Tekninen lautakunta, kokous 18.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Oikaisuvaatimus koskien Teknisen toimialan työohjelmaa 2025

PRIDno-2025-141

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Välimäki, investointipäällikkö, sanna.valimaki@pori.fi
Jouni Salonen, rakennuspäällikkö, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Teknisen toimialan työohjelma vuodelle 2025 on valmisteltu yksiköissä Porin kaupungin talousarvion investointiosan työmäärärahojen pohjalta. Työohjelmassa on esitetty tila- ja infrayksikön toimesta suunniteltavat, rakennettavat ja rakennuttamat talonrakennus-, liikenneväylä-, puisto-, leikkipaikka-, venesatama- ja väyläkohteet, määrärahat sekä vastuuhenkilöt. Hankkeiden aikataulut on laadittu huomioiden yksiköiden käytettävissä olevat resurssit ja niiden tehokas käyttö, kesätapahtumat sekä muiden toimialojen tarpeet.

Mahdolliset vuoden aikana tarpeellisiksi osoittautuvat määrärahamuutokset viedään lautakunnan hyväksyttäviksi seuraavilta osin:

  • Määrärahan siirto rakennuksiin kohdistuvien investointien (141903) ja infrastruktuuriin kiinteisiin rakenteisiin ja laitteisiin (141904) kohdistuvien investointien välillä.
  • Määrärahan siirto investointitasojen talonrakennus uushankinta (1419035) ja talonrakennus korjausinvestointi (1419037) välillä.

Liitteet:

  • Tilayksikön työohjelma 2025
  • Infrayksikön työohjelma 2025

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy teknisen toimialan tila- ja infrayksiköiden työohjelmat vuodelle 2025 sekä periaatteet työohjelman määrärahamuutoksille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Perustelut

Teknisen toimialan investointien työohjelmasta 2025 on jätetty kaksi oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimukset ovat päätöksen liitteenä.  

Teknisen toimialan työohjelma on hyväksytty teknisessä lautakunnassa 21.1.2025 § 5. Teknisen toimialan työohjelma 2025 perustuu Porin kaupunginvaltuuston 9.12.2024 § 130 hyväksymään taloussuunnitelmaan 2025 ja toimintasuunnitelmaan 2026-2027. Suunnitelmassa Pienvenesatamat ja -väylät kokonaisuuteen on varattu vuodelle 2025 on 1 680 000 euroa. Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti teknisen toimialan tila- ja infrayksiköiden työohjelmat vuodelle 2025 sekä periaatteet työohjelman määrärahamuutoksille. Työohjelman liitteessä "Infayksikön työohjelma 2025" on esitetty kohdassa pienvenesatamat ja väylät Reposaaren Satamapuisto. Kohteeseen on varattu 350 000 euroa. Liitteen sarakkeessa työn kuvaus on kirjattu, että "Vanhan rantamuurin purkaminen ja korvaaminen louhepenkereellä koko matkalta".

Reposaaren Satamapuiston laiturista "Markun laituri" korjaamisesta on laadittu useita ratkaisuvaihtoehtoja. Vaihtoehtoina on tarkasteltu 1) tukimuuriratkaisu, 2) teräsponttiseinäratkaisu, 3) teräsponttiporapaaluratkaisu, 4) kevyempi teräponttiratkaisu ja 5) louhepengerratkaisu. Kaikille näille ratkaisuille on laadittu kustannusarviot. Vaihtoehdot 1-3 ovat kustannukseltaan noin 9 200-9700 euroa laiturimetri, vaihtoehto 4 noin 4 000 euroa laiturimetri ja vaihtoehto 5 noin 400 euroa laiturimetri. 

Markun laiturin kokonaispituus on noin 400 metriä, josta korjattu jakso on noin 100 metriä. Osa laiturista on sortumassa ja osa on sortumavaarassa. Laiturin turvalliseksi saattaminen edellyttää joka tapauksessa merkittävää taloudellista panostusta. Ratkaisuilla on merkittävät taloudellisen erot ja tästä syystä tulee kriittisesti arvioida teknisesti ja taloudellisesti toimivinta ratkaisuvaihtoehtoa kullakin osuudella.

Vuoden 2025 osalta rahoitus on kohdistettu Markun laiturin luoteiskärkeen ns. "kallistuslaituriin". Kallistuslaiturin osalta ratkaisuksi on aiemmin valittu louhenpengerratkaisu, joka on toteutusvaihtoehtoehdoista edullisin. Kevyempää teräponttiratkaisua ehdotetaan nyt testattavaksi Markun laiturin kaakkoispäähän Kaupparannasta lähtevään osuuteen noin 30 metrin matkalle. Testiosuuden perusteella saadaan tietoa ratkaisuvaihtoehdon toteutettavuudesta ja kustannuksista sekä tietoa päätöksenteon tueksi muiden osuuksien mahdollisesta toteuttamistavasta.

Kallistuslaiturin louhepengersuunnitelmasta sekä kaakkoispään kevyemmästä teräsponttiratkaisusta pyydetään lausunnot Satakunnan Museolta, Museovirastolta, kaupunkikuvatoimikunnalta, rakennusvalvonnalta, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Reposaaren talonomistajat ry:ltä sekä Reposaaren Rantakioski Oy:ltä. Lausuntojen saavuttua tuodaan esitys toteutuksesta teknisen lautakunnan ratkaistavaksi.

Liitteet:

-Oikaisuvaatimus Reposaaren talonomistajat ry 

-Oikaisuvaatimus Reposaaren Rantakioski Oy

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että Teknisen toimialan infran työohjelman kohdan ”Reposaaren satamapuisto” työn kuvaus sarakkeen teksti muutetaan muotoon ”Vanhan kallistuslaiturin purkaminen ja korvaaminen louhepenkereellä. Markun laiturin kaakkoispään kunnostaminen noin 30 metrin matkalla kevyemmällä ponttiratkaisulla.”

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti

Tiedoksi

Oikaisuvaatimukset jättäneet, investointipäällikkö, rakennuttajainsinööri

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.