§ 10 Poikkeaminen, Viasvesi

Lataa 

PRIDno-2021-5687

Päätöspäivämäärä

28.1.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa ranta-asemakaavassa 609 R-30 (hyv. 15.4.1992) alue on osoitettu loma-asuntojen korttelialueeksi (RA-1), jonka rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksikerroksisen loma-asuntorakennuksen sekä erillisen rantasaunan. Rakennuspaikan yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 100 m2, ellei kaavamääräyksin ole muuta osoitettu. Ranta-asemakaavakartassa tilan rakennusoikeudeksi on osoitettu 120 m².

Ei merkintöjä Satakunnan maakuntakaavassa.

Poikkeaminen

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Hakemuksen mukaisessa hankkeessa ranta-asemakaavan mukainen rakennusoikeus ylittyy 35 k-m²:llä (n. 30 %).

Rakennusjärjestyksen 21 §:n määräyksen mukaan rakennuksen etäisyys keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 30 metriä. Hakemuksen liitteenä olevassa asemapiirroksessa etäisyys on 18 metriä.

Naapurien kuuleminen/lausunnot

Hakija kuullut naapurit. Naapureilla ei huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §, MRA 86 §)

MRL:n perusteella ei tarvetta lausunnoille. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä.

Poikkeamislupahakemuksessa rakennuksen sijaintia rakennusjärjestystä lähempänä rannasta on perusteltu muun muassa sillä, että rannan mataluudesta johtuen rakennuksen etäisyys mereen vaihtelee 18-35 metrin välillä, rantakivetyksen uudelleen linjaus ja maan nosto antavat suojaa myrskyä ja tulvaa vastaan ja rakennus rakennetaan rakennuspaikan korkeimmalle ja kuivimmalle kohdalle. Lisäksi suunnitellun sijainti mahdollistaa olemassa olevien ajoreittien hyödyntämisen, rakennus asettuu sopusuhtaisesti ja kauniisti rakennuspaikalle ja etäisyys naapurikiinteistön rakennukseen pysyy riittävänä.

Työryhmän mukaan hakemusta voidaan puoltaa. Kyseessä on vanha rakennuspaikka, johon rakennetaan uudisrakennus korvaavalla rakentamisella kauemmas rantaviivasta. Poikkeaminen etäisyysvaatimuksesta voidaan hyväksyä, koska rakennuspaikan ranta on pitkä ja matala, joten se vähentää tarvetta aaltoiluvaran huomioon ottamiseen. Kokonaisrakennusoikeus ei ylitä rakennusjärjestyksen mukaista rantavyöhykkeen rakennuspaikan kokonaisrakennusoikeuden määrää.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeamistyöryhmän harkinnan mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaava rakennuslupa.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala