Sivistyslautakunta, kokous 18.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Puntaroivien kansalaispaneelien lisääminen Porin kaupungin osallistamisen keinovalikoimaan

PRIDno-2021-4400

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Tuomas Koivisto on jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

” Valtuustoaloite

Kunnilla on tärkeä rooli demokratian kehittämisessä ja kansalaisten yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamisessa. Tämän tehtävän voinee arvioida saavan entistä suuremman painoarvon, kun kuntien tehtäväkenttä mullistuu hyvinvointialueuudistuksen myötä.

Kuntalaisten osallistamisessa on hyvä käyttää mahdollisimman monipuolisia keinoja ja kokeilla rohkeasti erilaisia demokratiainnovaatioita. Yksi harkitsemisen arvoinen ja hyviä kokemuksia muualla tuottanut toimintamalli on puntaroivien kansalaispaneelien järjestäminen.

On todettu, että perinteisiin vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksiin tarttuvat usein pääasiassa ne, jotka ovat muutenkin aktiivisia. Puntaroivien kansalaispaneelien erityinen etu verrattuna moneen muuhun osallistamiskeinoon on se, että osallistujat valitaan satunnaisotannalla.

Paneelien pienryhmäkeskusteluja ohjaavat tasa-arvoa ja tasapuolisuutta edistävät säännöt. Keskusteluissa keskeistä on toisten kuuntelu ja kunnioittaminen, omien näkemysten perustelu ja valmius mielipiteiden muuttamiseen.

Esimerkiksi Turun kaupunki järjesti viime vuonna yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin kanssa puntaroivan kansalaispaneelin yleiskaavan uudistamisesta. Valtio-opin professorien Kimmo Grönlundin ja Kaisa Herneen mukaan (Turun Sanomat 17.1.2021) osallistujien tietämys liikennepolitiikasta vahvistui merkittävästi ja heidän mielipiteensä muuttuivat siten, että he alkoivat suosia kestäviä liikennemuotoja. Osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä paneeliin ja halukkaita osallistumaan tulevaisuudessakin samantyyppisiin tilaisuuksiin.

Esitän, että Porin kaupunki omaksuu puntaroivat kansalaispaneelit osaksi osallistamisen keinovalikoimaansa ja selvittää, millaisten päätösasioiden valmistelun tukena niitä olisi tarkoituksenmukaisinta käyttää.

Tuomas Koivisto (sd.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Tuomas Koivisto on jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 198 valtuustoaloitteen, joka koski puntaroivien kansalaispaneelien lisäämistä Porin kaupungin osallistamisen keinovalikoimaan.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 27.9.2021 § 670 aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan, teknisen lautakunnan, sivistyslautakunnan ja perusturvalautakunnan lausunnot 31.10.2021 mennessä.

Sivistyslautakunta lausuu seuraavaa:

"Puntaroivan kansalaispaneelin toimintamalli on osoittautunut Turun kaupungin pilotoinnissa vaikuttavaksi tavaksi osallistaa kaupunkilaisia ja yhteistyökumppaneita asioiden valmistelun ja päätöksenteon tueksi.

Kansalaispaneelissa edustava joukko kaupunkilaisia perehtyy johonkin esillä olevaan asiaan ja keskustelee siitä pienryhmissä koulutetun moderaattorin avustuksella. Paneelissa osallistujat kuulevat erilaisia näkökantoja, saavat tasapuolista taustatietoa ja puntaroivat erilaisia näkökantoja huolellisesti ja tasapuolisesti. Porin kaupungissa on kokeiltu ennen koronaa muun muassa Erätauko-keskusteluja, joissa on ollut vähän sama toimintatapa. Osallisuutta varten koulutettiin kaksi kaupungin viestintäyksikössä olevaa työntekijää. Kokemukset näistä paneeleista olivat hyvät.

Kun korona hellittää ja kokoontumiset jälleen mahdollistuvat sivistyslautakunta suosittelee tämän kaltaisten tilaisuuksien järjestämistä esimerkiksi osana palvelualueiden asukasiltoja."

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa kaupunginhallituksen edellä mainitun lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.