§ 11 Poikkeaminen, Kartano

Lataa 

PRIDno-2021-4384

Päätöspäivämäärä

31.1.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 V58 (hyv. 8.7.1957) tontille on osoitettu rakennusala 1-kerroksista, vähintään palonarkaa, yhteenrakennettavaa asuinrakennusta varten. Rakennuksen saa yhteenrakentaa ja saa rakennuksessa olla enintään 2 asuinhuoneistoa. Rakennuksen tulee olla pinta-alaltaan vähintään 60 m2. Ullakon pinta-alasta saa käyttää asuinhuoneiksi enintään 2 /3. Rakennusalan ulkopuolelle saa tehdä kuistin ja ulkoportaita enintään 2 m etäisyyteen rakennusalan rajasta, mutta rakennuksen pinta-ala ei saa ylittää rakennusalan pinta-alaa. (OI)

Lisäksi tontille on osoitettu rakennusala (t) enintään 3,5 m korkuista talousrakennusta varten. Talousrakennukseen saa sovittaa erilaisia taloudessa tarpeellisia huonetiloja, ei kuitenkaan eläinsuojaa eikä asuin- tai työhuoneita. Jos rakennukseen sovitetaan autotalli, on autotallin osuus rakennettava paloapidättäväksi.

Tontin rakennusoikeus on 161 k-m².

Alue kuuluu Satakunnan maakuntakaavan mukaiseen maakunnallisesti merkittävään Kartanomäen omakotitaloalueeseen. Maakuntakaavan aluetta koskevan suunnittelumääräyksen mukaan kaikista aluetta tai kohdetta koskevista suunnitelmista ja hankkeista, jotka oleellisesti muuttavat vallitsevia olosuhteita, tulee museoviranomaiselle varata mahdollisuus lausunnon antamiseen.

Saunarakennuksen rakentamisen ei katsota muuttavan vallitsevia olosuhteita oleellisesti, joten museoviranomaiselle ei varattu mahdollisuutta lausunnon antamiseen maakuntakaavan perusteella.

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:stä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa:

  • rakennuksen sijoittaminen rakennusalan ulkopuolelle
  • ylitetään asemakaavan mukainen rakennusoikeus, yhteensä noin 38 km² (n. 24 %)

Naapurien kuuleminen/lausunnot

Hakija kuullut naapurit. Naapureilla ei huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §, MRA 86 §)

MRL:n perusteella ei tarvetta lausunnoille. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä.

Hakemuksen perustelujen mukaan sauna sijoittuisi asuinrakennukselle ja talousrakennukselle varattujen rakennusalueiden ulkopuolelle, koska pihan toiminnallisuus saadaan siten pysymään hyvänä. Perustelujen mukaan näin muodostuisi myös rintamamiestalolle tyypillinen pihapiiri. Saunarakennuksen myötä pihan ilme muuttuisi paremmaksi ja toisi toivottua yksityisyyttä naapurin kanssa.

Työryhmän mukaan hakemusta voidaan puoltaa. Kyseessä on pieni tontti, jonka kokonaisrakennusoikeus jää kohtuulliseksi ja naapurit ovat antaneet suostumuksensa hankkeelle.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeamistyöryhmän harkinnan mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaava rakennuslupa.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala