Kaupunginhallitus, kokous 17.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Koulunkäyntiohjaajien lomauttaminen vuoden 2025 koulutyön kesäkeskeytysajalle

PRIDno-2025-1539

Valmistelija

  • Taru Smolander, Palvelusuhdepäälikkö, taru.smolander@pori.fi

Perustelut

HR-yksikkö ja opetusyksikkö ovat neuvotelleet henkilöstön edustajien kanssa aikavälillä 21.1.–6.3. kunnallisen yhteistoimintalain (laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 449/2007) 4 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaisesti koulunkäyntiohjaajien lomauttamisesta vuoden 2025 koulutyön kesäkeskeytysajalle. Neuvotteluiden taustalla on hyvinvointialueen irtisanoma ostopalvelusopimus koskien kehitysvammaisten lasten loma-ajan toimintaa sekä tähän liittyvä kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyjen yhteydessä asettama henkilöstösuunnitelman sopeuttamistoimenpidevaade. Kyseessä on työsopimuslain (55/2001) 5 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukainen tilanne, jossa työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta; työn tai työn tarjoamisedellytysten katsotaan lomauttamisen perusteena vähentyneen tilapäisesti, jos niiden voidaan arvioida kestävän enintään 90 päivää.

Yhteistoimintamenettely sisälsi neljä neuvottelua. Neuvottelujen piirissä oli neuvotteluiden päättyessä 113 henkilöä. Neuvottelut päättyivät erimielisinä itse lomauttamiseen liittyen, mutta yksimielisinä kaikkiin neuvotteluissa käsiteltyihin asioihin liittyen. Neuvotteluiden yhteydessä on kaikille koulunkäyntiohjaajille ja vastaaville koulunkäyntiohjaajille toteutettu kysely, jossa tiedusteltiin halukkuutta ottaa vastaan muuta työtä nuorisoyksikön kesätoiminnassa tai mitä tahansa muuta tarjottua työtä, ohjaajien koulutus- ja työkokemustaustoja, työkykyrajoitteita sekä KVTES:n VIII luvun 4 §:ssä säädettyjä työvoiman vähentämisjärjestyksessä huomioitavia asioita, kuten huollettavien lasten määrää. Neuvotteluiden yhteydessä jokaiselle ohjaajalle on laadittu henkilökohtainen lomautussuunnitelma, jossa on huomioitu edellä mainitut asiat, ja jossa näkyvät kesäajalle sijoittuvat vuosilomapäivät, lomarahavapaapäivät, mahdolliset työpäivät sekä mahdolliset lomautuspäivät.

Neuvotteluissa on sovittu myös, että koulunkäyntiohjaajien toimeentuloa kesäajalla pyritään helpottamaan maksamalla heille lomarahat kesäkuussa ja mahdollistamalla lomarahan vaihtaminen vapaaksi KVTES:n salliman enimmäismäärän.

Neuvotteluiden lopputuloksena ehdotetaan, että kaupunki lomauttaa yhteensä 99 koulunkäyntiohjaajaa. Lomautusjaksojen pituudet vaihtelevat yhdestä päivästä kahteen kuukauteen. Lomautusjakson pituuteen vaikuttavat ohjaajan vuosilomapäivien määrä, mahdollisten lomarahavapaiden määrä ja se, oliko ohjaaja halukas ottamaan muuta työtä vastaan ja onko työnantajalla sellaista tarjota. Kaikille heille, jotka olivat valmiita ottamaan mitä tahansa työtä vastaan ja joilla ei ollut työkykyrajoitteita, pystyttiin tarjoamaan muuta työtä. Huomionarvoista on kuitenkin, että vaikka henkilölle tarjotaan muuta työtä kesäajalle, hänet voidaan joutua lomauttamaan osaksi aikaa, mikäli hänen vuosiloma- ja lomarahavapaapäivänsä eivät riitä koko kesän ajalle. Vuosilomasuunnittelussa on huomioitava myös vuosilomapäivien riittävyys muille koulutyön loma-ajoille eli syys-, joulu- ja hiihtolomille.

Nuorisoyksikön loma-ajan toiminnasta (vapaa-ajan lautakunta 29.1.2025 § 3)  saadaan tarjottua työtä noin 25 koulunkäyntiohjaajalle. Lisäksi teknisen toimialan infrayksiköstä saadaan tarjottua työtä kahdelle henkilölle. Lisäksi on huomioitava, että kaikissa kesäajalle kohdentuvissa rekrytoinneissa on arvioitava, voidaanko työtä tarjota lomautetuille tai lomautusuhan alla oleville koulunkäyntiohjaajille.

Lomauttamisella säästetään yhteensä noin 245 000 euroa. Todellinen säästö asettuu noin 105 000 euroon, kun huomioidaan menetettyjä toimintatuottoja noin 140 000 euron edestä hyvinvointialueen irtisanottua kehitysvammaisten lasten loma-ajan toimintaa koskeneen sopimuksen. Lisäksi huomioitaessa uusimpiin koulunkäyntiohjaajien työsopimuksiin sisältyvän kesäkeskeytyksen toimeenpanemisella saavutettavat säästöt (noin 86 000 euroa), henkilöstökustannuksissa saavutetaan yhteensä noin 191 000 euron säästö. Lopullinen säästösumma saadaan selville vasta elokuussa, jolloin tiedetään, kuinka paljon normaalista koulutyöstä syntyneitä lisä- ja ylitöitä laitetaan maksuun elokuussa. Nämä työaikakorvaukset on lomautusneuvotteluiden yhteydessä sovittu maksettavaksi rahana vapaana antamisen sijasta aikaisemmista vuosista poiketen. Näiden kertymistä ei ole voitu lomautusneuvotteluiden päättyessä ennakoida, eikä niitä ole tästä syystä voitu huomioida lomautussuunnitelmien laadinnassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginjohtaja esittää, että kaupunginhallitus päättää lomauttaa enintään 99 koulunkäyntiohjaajaa ja vastaavaa koulunkäyntiohjaajaa yhteistoimintaneuvotteluiden lopputuloksen mukaisesti. Kaupunginhallitus valtuuttaa opetusyksikön päällikön antamaan lomautusilmoitukset ja tekemään tarvittaessa muutoksia henkilökohtaisiin lomautussuunnitelmiin. Muutoksilla viitataan tässä yhteydessä esimerkiksi tilanteeseen, jossa lomautetulle koulunkäyntiohjaajalle saadaan tarjottua muuta työtä lomauttamisen vaihtoehtona, eikä tämä ollut ilmoituksen antamishetkellä tiedossa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Palvelussuhdepäälliköt, henkilöstöjohtaja, opetusyksikön päällikkö, sivistystoimialan toimialajohtaja, pääluottamusmiehet, lomautusneuvotteluiden piirissä olleet koulunkäyntiohjaajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.