Kaupunginhallitus, kokous 14.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Rakennetun ympäristön ja maankäytön tietojärjestelmähankinta

PRIDno-2025-2209

Valmistelija

  • Ilkka Manninen, tietohallintojohtaja, ilkka.manninen@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Porin kaupungin rakennetun ympäristön ja maankäytön tietojärjestelmäkokonaisuus on vanhentunut. Suuri osa järjestelmästä on 1990-luvulta ja nykyisin se koostuu usean eri toimittajan ohjelmistoista. Järjestelmää on vuosien aikana päivitetty ja täydennetty eri toimittajien yhteentoimimattomilla osatoimituksilla, jonka johdosta kokonaisuuden arkkitehtuuri on pirstaloitunut ja epästabiili sekä erittäin hankala ja kallis ylläpitää. Haastetta lisäävät lainsäädännön muutokset (Rakentamislaki ja Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä), jotka mm. edellyttävät tietojen valtakunnallista yhteentoimivuutta. Esim. kaavoituksen ja rakennusvalvonnan suunnittelu- ja lupa-aineistot on jatkossa tuotettava tietomallipohjaisina, joka edellyttää kokonaan uudenlaisia kyvykkyyksiä kaupungin tiedonhallinnalta ja tietojärjestelmiltä.

ICT-yksikön toimesta vuosina 2022–2023 tehdyssä järjestelmäselvityksessä haastateltiin n. 25 nykyisten järjestelmien tehokäyttäjää ja heidän esimiehiään kattavasti eri yksiköistä ja toiminnoista (myös Porin Vesi ja Pori Energia Oy, joiden järjestelmiä ei olla muuttamassa). Selvitystyöllä oli ohjausryhmä, johon kuului henkilöitä elinvoima- ja ympäristötoimialalta sekä tekniseltä toimialalta. Selvitystyötä syvennettiin yhdessä usean yksikön/toimintayksikön kanssa vuosina 2024–2025. Asiaa on käsitelty elinvoima- ja ympäristötoimialan ja teknisen toimialan johtoryhmissä sekä kaupungin johtoryhmässä.

Selvityksen perusteella käytössä oleva järjestelmäkokonaisuus ei vastaa kaikkia nykypäivän tarpeita. Tämä haittaa erityisesti maankäytön suunnittelun ts. kaavoituksen, infrapalveluiden, rakennusvalvonnan ja eri toimialojen jokapäiväistä työntekoa ja yhteistyötä. Lisäksi tämä hidastaa ja hankaloittaa asiakaspalvelua, lisää virheiden mahdollisuuksia ja aiheuttaa paljon päällekkäistä työtä. Osa toiminnoista hoidetaan asiakirjoja tulostamalla ja mappiin arkistoimalla tai sähköpostien ja Excel-taulukoiden avulla (mm. osa asiakaspalvelusta ja laskutustiedoista). Nykyinen järjestelmä kokonaisuus ei tue prosessimaista toimintatapaa eikä tietojen jatkojalostamista tai analysointia toimintojen kehittämiseksi. Käytössä olevat järjestelmät eivät myöskään tue kaupungin digistrategiaa eivätkä mahdollista digitaalista toiminnanohjausta, tiedolla johtamista tai ajantasaista tilannekuvaa.

Hankinnan kohde

Tiera Oy käynnisti rakennetun ympäristön ja maankäytön järjestelmän kilpailutuksen vuonna 2020. Tavoitteena oli kilpailuttaa Tieran omistaja-asiakkaiden käyttöön modulaarinen SaaS-pohjainen (Software as a Service) kokonaisratkaisu, joka yhdistää useita kunnan keskeisiä maankäytön toiminnallisia kokonaisuuksia sekä saattaa niihin liittyvän tiedonhallinnan yhden kokonaisjärjestelmän alle. Tämä sisältää mm. seuraavat kokonaisuudet: kaavoitus, kaupunkimittaus, maaomaisuuden hallinta, rakennusvalvonta, ympäristövalvonta, infrajohtamisen ja -suunnittelun toiminnot sekä tiedonhallinta. Ohjelmistokokonaisuutta kutsutaan nimellä Tiera City.

Tiera City on tietomallipohjainen ja prosessiohjattu rakennetun ympäristön ja maankäytön toiminnanohjauksen kokonaisratkaisu. Se yhdistää keskeiset rakennetun ympäristön ja maankäytön suunnittelun toiminnot ja niiden tiedonhallinnan yhden kokonaisjärjestelmän alle. Keskeisiä toimintoja ja prosesseja ohjataan toiminnanohjauksella, joka ohjaa toimintaa, parantaa tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Tietomallipohjainen maankäyttötietojen hallinta mahdollistaa siirtymisen tietosiiloista ja -saarekkeista yhtenäiseen kaupunkimallipohjaiseen tiedonhallintaan, niin kaksi- kuin kolmiulotteisesti. Tiera City integroituu lisäksi lakimuutosten edellyttämiin keskeisiin kansallisiin tietovarantoihin ja rekistereihin sekä Porin operatiivisiin tietojärjestelmiin, kuten päätöksenteko ja asianhallinta (Aapeli), taloushallinto (Sarastia) ja rakennusvalvonnan asiointikanava (Lupapiste).

Tiera City sisältää konfiguroitavat modulaariset ohjelmistot, joiden käyttöönotto tapahtuu pilvipohjaisena palveluna (SaaS). Järjestelmän modulaarisuus mahdollistaa vaiheittaisen käyttöönoton. Hankinta koostuu toiminnallisista kokonaisuuksista: ydin-/perustoiminnoista ja lisätoiminnoista sekä Esrin ArcGIS paikkatietoteknologiasta, joka Porilla on jo käytössä.

Järjestelmän käyttöönotolla tuetaan kaupungin strategian läpileikkaavaa digitalisaatiota. Järjestelmä yhdistää rakennetun ympäristön ja maankäytön tiedot saman järjestelmän alle. Suunnittelu saadaan tietomallipohjaiseksi,  prosesseja nopeutetaan ja tehostetaan sekä työskentely pohjautuu toiminnanohjaukseen, joka parantaa tiedolla johtamista. Järjestelmän käyttöönotolla varaudutaan myös kaupungin tuleviin kehitystarpeisiin sekä lainsäädännön muutosten tuomiin uusiin vaatimuksiin.

Rakennetun ympäristön ja maankäytön tietojärjestelmän Tiera Cityn hankinta, hinnoittelu ja käyttöönotto Porissa

Tiera Oy on kilpailuttanut edellä mainitun Tiera City -kokonaisuuden.  Tiera on Porin kaupungin osaksi omistama sidosyksikkö. Pori käyttää Tierassa määräysvaltaa hankintalain 15 §:ssä tarkoitetulla ja markkinaoikeuden päätöksellään MAO:154/2024 täsmentämällä tavalla. Porin kaupunki on 17.12.2024 valtuuttanut hallitusjäsen Tiina Granqvistin toimimaan Lahden ja Porin kaupunkien yhteisedustajana Tieran Oy:n hallituksessa. Valtuutuksen jälkeen Porin kaupunki on pitänyt säännöllisesti yhteyttä hallitusedustajaansa ja hänen avullaan käyttänyt järjestelmällisesti päätösvaltaa Tieran strategisiin tavoitteisiin ja yhtiön hallituksen tärkeisiin päätöksiin.

Tieran hallintosäännön mukaan hankintalainsäädännön edellyttämää hankintayksiköiden määräysvaltaa yhtiön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin toteutetaan myös ohjausryhmien kautta. Hallintosäännön mukaan hallituksen tulee noudattaa ohjausryhmien ohjeita ja päätöksiä sekä saada määritellyille päätöksilleen ohjausryhmien puolto. Porin kaupunki on osallistunut yhtiön ohjaamiseen aktiivisesti ohjausryhmien kautta. Porin kaupungin tietohallintojohtaja kuuluu Tieran ICT-ohjausryhmään, henkilöstöpalveluiden johtamisen asiantuntija Johtaminen ja talous -ohjausryhmään, asiakirjahallinnon päällikkö Tietohallinto ja digitalisaatio -ohjausryhmään, sivistystoimialan erityisasiantuntija Opetuksen ja kasvatuksen ohjausryhmään sekä teknisen toimen tilayksikön päällikkö SmartCity-ohjausryhmään.

Tiera City -kokonaisuuden hankinnan arvo on 460 000 euroa/v (ALV 0 %). Käyttöönottovaiheen kustannukset ovat vuosille 2025–2027 yhteensä arviolta 500 000 euroa (sisältäen käyttöönoton kustannukset ja projektinhallinnan). Kokonaiskustannukset sisältävät datakonversiot, käyttöönotot, koulutukset sekä tarvittavat integraatiot. Sopimus on määräaikainen, viisi vuotta, jonka jälkeen sopimus on voimassa toistaiseksi ja irtisanottavissa 12 kuukauden irtisanomisajalla.

Projekti käynnistetään loppukeväällä 2025. Nykyjärjestelmien data-aineistojen konvertointityö aloitetaan syksyllä 2025 ja uusien sovellusten käyttöönotto toteutetaan vaiheittain vuoden 2026 alusta alkaen. Vanhojen järjestelmien alasajo tehdään sitä mukaa kun moduulikohtaiset konvertoinnit vanhoista järjestelmistä ja koulutukset edistyvät ja integraatiot esim. asianhallintaan ja taloushallintoon otetaan käyttöön. Uuden järjestelmän käyttöönotto ja vanhojen järjestelmien alasajo on suunnitelman mukaan valmis vuoden 2027 lopussa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Porin kaupunki hankkii Tiera City -kokonaisuuden hyväksymällä liitteenä olevat sopimukset. Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa tietohallintojohtajan tekemään tarvittaessa teknisiä ja vähäisiä muutoksia liitteenä oleviin sopimusasiakirjoihin sekä allekirjoittamaan tilaus- ja sopimusasiakirjat.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

_______________

Merkitään, että Ilkka Manninen oli saapuvilla kokouksessa kello 15.34 - 16.26.

Kokouskäsittely

Tietohallintojohtaja Ilkka Manninen esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Tiedoksi

Tiera Oy

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (jäljempänä hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Hankintaa koskevasta asiasta voi tehdä hankintayksikölle oikaisuvaatimuksen tai markkinaoikeudelle toimitettavan valituksen se, jota asia koskee (jäljempänä asianosainen). Asianosainen on se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

I Hankintaoikaisuohje

Hankintaoikaisuvaatimuksen kohde

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain 132–135 §:n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetty aika

Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä valitusosoituksineen tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Vaatimus on esitettävä määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi oikaisuvaatimuksen tehdä ennen viraston aukioloajan päättymistä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksianto sähköisesti

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Jos hankintapäätös on annettu tiedoksi postitse kirjeellä. Asianosainen on saanut asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei asianosainen näytä saaneen tiedon myöhemmin.

TAI

Jos hankintapäätös on annettu todisteellisesti tiedoksi. Asianosainen on saanut päätöksestä tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö

Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, mikäli ne eivät jo ole hankintayksikön hallussa.

Toimitusosoite

Hankintaoikaisuvaatimus toimitetaan hankintayksikölle.

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

käyntiosoite: Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
puhelin (02) 621 1100
faksi (02) 634 9417
sähköposti: kirjaamo@pori.fi

Palvelupiste Porinan aukioliajat: maanantai 10.00-16.00, tiistai-torstai 8.00-16.00, perjantai 8.00-15.00

Hankintaoikaisuvaatimuksen vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Muutoksenhaun kohde ja rajoitukset

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa hankintayksikön päätös tai hankintayksikön muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu, jolla on vaikutusta ehdokkaan tai tarjoajan asemaan.

Markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:

  1. yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua;

  2. sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai

  3. sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.

Jos kyseessä puitejärjestelyyn perustuva hankinta

Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää, tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Jos kyseessä dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskeva ratkaisu

Dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Hankintapäätös on annettu todisteellisesti tiedoksi. Asianosainen on saanut päätöksestä tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksianto sähköisesti

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Jos hankintapäätös on annettu tiedoksi postitse kirjeellä. Asianosainen on saanut asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei asianosainen näytä saaneen tiedon myöhemmin.

TAI

Jos hankintapäätös on annettu todisteellisesti tiedoksi. Asianosainen on saanut päätöksestä tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Muutoksenhakuaika

Valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan valitusaikaan.

Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden aukioloajan päättymistä.

Muutoksenhakuaika suorahankinnassa

Jos hankintayksikkö on toimittanut julkaistavaksi hankintalain 131 §:ssä tarkoitetun suorahankintaa koskevan ilmoituksen Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta.

TAI

Jos hankintayksikkö on julkaissut suorahankinnasta jälki-ilmoituksen, mutta ei suorahankintaa koskevaa ilmoitusta. Suorahankintaa koskeva valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa siitä, kun suorahankinnasta on julkaistu jälki-ilmoitus Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

TAI

Jos hankintayksikkö ei ole julkaissut suorahankinnasta ilmoitusta tai jälki-ilmoitusta. Suorahankintaa koskeva valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hankintasopimus on tehty.

Sopimusmuutosta koskeva ilmoitus

Jos hankintayksikkö on toimittanut julkaistavaksi hankintalain 58 §:n 1 momentin 9 kohdassa tarkoitetun sopimusmuutosta koskevan ilmoituksen Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta.

Poikkeukset säännönmukaisesta valitusajasta

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen jälkeen hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen 130 §:n 1 tai 3 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Odotusaikaa ei tarvitse noudattaa, jos sopimus koskee puitejärjestelyn perusteella tehtävää hankintaa tai sopimus koskee dynaamisen hankintajärjestelmän sisällä tehtävää hankintaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan ja dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevan ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä markkinaoikeudelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi markkinaoikeus valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusperusteeseen perustuva muutoksenhakukielto

Hankintalain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 148 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

Valituksen toimittaminen, markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003) säädetään. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden osoite:

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
puh. 029 56 43300
fax 029 56 43314
markkinaoikeus(at)oikeus.fi