Perustelut
Hävikkiruokien mikrobiologinen laatu -valvontaprojektissa kerättiin elintarvikenäytteitä riskiperusteisesti elintarvikealan toimijoilta valvonta-alueella ja näytteet toimitettiin laboratorioon tutkittavaksi. Projektin tavoitteena oli tutkia elintarviketoimijoiden tarjoamien hävikkiruokien mikrobiologista laatua ja toimijoiden käytännön toimintatapoja liittyen hävikkiruoan käsittelyyn. Hävikkiruoan hyödyntäminen ja kiertotalous on tulevaisuudessa kasvava sektori.
Näytteenottokohteiksi valittiin toimijoita, jotka käyttivät ReQ-sovellusta tai ilmoittivat tarjoamastaan hävikkiruoasta internetissä. ResQ-sovelluksen tarkoitus on tuoda yhteen hävikkiruokaa tarjoavat yrittäjät ja loppukuluttajat. Se on puhelimeen asennettava sovellus, jolla asiakas voi ostaa hävikkiruokaa ja noutaa sen sitten elintarvikkeita tarjoavalta toimijalta. Soveltuvat elintarviketoimijoiden hävikkiruoat valittiin riskiperusteisesti niin, että pois rajattiin vähäriskiset kahvila- ja kondiittorituotteet ja keskityttiin lounasruokaan. Näytteet haettiin ennalta ilmoittamatta, jotta varmistettiin todenmukainen lopputulos. Elintarvikealan toimijoita myös haastateltiin näytteenoton yhteydessä. Näytteitä otettiin yhteensä 12 kappaletta.
Näytteistä tutkittiin:
• Aerobiset mikro-organismit
• Escherichia coli
• Koagulaasipositiiviset stafylokokit
• Bacillus cereus
• Listeria monocytogenes (tämä tutkittiin vain näytteistä, jotka sisälsivät raakaa kalaa)
Otetuista näytteistä huonoja tuloksia oli kolmessa näytteessä ja yhdeksän näytteistä oli hyviä. Huonoissa näytteissä aerobiset mikro-organismit, jotka kuvaavat elintarvikkeessa olevien bakteerien, homeiden ja hiivojen kokonaismäärää, olivat koholla. Elintarvikkeen vanhentuminen, valmistus- ja käsittelyhygienia sekä väärässä lämpötilassa säilyttäminen voivat nostaa aerobisten mikro-organismien määrää elintarvikkeessa. Laboratoriotulosten sekä näytteenoton yhteydessä tehtyjen haastattelujen perusteella ohjaukselle ja neuvonnalle oikeista toimintatavoista on tarvetta.
Tulosten pohjalta laaditaan ohjeistusta ja neuvotaan elintarvikealan toimijoita oikeista toimintatavoista, ja kuinka parantaa elintarvikkeiden hygieniaa. Projektista tehdään myös opinnäytetyö ”Ruokaketjun kehittämisen ylempi AMK-tutkinto” Seinäjoen ammattikorkeakoululle.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Jaosto päättää merkitä tiedoksi hävikkiruokien mikrobiologista laatua selvittäneen valvontaprojektin.