojen tuotto-odotuksen pudotus 710 000 euroa vuokratuottojen alenemisen ja jäähallin sähkösopimuksen uudistamisen vuoksi. Toimintakulujen määrärahan lisäys 1 600 000 euroa kohonneisiin toimitilavuokriin ja kaukolämpöön (KV 10.6.2024 § 59).  

-        Määrärahalisäys aiempien vuosien toimitusaikojen viivästymisistä johtuneisiin ajoneuvohankintoihin 1 136 332 euroa (KV 26.8.2024 § 72) 

-        Määrärahasiirto 120 277,05 euroa opiskelijoiden kesätyöllistämiseen (viranhaltijapäätös, talous- ja hallintojohtaja 4.11.2024 §267)

-        Määrärahasiirto 250 000 euroa investointiosan katujen perusparannuksesta käyttötalouteen katujen kunnossapitoon (viranhaltijapäätös, talous- ja hallintojohtaja 4.11.2024 §268) 

-        Määrärahasiirto 80 074 euroa investointiosan maa-alueiden parannusinvestoinneista käyttötalouteen rakennusten purkuun (viranhaltijapäätös, talous- ja hallintojohtaja 5.11.2024 §269) 

-        Määrärahasiirto 36 000 euroa johtokarttapalveluihin liittyviä tuottoja infrajohtamisesta konsernipalvelujen asiakaspalvelut toiminnolle (viranhaltijapäätös, talous- ja hallintojohtaja 25.11.2024 §270).

Toimintatuottojen toteutuma oli 24,1 miljoonaa euroa. Toimintatuotot toteutuivat kokonaisuutena noin 0,4 miljoonaa euroa muutettua talousarviota suurempina. Toimintatuottojen suurimmat erät olivat rakennusten, liikehuoneistojen ja asuntojen vuokrat, 11,5 miljoonaa, joista hyvinvointialueelle vuokrattujen tilojen osuus oli 10,1 miljoonaa euroa. Maa- ja vesialueiden vuokrat tuottivat 8,2 miljoonaa euroa sekä pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut 1,8 miljoonaa euroa yhteensä. Metsän myynnistä tuottoja kertyi 0,7 miljoonaa euroa.

Toimialan kokonaisvuokratuotot toteutuivat noin 0,1 miljoonaa euroa muutettua talousarviota parempina. Tilojen vuokratuottojen pudotus ei toteutunut ennakoidusti. Kiertokatu 16-18 asuntojen siirto YH-asunnot Oy:lle toteutui aiemmista suunnitelmista poiketen vasta tammikuun alusta 2025. Myöskään hyvinvointialue ei luopunut Teljäntorin tiloista alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Valokuitutyömaiden lisääntyminen näkyi katutyölupien tuottojen noin 0,1 miljoonan euron talousarviota suurempana tuottona. Metsämyyntituottojen toteutuma ylitti arvioidun noin 0,1 miljoonaa euroa. Suurimmat metsämyyntikohteet olivat taajamametsien osalta Huhtala ja Porin metsä ja talousmetsien osalta Joutsijärven Tammen tila, Saunakoski ja Peittoonkorpi.

Investointikohteita toteutettiin omajohtoisesti suunnitellusti. Valmistus omaan käyttöön erä (VOK) toteutui talousarvion mukaisena.

Toimintakulujen toteutuma oli -53,2 miljoonaa euroa. Toimintakulut alittivat muutetun käyttösuunnitelman 1,1 miljoonaa euroa.

Toimintakulujen suurimmat erät olivat henkilöstökulut, -16,7 miljoonaa euroa, toimitilojen vuokrakulut ja kiinteistöverot -14,8 miljoonaa euroa, lämmitys ja sähkö -8,7 miljoonaa euroa ja katujen, viheralueiden, toimitilojen ja koneiden ulkoa hankitut kunnossapitopalvelut, -3,3 miljoonaa euroa. Rakennusten purkukuluja kertyi noin 0,9 miljoonaa euroa. Suurimmat purkutyömaat olivat Liinaharjan vastaanottokeskus, Ruosniemen koulu ja Ruosniemen entinen päiväkoti.

Henkilöstökulut toteutuivat 0,6 miljoonaa euroa talousarviota pienempinä. Henkilöstösuunnitelman mukaisista henkilötyövuosista (325) toteutui 312,1 henkilötyövuotta. Tiukan taloustilanteen vuoksi osaa rekrytoinneista viivästettiin tarkoituksella ja osa henkilöstösuunnitelman mukaisista rekrytoinneista viivästyi muista syistä tai jäi kokonaan toteuttamatta.

Palvelujen osalta kulut ylittyivät 0,4 miljoonaa euroa, suurimpina tekijöinä olivat kunnossapitopalvelut ja asiantuntijapalvelut liittyen muun muassa hulevesiohjelmaan, liikenneturvallisuussuunnitelmaan, uimavesien terveellisyyteen ja laitteiden määräaikaistarkastuksiin. Kunnossapitopalvelujen kustannuksia pystyttiin hillitsemään muun muassa töiden priorisoinnilla ja lisäämällä oman työn osuutta, mikä näkyi esimerkiksi hiekan poistoon käytetyn ajan pidentymisenä.

Aineet, tarvikkeet ja tavarat alittuivat 0,5 miljoonaa euroa huolimatta vuoteen 2024 tehdyistä hinnankorotuksista kaukolämpöön. Vuosi 2024 oli Porissa aiemmin todetusti vuotta 2023 lämpimämpi. Loka- ja joulukuun lämpötilapoikkeama pitkän aikavälin keskiarvoon oli 1,8 astetta, kun vuonna 2023 vastaavasti kyseisten kuukausien lämpötilapoikkeama oli -2,8 astetta. Erot lämpötiloissa heijastuvat suoraan kiinteistöjen lämmitystarpeeseen ja kaukolämpö- ja lämmityskustannuksiin.

Muut toimintakulut alittivat talousarvion 0,4 miljoonaa euroa. Merkittävimmät alitukset tulivat ulkoisissa vuokrakuluissa. Keskeisimpänä tekijänä Pasaasin päiväkoti, jonka käyttöönotto toteutui alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Lisäksi joidenkin kohteiden osalta varauduttiin toteutunutta isompaan vuokrakustannukseen.

Toimintakate toteutui 1,5 miljoonaa euroa talousarviota paremmin.

Tiloihin ja infrastruktuuriin kohdistuvia investointeja toteutettiin yhteensä 35,4 miljoonalla eurolla (noin 350 kappaletta), josta tilainvestointeja oli 23,3 miljoonaa euroa (noin 150 kappaletta) ja infrainvestointeja 12,1 miljoonaa euroa (noin 200 kappaletta). Maa-alueita ostettiin 0,5 miljoonalla eurolla ja myytiin 0,1 miljoonalla eurolla. Ajoneuvoihin ja muuhun kalustoon kohdistuvia investointeja toimialalla toteutettiin yhteensä 2,8 miljoonalla eurolla. Rahoitusosuuksia ja muita avustuksia hankkeisiin saatiin noin 1,3 miljoonaa euroa, joista suurimmat olivat taidemuseon peruskorjauksen saama noin 0,6 miljoonaa euroa ja tulvasuojelun hulevesiprojekti MUSTBE noin 0,4 miljoonaa euroa

Suurimmat toteutetut tilainvestoinnit olivat uudisrakennukset Pohjois-Porin monitoimitalo (3,9 miljoonaa euroa), Itä-Porin uusi päiväkoti (3,1 miljoonaa euroa), Ahlaisten monitoimitalo (2,6 miljoonaa euroa) ja Yyterin inforakennus (1,8 miljoonaa euroa). Korjausinvestoinneista suurimmat olivat Taidemuseon peruskorjaus (3,1 miljoonaa euroa), Reposaaren koulukortteli (2,8 miljoonaa euroa) ja Pasaasin päiväkodin perustukset (1,1 miljoonaa euroa).

Infrastruktuuriin kohdistuvista investoinneista suurimmat olivat katujen perusparantaminen (2,7 miljoonaa euroa, josta uudelleenpäällystykset noin 1,5 miljoonaa euroa ja urheilukeskuksen alueen kunnostaminen 0,6 miljoonaa euroa), Jokikeskus (1,9 miljoonaa euroa), katuvalojen saneeraukset (1,3 miljoonaa euroa), siltojen perusparannukset (0,9 miljoonaa euroa) ja Tuulikylän kadut (0,8 miljoonaa euroa).

Maanhankintaa tehtiin erityisesti Pinomäessä Honkaluodon teollisuusalueen laajentumisen mahdollistamiseen.

Laskutus- ja perintäohjeen mukaisesti luottotappioiksi kirjatut saatavat aikaväliltä 1.10.2022-30.9.2023 tuodaan tilinpäätöksen yhteydessä tiedoksi asianomaisesta saatavasta vastaavalle toimielimelle. Koonnista selviää luottotappioksi kirjattujen laskujen määrä sekä alaskirjattu pääoma laskulajeittain.  Koonti on tilinpäätösaineiston liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää merkitä vuoden 2024 tilinpäätöksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.